دوازدهمین جلسه شورای فرهنگی و اجتماعی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با دستور جلسه «طرح ملی یاریگران زندگی» برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در این جلسه پروین داداندیش مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور آسیبهای اجتماعی گفت: این جلسه با موضوع «طرح ملی یاریگران زندگی» و با حضور اعضای ستاد مبارزه با مواد مخدر برگزا شده است، در این جلسه تبادلنظر و گفتوگو در خصوص برنامههای پیشنهادی سازمانها، معاونتها و مراکز تابعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیشگیری اولیه از اعتیاد با استفاده از ظرفیت فرهنگ، هنر، رسانه و حوزه دین خواهد بود.
در ادامه این جلسه امیرحسین یاوری معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به شیوع ویروس کرونا و امکان مرگ و میر بیشتر در بین معتادان گفت: بخشی از معتادان به صورت حضوری به کمپها مراجعه کردند و بخشی نیز توسط نیروی انتظامی بازداشت شدند که در هر دو صورت تا پایان دوره کرونا در اختیار اماکن ترک اعتیاد خواهند بود، زیرا امکان فوت در این افراد نسبت به مردم عادی بیشتر است، همچنین برخی به علت عدم رعایت بهداشتی ممکن است ناقل بیماری کرونا باشند.
یاوری یادآور شد: در حال حاضر کارشناسان اجتماعی مواد مخدر به این نتیجه رسیدند که یکی از موثرترین عوامل در بازدارندگی افرار برای مصرف مخدر استفاده از عکسهای مستند در مورد افراد در قبل و بعد از اعتیاد است، مخاطبان با دیدن چهره افراد در هنگام سلامت و پس از اعتیاد به شدت از مواد مخدر ترسیده و از رفتن به این سمت خودداری میکنند.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد: همچنین تئاتر، فیلم سینمایی و ... میتواند در بازدارندگی افراد از رفتن به سمت مصرف مواد مخدر تاثیرگذار باشد، البته شرایط هر انسانی در مصرف مواد مخدر با فرد دیگر متفاوت است، در این بین باید ادبیات برخورد با دیگران را هم بیاموزیم، گاهی نوع برخورد نادرست باعث میشود افراد از روی کنجکاوی به سمت مصرف مواد بروند.
وی در مورد «طرح ملی یاریگران زندگی» نیز گفت: این طرح برنامه جامع پیشگیری و درمان اعتیاد است، در راستای این برنامه در سال گذشته آسیبهای زیادی بررسی شده است، در مبارزه با مواد مخدر اهداف در بخشهای مقابله، درمان، کاهش آسیبهای اجتماعی، صیانت و پیشگیری از این آسیب بررسی میشود.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: در بخش مقابله اقدامات خوبی تاکنون صورت گرفته و باید از تمام ظرفیتها استفاده شود.
یاوری ابراز داشت: در حوزه درمان مشکل اساسی برای تمام کشورها از جمله ایران موضوع سخت بودن درمان معتادان است، کارشناسان اروپایی مدت زمان درمان یک معتاد را 25سال تخمین زدهاند، اما نکته مهم این است که اعتیاد در کنار خود آسیبهای دیگری را نیز ایجاد میکند که میتوان به 25درصد طلاق، 40درصد زندانها به صورت مستقیم و 30درصد به صورت غیرمستقیم اشاره کرد.
وی افزود: گزارش سازمان ملل در سال 2019 با انتقاد شدید کشورهای تولیدکننده مواد مخدر روبهرو بود، اما آنچه در این بحث مهم است اینکه اقدامات لازم برای مقابله و درمان اعتیاد کافی نیست و جامعه از ما انتظار دارد که با عرضه مواد مخدر مقابله کنیم، تمام وظیفه دولت و دستگاههای مرتبط نیز مقابله برای عرضه مواد مخدر است، اما در این میان باید در برنامههای خود یک بازنگری کنیم تا هرفردی از درون خود با مواد مخدر مقابله کند.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: باید از تمام ظرفیت کشور در امر پیشگیری و فرهنگسازی استفاده کنیم، این طرح به دنبال موضوع مقابله، درمان و فرهنگسازی است.
