سرپرست مركز برنامهریزی و فناوري اطلاعات با اشاره به فراگير بودن آموزش در شبكه آموزشي دانشآموز (شاد) گفت: شبكه شاد با صرف هزينه كم و در دسترسي بودن محتوي در هرلحظه، نظام تعليم و تربيت كشور را يك گام به برقراري عدالت آموزشي نزدیکتر كرده است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از مركز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت آموزشوپرورش، مهدي شرفي در مصاحبه با خبرنگار اين مركز در مورد ضرورت وجود شبكه آموزشي دانشآموز (شاد) اظهار كرد: پس از شيوع ويروس كرونا در كشور، بر طبق دستور وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي مجبور به تعطيلي مدارس شديم. به همين دليل آموزشوپرورش به دنبال راهكاري براي اجرايي كردن آموزش غيرحضوري و تكميل فرايند آموزش در سال تحصيلي 99-98 بود.
وي ادامه داد: به همين منظور در ابتدا از تلويزيون و شبکههای ملي و در مرحله دوم نسبت به تهيه و استفاده از بستههای آموزشي براي دانش آموزان اقدام شد؛ اما با توجه به اينكه شیوههای تدريس معلمان در مدارس يكسان نبود و مباحث آموزش دادهشده ازنظر كمي متفاوت بود، اين دو راهكار جوابگوي تمام نيازهاي آموزشي دانش آموزان نبود. از طرفي آموزش از طريق رسانه ملي و بستههای آموزشي يك آموزش یکسویه بود و همچنان خلأ وجود آموزش تعاملي و دوسويه حس میشد. بنابراين لزوم طراحي ابزاري كه قادر باشد امكانات اختياري را براي دانشآموز، معلم و مدرسه بهگونهای فراهم آورد كه با توجه به تدريسي كه تا امروز داشتهاند بر روند تدريس به همان شيوه خود ادامه دهند، احساس شد.
شرفي افزود: خوشبختانه بسياري از معلمان و دانش آموزان بهصورت کاملاً خودجوش، بعد از شيوع اين بيماري منحوس و پيش از ايجاد شبكه آموزشي دانشآموز (شاد)، از اپليكيشن ها و نرمافزارهای پیامرسان در شبکههای اجتماعي براي تعامل با يكديگر و ادامه روند آموزش استفاده كردند. ولي با توجه به اينكه امكان نظارت برتعامل بين معلم و دانشآموز و اطمينان از ارائه كامل آموزش براي سیستمهای آموزشوپرورش ميسر نبود، آموزشوپرورش به دنبال راهكاري جامع براي تعامل دوسويه معلم و دانشآموز بود بهگونهای كه معلمان قادر باشند مطالب آموزشي را در اختيار دانش آموزان بگذارد و در مقابل دانشآموز بتواند بازخورد مناسبي به معلم بدهد و درنهایت بتوانيم فرايند آموزش را رصد كرده و از يادگيري كامل مطمئن شويم.
سرپرست مركز برنامهریزی و فناوري اطلاعات گفت: در همين راستا و براي تكميل فرايند آموزش پروژهای تحت عنوان پروژه شبكه آموزشي دانشآموز (شاد) راهاندازی شد. اين شبكه يك شبكه کاملاً مستقل است و صرفاً براي آموزش طراحیشده و فعاليت ديگري در آن انجام نخواهد شد.
شرفي با اشاره به اينكه شبكه آموزش دانشآموز (شاد) بعد از يك دوره دوماهه و تلاش شبانهروزی همكاران در وزارت آموزشوپرورش در فروردینماه سال 99 در اختيار معلمان و دانش آموزان قرار گرفت، گفت: شبكه شاد توانست بستري را براي معلمان فراهم كند كه پس از حضور در آن بتوانند کلاسهای درس و دانش آموزان هر كلاس را مطابق آنچه در کلاسهای حضوري بودند، مشاهده كنند و روند آموزش را مطابق آنچه در مدرسه اتفاق میافتاد، ادامه دهند. همچنين بتوانند از طريق اين شبكه به دانش آموزان تكاليف را ارائه داده و از آنها بازخورد لازم را دريافت كنند. هدف اصلي ما هم اين بود كه سال تحصيلي در هر مدرسهای به هر روالي شروعشده، به همان روال تا انتها و پايان آموزش ادامه يابد تا فرايند يادگيري كامل شود.
