وزير آموزش و پرورش با حضور در صحن مجلس شوراي اسلامي، با اشاره به اينكه تربيت نسل توانمند براي مشاركت فعال در اقتصاد كشور مورد توجه جدي است، گفت: امروزِ ما محصولِ آموزش و پرورش ديروزِ ما و فردايِ ما محصول آموزش و پرورش امروزِ ما خواهد بود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از مركز اطلاع رساني و روابط عمومي وزارت آموزش و پرورش، محسن حاجي ميرزايي با حضور در مجلس شوراي اسلامي ضمن تبريك به نمايندگان و آغاز به كار مجلس يازدهم، اظهار كرد: آموزش پرورش در ارتباط با بيشترين بخش جامعه و فراگيرترين نهاد كشور است و مجلس به عنوان خانه ملت، صالح ترين مقام براي پرداختن به روند فعاليت اين وزارتخانه مي باشد.
وي آموزش و پرورش را به عنوان دستگاهي كه مسئوليت تربيت شهروندان مسئوليت پذير، متعهد، فعال و خلاق را برعهده دارد، دانست و گفت: خود را در كنار مجلس شوراي اسلامي، مخاطب سخن مقام معظم رهبري (مدظله العالي) و تاكيد ايشان بر" نهادينه كردن فرهنگ اسلامي" دانسته و تربيت نسل توانمند كه با افزايش تاب آوري، ظرفيتهاي مشاركت فعال دراقتصاد كشور را داشته باشد، مورد توجه جدي اين وزارتخانه است.
وضعيت فعلي آموزش و پرورش، دورنماي كشور را مشخص ميكند
وي با اشاره به اينكه وضعيت فعلي آموزش و پرورش، دورنماي كشور را مشخص ميكند، اظهار كرد: اگر ميخواهيد ببينيد چه آيندهاي در انتظار يك كشور است به مدارس آن كشور و آموزشهايي كه در مدارس به دانش آموزان ارائه ميشود، توجه كنيد. چرا كه فرداي هر جامعه محصول امروز آموزش و پرورش آن جامعه خواهد بود.
حاجي ميرزايي مهمترين ميثاق مشترك آموزش و پرورش و مجلس شوراي اسلامي را سندتحول بنيادين دانست وگفت: اين سند جزو مطالبات مقام معظم رهبري، هم حكم قانون، هم مورد تاكيد رئيس جمهور و يكي از مصوبات شوراي عالي انقلاب فرهنگي و هم نياز اساسي و حياتي جامعه است. بنابراين سندتحول بنيادين مبناي همه تحولات در آموزش و پرورش بوده است.
به دنبال رشد شخصيت متوازن و چندساحتي دانش آموزان هستيم
وي با تاكيد بر اينكه در اجراي سند تحول به دنبال چند مفهوم اساسي هستيم، اذعان كرد: يكي از اين مفاهيم انتقال از مفهوم آموزش به مفهوم تربيت است كه در آن، از تربيت تك ساحتي و رشد شخصيت دانش آموز تنها در يك بعد به تربيت متوازن و چندساحتي، تربيت در بعد اخلاقي و عبادي، در حوزه اقتصادي، سياسي، اجتماعي، علم و فن آوري، هنر، زيباشناختي و زيستي رسيدهايم و اينها مجموعه اولويتهايي است كه بايد به طور متوازن در حوزه تربيت مورد توجه قرار گيرد.
هدف آموزش و پرورش؛ آماده كردن دانش آموزان براي قبول مسئوليتهاي اجتماعي است
وزير آموزش و پرورش هدف اين وزارتخانه را مراقبت از دانش آموزان در مقابل آسيبهاي اجتماعي دانست و گفت: بيش از انباشته كردن دانش در ذهن دانش آموزان، آماده كردن آنها براي قبول مسئوليتهاي اجتماعي، زندگي در اجتماع و دفاع از ارزشها و آرمانها و اصول انقلاب اسلامي و دوركردن آنها از استيصال و درماندگي مورد توجه و در دستوركار وزارت آموزش و پرورش است. بنابراين انتقال از آموزگار به مربي و از دانش آموز به متربي؛ مهمترين ماموريت اين وزارتخانه است.
وي با اشاره به اينكه در طي سالهاي اجرا شدن سندتحول، اقداماتي در آموزش و پرورش انجام گرفته است، گفت: اسناد تحولي زيرنظامهاي 6 گانهاي دارد كه تعيين و تصويب شده و براساس هر زيرنظام كارگروهي تشكيل و بر همان اساس هر سال، برش سالانه زيرنظامها تعيين و به استانها ابلاغ و در برشهاي سالانه زيرنظامها، اهداف دورههاي تحصيل (دوره اول و دوم ابتدايي و دوره اول و دوم متوسطه) متناسب با 6 ساحت و 11 حوزه يادگيري مورد تاكيد سندتحول بنيادين تعيين ميشود.
