وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه شبکه سازی به عنوان یکی از کارکردهای درونی آن به شمار می آید، گفت: کانون های فرهنگی هنری مساجد باید خط ارتباطی بچه های مسجد را که فعالیت های اجتماعی خود را از مسجد آغاز کرده اند حفظ کند و به جای ایجاد شبکه سازی کانون ها به شبکه سازی افراد بپردازد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی صبح امروز در نشستی با برگزیدگان نخستین رویداد ملی فهما که با حضور حبیب رضا ارزانی رئیس ستاد هماهنگی کانون هاب فرهنگی و هنری مساجد سراسر کشور و سعید اوحدی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: کانون های فرهنگی هنری مساجد دارای سه ویژگی مردمی، دینی و ایرانی بودن است که وقتی با هم ترکیب می شوند آن را از دیگر حوزه ها متفاوت می کند.
وی ادامه داد: ویژگی اول آن مردمی بودن است به این معنا که حوزه های اداری بعد از مدتی در ساختاری قرار می گیرند که شکل تکلفی به خود می گیرد ولی مردم روح زلال و روان هستند و طرح فهما هم برخاسته از مردم است. ویژگی دوم آن دینی بودن است. دین بخشی از هویت اجتماعی ما در کشور و جهان به شمار می آید و طرح فهما هم مکان و هم جهتش رنگ و بوی دینی دارد. ویژگی سوم این طرح گستره آن در تمام ایران است. کمتر شبکه ای در کشور با این وسعت وجود دارد که تمام شهرها، روستاها و محله ها را در بربگیرد.
صالحی در عین حال تصریح کرد: تا زمانی که کانون های فرهنگی و هنری مساجد و طرح فهما این سه ویژگی و طعم را با یکدیگر دارد می تواند نمایی از جغرافیای گسترده با ویژگی متعدد و رنگین کمانی ایرانی را با هم داشته باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: این ویژگی ترکیبی (مردم، دین، ایران) کانون های فرهنگی هنری مساجد منجر شده تا ظرفیت های پراکنده و غیر دقیق آن دقیق تر شود و در حال حاضر می دانیم چه داریم و وقتی بدانیم که ظرفیت های ما در این حوزه چیست منجر به ایجاد قدرتی مضاعف می شود و مسیر آینده را برای ما روشن می کند.
عضور شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: باید از دو زاویه کارکردهای درونی و بیرونی به بازسازی و نوسازی مسیر حرکتی کانون های فرهنگی و هنری مساجد بپردازیم.
وی تصریح کرد: در حوزه کارکردهای درونی، توجه به شبکه سازی مهم است که بتوانیم از این طریق مجموعه فعالیت ها را به یکدیگر متصل کنیم و از اهمیت طریق تجربیات کانون ها در حوزه های مختلف فرهنگی، دینی، هنری، سرود، فرهنگ و اقتصاد، فرهنگ و سلامت، تربیتی، کودک و نوجوان و ... به هم دیگر منتقل شود. زیرا در کانون ها فعالیت های مختلف فرهنگی و هنری و دینی صورت می گیرد که اگر شبکه سازی در این حوزه صورت بگیرد تجربیات بسیاری در همه زمینه ها در سراسر کشور به اشتراک گذاشته می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در عین حال تاکید کرد: در کانون های فرهنگی و هنری مساجد نقطه گذاری انسانی شده است به این معنا که کانون های فرهنگی هنری مساجد باید خط ارتباطی بچه های مسجد را که فعالیت های اجتماعی خود را از مسجد آغاز کرده اند حفظ کند و به جای ایجاد شبکه سازی کانون ها به شبکه سازی افراد بپردازد تا کانون ها تبدیل به یک پایگاه ارتباطی مداوم شود.
صالحی گفت: در حوزه کارکرد درونی، غنی سازی و ارتقای کیفیت و فرم هم مورد توجه است و باید در این بخش ارتقای کیفیت اتفاق بیفتد و در آموزش مداوم باید حرکت کنیم. کار و فعالیت بچه های مسجد نباید کمتر از استاندارد مجموعه ها و فعالیت های مشابه در حوزه های مختلف از جمله فیلم، نمایش، سرود و ... باشد و این منجر به ارتقای کیفیت اقدامات آن ها می شود.
وی ادامه داد: الگوسازی هم یکی دیگر از کارکردهای درونی است که باید از مجموعه های موفق تر و میانی کمک و الگو بگیریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به کارکردهای درونی طرح فهما اشاره کرد و گفت: تصویرسازی درست یکی از این ویژگی های این کارکرد است. بخشی از جامعه ایرانی تصویر درستی از مسجد و کانون های فرهنگی هنری مساجد ندارند و یا آن را کم می شناسند و یا نمی شناسند و این منجر به اختلال ارتباطی می شود. بنابراین این طرح باید تصویر سازی درست و بدون مبالغه ای از خود به جامعه به ویژه جوانان ارائه دهد تا قدرت اثرگذارذی خود را افزایش دهد.
