دفتر مشارکت های اجتماعی و فعالیت های داوطلبانه وزارت ورزش و جوانان گزارش مقایسه ای از آمار اقدامات و فعالیت های این حوزه در دولت تدبیر و امید نسبت به سال 92 را ارائه کرد که در آن به افزایش چشمگیر تعداد سمن های جوانان، حمایت از طرح ها و برگزاری کارگاه های دانش افزایی سمنها و همچنین اقداماتی که برای اولین بار در این حوزه رخ داده است، اشاره شده است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از پایگاه خبری وزارت ورزش و جوانان، دفتر مشارکت های اجتماعی و فعالیت های داوطلبانه جوانان گزارش مقایسه ای از آمار اقدامات و فعالیت های این حوزه از ابتدای دولت تدبیر و امید تا کنون ارائه کرد.
بر اساس این گزارش تعداد سازمان های مردم نهاد جوانان که در ابتدای روی کار آمدن دولت تدبیر امید زیر 200 تشکل بود، در حال حاضر به بالای 3 هزار سمن افزایش پیدا کرده که رشد 15 برابری را نشان می دهد و حدود 7 هزار درخواست تاسیس تشکل در سامانه وزارت ورزش و جوانان ثبت شده که نشان از بازگشت انگیزه و رغبت جوانان به فعالیت های اجتماعی دارد.
برای اولین بار در دولت تدبیر و امید مجمع ملی سازمان های مردم نهاد جوانان با یک انتخابات سالم و دموکراتیک توسط خود سمن های جوانان کشور تشکیل و با امضای احکام اعضای آن توسط وزیر ورزش و جوانان شکل قانونی و رسمی به خود گرفت. همچنین برای اولین بار در کشور مجامع استانی سمن های جوانان با انتخابات استانی شکل گرفتند تا نماینده و صدای رسای همه جوانان استان خود باشند. دور دوم این مجامع سال گذشته و با انتخاباتی سالم و بدون حاشیه کار خود را آغاز کردند.
تشکیل پنج شبکه تخصصی کشوری سازمان های مردم نهاد جوانان، یکی دیگر از ابتکار های این حوزه بود که با رویکرد کارآفرینی و اشتغال در کنار فعالیت های اجتماعی و رسیدگی به محرومان که از وظایف ذاتی آنهاست شکل گرفت. در این شبکه ها سمن های دارای فعالیت مشترک که از استان های مختلف مجوز گرفته اند با یکدیگر مرتبط شده و اقدامات آنها هم افزا، هدفمند و اثرگذار تر خواهد شد.
در بخش دیگری از این گزارش به موضوع حمایت از طرح ها و برنامه های سازمان های مردم نهاد جوانان پرداخته شده است که بر اساس آن طی سال های 91تا 92 تعداد طرح های حمایت شده عدد صفر را نشان می دهد در حالی که در سه سال اخیر دو هزار و 260 طرح مورد حمایت قرار گرفته است.
همچنین این گزارش در موضوع حمایت از کارگاه های دانش افزایی سازمان های مردم نهاد جوانان نشان می دهد؛ طی سال های 91تا 92 هیچ کارگاهی برگزار نشده است در حالی که در سال های 96تا 98 تعداد یک هزار و 379 کارگاه با بیش از 447 هزار و 500 نفر ساعت برای اعضای سازمان های مردم نهاد جوانان برگزار شده است. همچنین از سال 99 برای اولین بار طرح آموزش غیرحضوری هم مورد توجه اداره کل مشارکت های اجتماعی قرار گرفت و دوره های توانمند سازی سمن ها در قالب آموزش مجازی اجرا شد.
در نهایت اینکه به منظور کیفی سازی فعالیت ها و شناسایی و حمایت از سازمان های توانمندتر، طرح رتبه بندی و ارزیابی کیفی سازمان های مردم نهاد از سال 1398 توسط اداره کل مشارکت های اجتماعی شروع شد که مطابق برآورد انجام شده نتایج نهایی 31 استان تا شهریور 1399 منتشر خواهد شد.
در حال حاضر طرح راه اندازی اتوماسیون داخلی سمن ها در دست تهیه قرار دارد که انتظار می رود در نیمه دوم سال رسما مورد بهره برداری قرار گرفته و از این طریق ارتباط سمن ها با ادارات کل استانی، وزارت ورزش و جوانان و همچنین پیگیری مسائل از جانب مجامع استانی تسهیل شود.