معممیمقدم مدیرکل امور اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه در ادامه این جلسه بیان کرد: ما باید از ظرفیت حوزههای دینی مثل سازمان اوقاف و امور خیریه استفاده کنیم، خوشبختانه تعداد امامزادگان و بقاع متبرکه در کشور کم نیست، تنها باید محیط اطراف آنها را شناسایی و نیرو و اجزا آن را تجهیز کرد تا با کار کارشناسی از این آسیب جلوگیری کنیم.
در بخش دیگری از این جلسه آرمین امیر مدیرکل پژوهشی و بررسیهای خبری خبرگزاری ایرنا نیز تصریح کرد: خبرگزاری جمهوری اسلامی 60دفتر در سراسر کشور دارد که تاکنون 3هزار گزارش آسیباجتماعی را برای ما ارسال کردند، این نشان میدهد که باید از ظرفیت رسانه استفاده درست کرد و خبرنگاران را نیز آموزش داد تا در این زمینه بتوانند تاثیرگذاری بیشتری را در جامعه داشته باشند.
سعید رجبی فروتن مدیرکل حوزه ریاست سازمان سینمایی، سمعی و بصری نیز در ادامه این جلسه با اشاره به قدرت سینما در نمایش معضلات اعتیاد گفت: سینما به خاطر مخاطب زیاد و قدرت اثرگذای نقش مهمی در کاهش و همچنین بازدارندگی از اعتیاد دارد، همانطور که شاهد هستیم فیلمهایی مثل «مغزهای کوچک زنگ زده» در نشان داد اعتیاد و تولید آن در سطح جامعه چه تاثیری را دارد.
وی ادامه داد: بسیاری از کارگردانان با هزینههای خصوصی به سمت ساخت در مورد موضوع اعتیاد رفتهاند، بنابراین از ظرفیت سینما باید نهایت استفاده را کرد.
در بخش دیگری از این جلسه مهدی محمدی دبیر هیئت رسیدگی به امور مراکز فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: موضوع آسیبهای اجتماعی از ابتدا در موسسات فرهنگی مدنظر قرار داشت، تعداد مراجعهکنندگان ما 1.5 میلیون نفر است، به همین منظور در بسیاری از موسسات کلاسهایی با موضوع پیشگیری از آسیبهای اجتماعی برگزار کردیم که با استقبال عمومی مواجه شده و میتوان از این ظرفیت بهره برد.
گیتا علیآبادی مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانهها نیز در بخشی از این جلسه با اشاره به اینکه رسانهها باید سواد لازم در مورد مبارزه با مواد مخدر را پیدا کنند، یادآور شد: برای این امر باید از ظرفیت رسانههای محلی برای آموزش استفاده کرد، البته آموزش و پرورش را نباید از ذهن بیرون برد، امروز عصر فضای مجازی است و میتوان از این ظرفیت برای آموزش حداقل 4 تا 5 میلیون دانشآموز استفاده کرد.
در ادامه این جلسه حجتالاسلام محمدجواد تسخیری مشاور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اظهار کرد: اعتیاد یک چالش جهانی است هرچند برخی از کشورها کمتر با این معضل درگیر هستند، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی هم تلاش میکند در تبادل اطلاعات خود و همچنین بانک اطلاعاتی که رد این زمینه در اختیار دارد به دیگر کشورها نیز منتقل کند، البته در مناسبتهای مذهبی و ملی که در کشورهای خارجی برگزار میشود سعی براین است که موضوعاتی از قبیل مواد مخدر مطرح و تبلیغات لازم در مقابله با آن صورت گیرد.
در پایان این جلسه نیز علیاکبر صفیپور مدیرکل دفتر برنامهریزی و آموزشهای هنری با اشاره به ظرفیت آموزشگاههای هنری و هنرجویانی که در آن حضور دارند، گفت: باتوجه به اینکه آموزشگاهها با حجم وسیعی از هنرجو روبهرو هستند میتوان از این مجموعه با ساختار درست استفاده بهینه کرد تا بتوان آموزش مقابله با اعتیاد را از این قشر شروع کرد. آموزش درست هنرجویان به خلق اثرهای هنری در مقابله با اعتیاد کمک میکند.