حمید محمدی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در برلین گفت: مردم ایران با تحریمهای ظالمانه آمریکا و بحران کرونا همزمان مقابله میکنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی،در حالیکه بحران کرونا، کشورهای مختلف جهان را درگیر خود کرده است، ایالات متحده آمریکا هر روز تحریمهای سختتری را علیه ایران وضع میکند. این در حالی است که در هفتههای اخیر، بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزههای مختلف در اقصینقاط جهان به این تحریمها و تاثیر آن بر سلامت بیماران و مردم عادی در ایران اعتراض کردهاند. سایت مسلم مارکت در همین ارتباط با حمید محمدی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در برلین به گفتوگو نشسته است.
*پیش از هرچیز، آرزو میکنیم که ایران بتواند برای مقابله با بحران کرونا بهترین اقدامات را انجام دهد. شرایط فعلی ایران چگونه است؟
من هم امیدوارم که همه کشورهای جهان بتوانند بر بحران کرونا غلبه کنند. میدانید که بحران کرونا در تمام جهان شایع شده و کشورهای مختلف را درگیر کرده است. این بیماری حتی در کشورهای ثروتمند و توسعهیافته نیز، باعث مشکلات بسیار زیادی شده است. ایران جزو اولین کشورهایی بود که درگیر این ویروس شد و برای مقابله با آن اقدامات مختلفی را انجام داد. اما اوضاع در کشور ما نسبت به کشورهای دیگر، متفاوت است. در ایران، مراکز درمانی و کادر پزشکی با از خودگذشتگی و فداکاری تلاش میکنند تا با بیماری کرونا مقابله کنند، اما تحریمهای غیرانسانی و ظالمانه ایالات متحده آمریکا مانع کار آنها میشود. دولت آمریکا تمام قوانین بینالمللی را نقض کرده است و مانع از ارسال دارو و تجهیزات پزشکی به ایران میشود. در واقع ویروس کرونا با ویروس ظالمانه "تحریمهای ترامپ" در هم تنیده شده و مردم بیدفاع ایران را هدف قرار داده است. اما در این شرایط نیز، علیرغم همه فشارها و سختی ها، مردم ایران با ایمان و همدلی، در مقابله با کرونا، زیبایی هایی را خلق کردند. همدلیهایی که در ایران افتاد، بهندرت در جاهای دیگری دیده میشود. با وجود تحریمهای ظالمانه آمریکا و نداشتن دسترسی به داروها و تجهیزات پزشکی، مردم ایران در کنار کادر پزشکی با بحران کرونا مقابله کردند و اکنون ایران در شرایط بهتری قرار گرفته است.
* بیماری کرونا، چطور در زندگی روزمره افراد تاثیر گذاشته است؟
بحران کرونا، روال عادی در تمام کشورها را مختل کرده است. فاصله اجتماعی برای مقابله با بحران کرونا ضروری است و در عینحال، این فاصلهگذاری بسیاری از فعالیتهای اجتماعی را متوقف میکند. ایران نیز از این قاعده، مستثنی نیست. اما همانطور که اشاره کردم، مردم صبور ایران که در شرایط سختی با بحران کرونا مقابله میکنند، زیباییهای زیادی خلق کردند. به نمونههایی از این زیبایی ها اشاره می کنم. چند روز پیش، محققان جوان انگلیسیزبان از قم، فیلمی را از زندگی روزمره شهروندان ایرانی در دوران کرونا منتشر کردند. این فیلم نشان میدهد که قفسههای فروشگاهها و سوپرمارکتهای ایران، هیچگاه خالی نشدهاند. مردم تحت تاثیر تحریمهای ظالمانه آمریکا هستند، اما در بحران شیوع کرونا به سوپرمارکتها هج.م نبردند. در بسیاری از کشورها شاهد کمبود کالاها هستیم، اما در ایران فروشگاهها مشکلی برای تامین وسایل ندارند. در واقع، مردم ایران در تمام این سالها که تحت تحریمهای ظالمانه قرار گرفتهاند، فهمیدهاند که چطور باید از خود مراقبت کنند.
* چه اقداماتی برای مقابله با کرونا در ایران صورت میگیرد که پیش از این انجام نمیشده است؟
طرح فاصلهگذاری اجتماعی از مهمترین اقداماتی است که برای مقابله با کرونا و جلوگیری از گسترش بیش از حد آن، انجام شده است. حتی برگزاری برنامههای مذهبی مهمی مانند نماز جماعات در مساجد و نمازهای جمعه به حالت تعلیق درآمد. این در حالی است که چنین اقداماتی تاکنون صورت نگرفته بود.
* درباره جمعیتی که به مکانهای زیارتی میروند، چه اقدامی انجام شد؟
برای اولینبار در تاریخ جمهوری اسلامی، بسیاری از اماکن مذهبی و زیارتگاهها مانند حرم مطهر امام رضا(ع) در مشهد، حرم مطهر حضرت معصومه(ع) در قم و حرم شاهچراغ در شیراز و سایر امام زاده ها بسته شدند. اما در عوض، فعالیتهای انساندوستانه در همین مراکز در شهرهای مختلف شکل گرفته است. در شرایطی که مردم در کشورهای مختلف با کمبود ماسک مواجه هستند، در ایران بسیاری از مردم و تشکل های مردمی و دینی به صورت داوطلبانه، ماسک تولید میکنند. در واقع مردم ایران و کادر پزشکی با وجود تحریمهای ظالمانه آمریکا، تلاش میکنند تا کمبودها و مشکلات برطرف شوند.