وی افزود: پیوند سازی هم ویژگی دوم کارکرد بیرونی به شمار می آید. باید بین جامعه هنری، فرهنگی و ... با کانون های فرهنگی و هنری ارتباط و پیوند صورت بگیرد و از ظرفیت همدیگر بهره کافی ببرند.
صالحی جریان سازی را ویژگی سوم کارکرد بیرونی برشمرد و گفت: جریان فرهنگ و هنر باید بتواند با جریان فرهنگی اقتصادی مسجدی، فرهنگی تفریحی مسجدی و ... طعم و بوی خود را به جامعه منتقل کند و برای آن نقشه گذاری هم بکند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به تمرکز بر نقطه های جذب تاکید کرد و افزود: باید بدانیم که حوزه قدرت جذب کجاست و در کجا باید تمرکز داشته باشیم و باید حرکت 25 هزار کانون فرهنگی و هنری مساجد و بیش از دو میلیون نفر فعال در آن را اریابی کنیم و این تعداد را به بیش از 10 میلیون فعال برسانیم. مسجد باید مامن و پناهگاه افراد باشد و باید این فضا را برای افراد ایجاد کنیم. بنابراین باید به دنبال ابزارهای جذاب این حوزه باشیم.
صالحی ادامه داد: توجه به خلاقیت و نوآوری هم از دیگر موضوعات با اهمیت است و ایده خلاق سرمایه اجتماعی به شمار می آید. بنابراین یافتن، احترام گذاشتن و توسعه این ایده ها مهم است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: توجه به فناوری از مهم است. فضای مجازی با توجه به ویژگی هایی که دارد قدرت تاثیرگذاری دارد. هر چقدر ایده ها را با فناوری ترکیب کنیم قدرت تاثیرگذاری بیشتری پیدا می کند.
فهما زیست بومی برای فعالیت های فرهنگی هنری در دل مسجد است
در ابتدای این نشست، حجت الاسلام والمسلین حبیب رضا ارزانی مشاور وزیر و رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: طرح فهما زیست بومی برای فعالیت های فرهنگی هنری در دل مسجد است.
وی تصریح کرد: این طرح فرصتی است که اعضا و مسئولان از آن ایده های خلاق و تجربیات در حوزه های مختلف فرهنگی هنری و ... دریافت می کنند و از این طریق مساجد پر رونق تر می شود.
ارزانی ادامه داد: از طریق طرح فهما تلاش می کنیم به تعداد نمازگزاران مساجد در قالب فعالیت های فرهنگی و هنری بیفزاییم.
وی افزود: 98 درصد از کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در این طرح شرکت کردند که بعد از چند مرحله داوری، 18 کانون برگزیده شد.
رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد سراسر کشور ادامه داد: مقام معظم رهبری در توصیف جوان فرمودند که «جوان دارای سه ویژگی انرژی، امید و ابتکار» است. طرح فهما هم با توجه به این فرمایش تلاش کرده انرژی نهفته در درون کانون ها را با امید و ابتکار به سرمنزل مقصود خود برساند.
شهدا و ایثارگران الگوهایی هستند که از مساجد برخاسته اند
در ادامه این نشست، سعید اوحدی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: امروز دنیا در مسیر جدیدی بعد از شیوع کرونا قرار گرفته است و سبک زندگی و ایده ها در همه زمینه ها از جمله آموزش، اقتصاد و امنیت تغییر یافته است.
وی افزود: امروز در دنیا شاهد توجه به مقوله ای گمشده ای هستیم که پیش از این به آن توجه نمی شد و آن سرمایه انسانی است و همچنین توجه به نقطه تاب آوری جوامع در مقابل عوامل محیطی است.
اوحدی ادامه داد: جامعه ما ارزش ها و سرمایه اجتماعی که ریشه آن در مساجد دارد و توانسته با توجه به تحریم هایی هم که دارد تاب آورد.
وی افزود: برای کار فرهنگی چند پیش نیاز لازم است که شناخت داشته ها، جریان سازی و مخاطب سازی و جهت دهی کار فرهنگی است. در حوزه شناخت داشته ها، شهدا و ایثارگران الگوهایی هستند که از مساجد برخاسته اند.
در این نشست تعدادی از برگزیدگان به طرح مسائل و پیشنهاد های خود پرداختند.
در پایان این نشست برگزیدگان نخستین طرح ملی فهما از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تقدیر شدند و همچنین از پوستر رویداد بین الملی روح مقاومت رونمایی شد.