امام خمینی(ره) از شخصیت های مهم و تأثیرگذار مذهبی و سیاسی قرن حاضر علاوه بر آنکه یک عالم دینی و مرجع علمی برای حوزه های علمیه و مدارس دینی بودند، سیاستمداری هوشمند و مدبر بودند که آسیب های توطئه ها و نقشه های کشورهای استعمارگر برای منطقه خاورمیانه و ایران را به خوبی می شناختند و با آنها به مقابله بر می خاستند. امام خمینی(ره) معتقد به اسلام راستین و روش پیامبر(ص) و امامان شیعه(ع) در اداره امور جامعه بودند. ایشان با نفس قدسی خود، روح دینداری و معنویت را در جامعه ایران دمیدند و تمام مبارزان راه استقلال و آزادی را ترغیب و تشویق نمودند تا در ذیل یک پرچم که همان پرچم اسلام ناب محمدی(ص) بود گرد هم آیند. سیره عملی رهبر کبیر انقلاب سبب شد زنان، مردان، جوانان و تمام اقشار جامعه برای تحقق شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی از جان و مال خود گذشتند و با ایثار و فداکاری در برابر دشمنان ایستادگی نمودند که در این میان باید به جانفشانی و رشادت های شهدا و ایثارگران معظم و خانواده های گرانقدر آنان اشاره نمود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، جامعه ایران مملو از روحیه معنوی و احیا ارزش های دینی گردید. شکل گیری نهادهای انقلابی، گامی در جهت عملی کردن اهداف انقلاب بود. خدمات نهادهای انقلابی همچون جهاد سازندگی در مناطق محروم و حاشیه ای، تشکیل بنیاد شهید و امور ایثارگران جهت خدمات رسانی به جامعه معزز ایثارگری و ترویج فرهنگ والای ایثار و شهادت از جمله اقدامات تاثیرگذار در اداره کشور پس از انقلاب می باشد. نهادهای نظامی جدید نیز جهت پاسداری از انقلاب و دفاع از میهن اسلامی (مانند سپاه پاسداران و بسیج) شکل گرفتند و خدمات ارزنده ای به جامعه ارائه کردند.
امام خمینی(ره) معتقد بودند که اداره کشور باید به دست خود مردم انجام شود و به همین دلیل می فرمودند: «میزان رأی ملت است». ایشان قایل به مشورت در تصمیم گیری ها بودند و در حساس ترین مسائل کشور به طریق شورایی اقدام به تصمیم گیری می نمودند و معمولاً تصمیمات را به نهادهای مربوطه محول می کردند. آن امام فرزانه در عین توجه به مسائل جامعه ایران، از مسائل جهان اسلام نیز غافل نبودند و یکی از مسائل مهم و مورد تاکید ایشان اتحاد و وحدت در جهان اسلام بود. دوری از حب دنیا، کار برای خدا، بی ارزش دانستن قدرت و ثروت، صمیمیت و محبت با مردم و سرسختی و مقاومت در برابر مستکبران و زورگویان از جمله ویژگی های امام(ره) می باشد که منجر شده بود سخنانش چون از دل بر می خاست بر دل حق طلبان و عدالت خواهان می نشست. لذا همه را ناخودآگاه به اطاعت و پیروی ترغیب می کرد.
باور به توانمندی های خودی و عدم اتکا به بیگانگان در امور مختلف جامعه از مطالبات اصلی ایشان بود و بر شعار: ما می توانیم، تأکید داشتند و همواره توصیه می کردند مسئولان به ظرفیت های مختلف جامعه توجه کنند. ویژگی های فردی و اخلاقی ایشان به عنوان یک رهبر شجاع، عادل، مدیر و مدبر، شخصیت منحصر به فردی از آن حضرت ساخته بود که با معیارهای رایج دنیای مدرن و جهان غرب قابل توضیح نبود. به همین دلیل، شخصیت ها و رسانه های غربی از تحلیل رابطه امام(ره) و مردم و روش تأثیرگذاری ایشان بر مردم ناتوان بودند. بی تردید درک این میزان از محبوبیت یک رهبر در بین مردم خود و سایر نقاط جهان، نیازمند شناخت کامل تری از فرهنگ و ویژگی های یک جامعه دینی است و نمی توان با معیارهای سکولار به آن دست یافت.
پس از رحلت امام راحل، که عمری را به مجاهدت در راه اسلام و انقلاب سپری کرده بودند، مجلس خبرگان رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای(مد ظله العالی) را به عنوان جانشین ایشان انتخاب کردند. به یقین ایشان بهترین جایگزین و ادامه دهنده راه پر فروغ امام خمینی(ره) می باشند. حضرت آیت الله خامنه ای(مد ظله العالی) ضمن برخورداری از مراتب عالی علم فقه و کسب فیض از محضر امام خمینی(ره)، تجربه اداره امور کشو را به مدت طولانی در کارنامه خود داشتند و از مسائل مختلف کشور کاملاً آگاه بودند. ایشان در اولین سالگرد رحلت حضرت امام خمینی(ره) فرمودند: «امام خمینی در میان ملت خود و جامعهی خود حاضر است و دوران امام خمینی ادامه دارد و خواهد داشت. راه او راه ما، هدف او هدف ما، و رهنمود او مشعل فروزندهی ماست». ایشان در سه دهه ای که از آن زمان تاکنون سپری شده است در همه امور داخلی و سیاست های خارجی راه امام(ره) را ادامه داده اند و در این مدت شاهد شکوفایی و اقتدار نظام در عرصه داخلی و خارجی بوده ایم. امروز جامعه ما لازم دارد بیش از گذشته در زمینه انتقال اندیشه های امام راحل و رهبری به نسل جوان بهتر از گذشته گام بردارد تا شاهد رشد هر چه بیشتر ارزشهای معنوی و پیشرفت جامعه در عرصه های مختلف باشیم.