*مساجد به چه شکلی در این دوران فعالیت میکنند؟
در ایران، مساجد و بسیاری از مراکز فرهنگی و ورزشی با حفظ اصول بهداشتی و فاصله اجتماعی به محلهایی برای تولید ماسک تبدیل شدهاند. آنها تاکنون میلیونها ماسک تولید کردهاند و آنها را به صورت رایگان در اختیار شهروندان قرار دادهاند. با مشارکت پرشور مردم در ساخت ماسک و لباسهای بیمارستانی، به زودی کمبودها در این بخش نیز برطرف خواهد شد. حتی گروهی از مردم، برای جلوگیری از شیوع بیشتر این بیماری، به صورت داوطلبانه به ضدعفونی اماکن عمومی میپردازند. در این میان، خانوادههای بیبضاعت نیز فراموش نشدهاند. موسسات خیریه، نقش زیادی در کمک به نیازمندان دارند. آنها بستههای غذایی و بهداشتی را تهیه و در روستاها و شهرها میان افراد نیازمند پخش میکنند. برخی از شهروندان برای پرسنل پزشکی غذای گرم تهیه میکنند و به بیمارستانها میفرستند. اکثر پرستاران و پزشکان، زمان زیادی را در بیمارستانها سپری میکنند و همسر و فرزندان خود را نمیبینند تا جان انسانها را نجات دهند. در شرایطی که بیماری کرونا شایع شده است، بسیاری از روحانیون و مردم برای تدفین درگذشتگان کمک میکنند. این نمونههای زیبایی از رفتار اجتماعی ایرانیان در شرایط کنونی است.
* آیا لغو آیینهای مذهبی باعث نگرانی مومنان نشده است؟
از نگاه اسلام، حفظ سلامتی انسانها اهمیت زیادی دارد. به عبارت دیگر، دین مبین اسلام حفظ سلامتی را یک وظیفه دینی برای افراد و جامعه میداند. مردم میدانند که باید محدودیتهای اعمال شده را رعایت کنند. در عینحال، این محدودیتها، فشار روحی و حتی اقتصادی زیادی را به ویژه بر طبقه کمدرآمد وارد میکند. با این حال، مردم برای مقابله با گسترش ویروس مرگبار کرونا، تغییرات را پذیرفتهاند.
* آیا این ویروس توسط دانشجویان چینی به قم وارد شده است؟
من اطلاعی در این باره ندارم. ویروس کرونا اکنون در سراسر جهان وجود دارد. من فکر میکنم، در حالحاضر مهم نیست که چگونه این ویروس وارد ایران شده است. ایرانیان همواره پذیرای دانشجویان خارجی و محققان مهمان هستند. به خصوص در شهر قم، طلبه های زیادی از سراسر جهان برای استفاده از دروس حوزه علمیه قم در این شهر حضور دارند. طبیعی است که در میان آنها، دانشجویان چینی نیز وجود دارند.
* دکتر روحانی، رئیس جمهور ایران از صندوق بینالمللی پول، درخواست کمک کرده است. وی همچنین از ایالات متحده آمریکا خواسته تا تحریمها را بردارد. این در حالی است که برخی در ایران با کار او مخالفند. شما در این باره چه فکر میکنید؟
همانطور که می دانید من سیاستمدار نیستم و مسئولیت بخش فرهنگی را بر عهده دارم. اما به نظر می رسد رئیس جمهور محترم با این اقدامات سعی کرد تا نشان دهد که صندوق بینالمللی پول نیز به دلیل تحریمهای غیرانسانی و غیرقانونی آمریكا، نمیتواند وظایف خود را انجام دهد و در عمل هیچ كاری نمیکند. من باز هم تأکید میکنم که با وجود شیوع کرونا و لزوم نجات جان بیماران ایرانی، دولت ایالات متحده آمریکا نه تنها برای رفع تحریمهای غیرانسانی اقدام نکرد، بلکه تحریمهای سختتری وضع کرد. این در حالی است که مردم ایران دست در دست هم دادهاند تا بتوانند بر بحران کرونا و مشکلات ناشی از آن، غلبه کنند.
* روابط فرهنگی میان آلمان و ایران از دیرباز خوب بوده، اما در سالهای اخیر به دلیل تحریمهای آمریکا کمی با مشکل مواجه شده است. شما شرایط را چطور ارزیابی میکنید؟
روابط سیاسی و دیپلماتیک میان ایران و آلمان، به بیش از ۱۵۰ سال پیش باز می گردد، اما روابط فرهنگی این دو کشور قدمت بیشتری دارد. اوج این رابطه ژرف و ریشهدار میان گوته، شاعر بزرگ آلمانی و حافظ، شاعر بزرگ فارسی بود که قدمت آن به بیش از ۲۰۰ سال پیش میرسد. دیوان غربی - شرقی گوته یک پل ارتباطی میان شرق و غرب است که میتواند روابط فرهنگی ایران و آلمان را گستردهتر و عمیقتر کند. همچنین وجود هزاران اثر هنری و نوشتاری ایرانی در موزهها و کتابخانههای آلمان (از جمله نسخ خطی نفیس ایرانی) نشانگر ارتباط خوب میان فرهنگ آلمان و فرهنگ و هنر ایرانی است.