اجراي سند تحول به معناي ديدن نتايج عيني و ملموس سند در جامعه است
حاجي ميرزايي گفت: با تغيير سيستم آموزش به 4 دوره 3 ساله، كتابهاي آموزشي متناسب با اين تغيييرات در دوازده پايه تغيير پيدا كرده است. اما نكته مهم اينجاست كه ما وقتي ميتوانيم از اجراي سندتحول سخن بگوييم كه بتوانيم نتايج عيني و ملموس سند را در جامعه، مدرسه و سطح خانواده ببينيم و مطمئن شويم كه خانوادهها به درك مشترك از اجراي سندتحول بنيادين رسيدهاند واز نتايج مورد انتظار آن آگاه هستند.
25 موضوع براي ايجاد انگيزه و گفتمان حول سند تحول در نظر گرفته شده است
وي با بيان اينكه براي درك مفهوم اجراي سند تحول در جامعه و ايجاد انگيزه در اجراي آن و شكل گيري گفتمان موثر بر 25 موضوع تاكيد كرديم، تصريح كرد: چند شاخص در اين 25 موضوع رعايت شده كه؛ تحول آفرين بودن، به معناي اينكه بتوانند روندها و فرايندهاي موجود را به شكل خلاقانه اصلاح كنند، قابليت سنجش، اندازه گيري، فراگيري و قابليت اجرا در تمام مدارس، از مهمترين آنها است.
با شيوع كرونا و تعطيلي مدارس؛ آموزش تعطيل نشد
وزير آموزش و پرورش با اشاره به شيوع كرونا در كشور گفت: آموزش و پرورش توانست در شرايط يكباره و ناگهاني شيوع ويروس كرونا با انجام واكنش سريع، دقيق، متنوع و فراگير به اين پديده از تعطيلي آموزش جلوگيري كند. در شروع اين ويروس و اوايل تعطيلي دور از انتظار مدارس، توانستيم در كمتر از يك هفته و از طريق 3 شبكه تلويزيوني، آموزش را ادامه دهيم. به طوري كه 2 هزار برنامه آموزشي كه دركلاس فرصت درس دادن آنها به دليل شرايط كرونا مهيا نبود از طريق تلويزيون ارائه شد . اما در همان مدت با مشكل ارتباط يك طرفه تلويزيوني مواجه شديم. كه در آن آموزش ارائه ميشد ولي دريافت بازخورد از دانش آموزان ممكن نبود.
شبكه شاد؛ با تاكيد مقام معظم رهبري مبني بر حضور موثر در فضاي مجازي طراحي شد
حاجي ميرزايي ادامه داد: براي حل مشكل يك سويه بودن آموزش از طريق تلويزيون، برخي معلمان و دانش آموزان به طور خودجوش به شبكههاي اجتماعي مراجعه كردند. ما براي اينكه بتوانيم مصونيت دانش آموزان را در استفاده از شبكههاي اجتماعي تضمين پيدا كرده و از تحقق آموزش اطمينان پيدا كنيم و مسلط بركار باشيم، شبكهاي را تحت عنوان شبكه آموزشي دانش آموز (شاد)، بر بسترداخلي و ظرفيت بومي و بنابرتاكيد مقام معظم رهبري(مدظله العالي) كه فرمودند بايد در فضاي مجازي قوي شويم، طراحي كرديم و پس از راه اندازي اين شبكه دانش آموزي، بيش از70 درصد دانش آموزان از شبكهها و بسترهايي كه از نظارت ما خارج بود به اين شبكه منتقل شدند و بيش از 13 ميليون دانش آموز در شبكه آموزش دانش آموزي(شاد) عضو شدند و تعاملات آنها منحصرا به تعاملات آموزشي تبديل شد.
با تاسيس شبكه شاد؛ حضور دانش آموزان در فضاي مجازي تحت نظارت نظام تعليم و تربيت واقع شد
وزير آموزش و پرورش با اشاره به اينكه دسترسي به شبكه آموزشي دانش آموز براي همه ميسر نبود،گفت: در برخي موارد متوجه شديم كه به دليل عدم وجود گوشي هوشمند در خانوادهها يا عدم وجود دسترسي به اينترنت، امكان حضور و فعاليت در شبكه آموزشي دانش آموز(شاد) براي برخي از دانش آموزان مخصوصا دانش آموزان مناطق محروم ممكن نيست، بنابراين از طريق تهيه بستههاي آموزشي و ارسال آن براي اين دانش آموزان سعي كرديم آموزشهاي لازم را به آنها ارائه دهيم.
آموزش وپرورش مسئول آموزش همه دانش آموزان است
حاجي ميرزايي ضمن تاكيد بر اينكه اين وزارت آموزش وپرورش مسئول آموزش همه دانش آموزان است، ادامه داد: براي اطمينان از آموزش تمام دانش آموزان در سراسر كشور، با نزديك شدن به زمان امتحانات فرصت يك ماهه را براي آموزش حضوري براي آن دسته از دانش آموزاني كه به هر دليل مشكل خاصي در آموزش داشتهاند، انتخاب كرديم و به معلمان ابلاغ كرديم كه براي يك ماه در ساعات خاص در مدارس حضور داشته باشند تا به سوالات دانش آموزان پاسخگو باشند.