وي تصريح كرد: در سالهای اخير به دليل هزينه كمتر و عدم محدوديت زماني برخلاف آموزش حضوري و همچنين در دسترس بودن مطالب آموزشي در فضاي مجازي براي هرلحظه، جايگاه آموزش الكترونيكي در تمام سطوح علمي پررنگ شده است و زیرساختهای زيادي براي آموزش الكترونيكي در دنيا ایجادشده است؛ اما وقتي حرف از آموزش الكترونيكي میشود بايد دنبال اپليكيشني با استانداردهاي خاص باشيم كه قادر به ايجاد انگيزه يا رغبتي در يادگيرنده شود تا سبب حركت خودجوش يادگيرنده در يك سيستم هوشمند کاملاً برنامهریزیشده، گردد و با اهداف آموزشي خاص دانش آموزان را راهنمايي و هدايت كند.
سرپرست مركز برنامهریزی و فناوري اطلاعات با اشاره به اينكه شبكه شاد بهعنوان يك شبكه هوشمند دانشآموزی است، اذعان كرد: پروژه شاد در دورنماي خود تبديل به يك شبكه آموزشي براي دانش آموزان خواهد شد كه قادر است با ايجاد يك بستر كاملا تعاملي، شامل ابزارهاي مختلف و آموزش الكترونيكي، به فراخور نياز معلم و دانشآموز در هر استان يا منطقه شود؛ اما نکتهای كه هماکنون در جامعه مطرح است، اين است كه متأسفانه هنوز آموزش الكترونيكي بهعنوان يك موضوع کاملاً اصلي در جامعه شناختهنشده است و همه آن را مكمل آموزش میدانند به اين معني كه اگر نتوانستيم آموزش حضوري بگيريم به آموزش مجازي و الكترونيكي مراجعه كنيم. درصورتیکه با پژوهشهای انجامشده به اين نتيجه دستیافتیم كه خروجي آموزش الكترونيكي در بسياري از موارد با خروجي آموزش حضوري يكسان است و بايد در اين مورد فرهنگسازیهای مناسب در جامعه شود.
شرفي با تأکید بر اينكه آموزشوپرورش بهعنوان محور حاكميتي آموزش و تربيت در كشور وظيفه دارد شرايطي را فراهم كند كه كل افراد لازم التعليم بتوانند بهراحتی به آن دسترسي داشته باشند، اظهار كرد: در حالت عادي افراد میتوانند با مراجعه حضوري به مدارس و ثبتنام از آموزشهای موردنیاز برخوردار شوند ولي اگر شرايط تعطيلي مدارس به وجود آيد يا حتي زماني كه مدارس پابرجاست ولي نمیتوانیم اطلاعات و آموزشهای دادهشده را براي تمام فراگيران در يك سطح فراهم كرده و عدالت آموزشي را ايجاد كنيم، راهكار دوم براي ادامه فرايند آموزش چيست؟
وي افزود: بهطور يقين بايد در اين شرايط زيرساختي آماده كنيم كه تمام دانش آموزان در هر نقطه از كشور بتوانند به يك محتوي و يك ابزار آموزشي يكسان دسترسي داشته باشند، بنابراين لزوم استفاده از ظرفیتهای آموزشي الكترونيكي بهعنوان يك ابزار و يك راهكار بسيار قوي و قدرتمند براي برقراري عدالت آموزشي در شرايط خاص كشور تائید و احساس میشود.
شرفي با اشاره به اينكه زيرساخت شبكه شاد همانند زيرساخت ساير پیامرسانهای داخلي است، گفت: براي ما مهم بود كه از ابزاري استفاده شود كه کارکرده با آن براي كاربران (معلمان و دانش آموزان) ساده باشد و همه خانوادهها بتوانند بهراحتی با آن ارتباط بگيرند.
وي افزود: زيرساخت شبكه آموزشي دانشآموز (شاد) بهگونهای است كه همه كاربران (خانوادهها، معلمان و دانش آموزان) از طريق گوشیهای هوشمند خود میتوانند با آن ارتباط برقرار کنند. زيرساخت اين شبكه شبيه يك پیامرسان است كه در آن گروههایی ايجاد میشود و بهراحتی میتوانند در آن عضو شده و فعاليت كنند. حتي در اين شبكه امكان پخش زنده برنامهها نيز فراهمشده است.
سرپرست مركز برنامهریزی و فناوري اطلاعات اذعان كرد: قطعاً سيستمي كه در مدتزمان كوتاه توليد شود در ابتداي كار داراي مشكلاتي است كه پیشبینی میشود در مدت 6 ماه و به كمك بازخوردهايي كه از خانوادهها، معلمان و دانش آموزان دريافت میکنیم قابلحل خواهد بود.