سناريوهاي مختلف براي آغاز سال تحصيلي و شيوع كرونا در نيمه دوم سال را در نظر گرفته ايم
حاجي ميرزايي سال 99-98 را به عنوان يك مانور براي كسب آمادگي در حضور موثر در شروع سال تحصيلي آينده دانست و افزود: سناريوهاي مختلف را در اين رابطه بررسي كرديم كه اگر در شروع سال آينده با اين ويروس مواجه شديم بتوانيم آموزش را بدون نگراني و بطور مستمر با حضور يا عدم حضور دانش آموزان در مدارس ادامه دهيم.
بهبود معيشت معلمان از اولويت هاي وزارت آموزش وپرورش است
وزير آموزش و پرورش با تاكيد بر اينكه فرهنگيان بايد با آرامش بيشتري بتوانند به كار خود ادامه دهند، اظهاركرد: معيشت معلمان به عنوان يكي از اولويتها و ضرورتهاي مورد تاكيد مقام معظم رهبري، سندتحول بنيادين، مطالبات معلمان و نمايندگان مجلس است كه خوشبختانه شاهد تغييرات اساسي در آن بودهايم در فاصله بهمن 98 تا خردادماه 99 بيش از 65 درصد به حقوق معلمان اضافه شده است و با تلاش همكاران تنها 3دهم درصد بدهي سال 98 به سال 99 منتقل شد و سعي كرديم تمام مطالبات پرداخت شود.
25 هزار نفر از آموزشياران و معلمان حق التدريس استخدام مي شوند
حاجي ميرزايي در مورد تبديل وضعيت معلمان حق التدريس، آموزشياران نهضت سوادآموزي، معلمان پيش دبستاني گفت: بر طبق حكم قانون و براساس ترتيبي كه قانون معين كرده و ميزان رديف اختصاص يافته و بودجه پيش بيني شده تبديل وضع انجام خواهد شد. رديف و بودجهاي كه امسال به ما اختصاص داده شده جذب 25 هزارنفر است و براساس با آزموني كه در20 تيرماه 99 انجام ميشود 25 هزار نفر از آموزشياران و معلمان حق التدريس را استخدام خواهيم كرد.
كمبود نيروي انساني از طريق دانشگاه فرهنگيان و ماده 28 رفع ميشود
وزير آموزش و پرورش در مورد تامين نيروي انساني در سال تحصيلي آينده گفت: در شروع سال آينده، با كمبود 197 هزار معلم روبرو هستيم كه بخشي از اين كمبود نيروي انساني از طريق دانشگاه فرهنگيان و بخشي از طريق ماده 28 و باقي از طريق همين معلمان حق التدريس تامين ميشود و متناسب با نيازها از آنان استفاده خواهيم كرد.
نرخ پوشش پيش دبستاني در ايران74، در جهان52 و در منطقه 31 درصد است
حاجي ميرزايي به برخي از شاخصهاي مهم دستاوردهاي آموزش و پرورش اشاره كرد و گفت: پوشش پيش دبستاني، به عنوان يك گام مهم در جهت ارتقاي كيفيت و عدالت آموزشي به خصوص در مناطق دو زبانه از 38 درصد در سال 92 به 74 درصد در سال 99 افزايش پيدا كرده، افزايش آموزش دختران عشايري به ميزان 11.3 درصد، افزايش مدارس شبانه روزي در مناطق عشايري به ميزان 36.3 درصد، پوشش واقعي دوره ابتدايي در ايران 98.1 درصد است، در صورتي كه متوسط جهان 94 و در منطقه 89.4 درصد ميباشد و اين يك نمونه واقعي و عيني از برقراري عدالت آموزشي است.
وي ادامه داد: همچنين نرخ ارتقاي دانش آموزان ابتدايي در ايران 97.7 درصداست و در جهان 91 و در منطقه 89.5 درصد است كه اين كيفيت عملكرد را نشان ميدهد و نرخ پوشش پيش دبستاني در ايران74 در جهان52 و در منطقه 31 درصد بوده و ثبت نام دختران و پسران در ايران 98 ، جهان 88 و در منطقه 92 درصد كه اين شاخص نشانگر عدالت جنسيتي است. نرخ تكميل متوسطه اول در ايران 90 در جهان75.6 ودر منطقه74 درصد است.
حاجي ميرزايي در پايان گفت: جمهوري اسلامي ايران شرايط آموزش را در دورترين و محرومترين مناطق كشور ايجاد كرده و امروزه هيچ دانش آموزي در هيچ جاي كشور دور از آموزش نيست.