وزير آموزشوپرورش در آيين تكريم و معارفه دبيركل شوراي عالي آموزشوپرورش بابيان اينكه مهمترين كاركرد شوراي عالي آموزش و پرورش كاركرد تنظيمگري است، گفت: ركن اساسي كار در شوراي عالي، ارزيابي صحيح است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از مركز اطلاعرساني و روابط عمومي وزارت آموزشوپرورش، عصر امروز محسن حاجي ميرزايي در آيين تكريم و معارفه دبير كل شوراي عالي آموزشوپرورش كه در ساختمان شهيد رجايي برگزار شد، اظهار كرد: وقتي از آموزش صحبت ميشود از آن بهعنوان يكي از حقوق مسلم مردم و تكاليف قطعي دولتها نامبرده ميشود كه در قانون اساسي هم تصريح شده است.
وي افزود: يك وجه از آموزش امكان بروز و ظهور دادن به انسانها و كمك به پرورش آنان و كسب صلاحيت انسانها و همچنين به دسترسي برابر به آموزش اشاره دارد، توزيع نابرابر فرصتهاي آموزشي ميتواند به افزايش بيعدالتي و ايجاد فرصتهاي نابرابردر شبكه قدرت و ثروت بينجامد؛ بنابراين نقطه عظمت دستيابي به عدالت و مجالي براي شكوفايي انسانها و استعدادهاي آنها آموزش است.
حاجي ميرزايي بابيان اينكه وجه ديگري از آموزش كه وجه اجتماعيترآموزش است و آن؛ آينده جامعه است كه در آموزش شكل ميگيرد، اظهار كرد: هرآنچه امروز هستيم محصول آموزش ديروز و آنچه فردا بر جامعه حاكم ميشود محصول آموزش امروز خواهد بود لذا همه تحولات پايدار در جامعه محصول كارايي نظام آموزشي است هرچقدر نظام آموزشي كاراتر، نهادها كاراتر و هرچقدر نهادها كاراتر، حكمراني ما شايستهتر و مطلوبتر خواهد بود.
عضو كابينه دولت تدبير و اميد ادامه داد: وقتي از آموزش از چنين جايگاهي صحبت ميكنيم، حكمراني در آموزشوپرورش اهميت جدي پيدا ميكند اينكه چگونه با اين مقوله مهم و بسيار پيچيده روبرو شويم و نقشمان را بهدرستي ايفا كنيم.
وي ادامه داد: امروز برآيند ديدگاه قالب در ادبيات حكمراني، تنظيمگري است اينكه دولت چگونه بايد حضورداشته باشد ظرفيت تنظيمگري دولتها است كه تا چه حد توانمندي براي ظرفيت تنظيمگرانه دارند و اگر بپذيريم آموزش بهعنوان يكي از اركان مهم حكمراني است اين قاعده بر آموزش هم حاكم است كه تنظيمگرانه رفتار كردن و ظرفيتها را به نحو مؤثر و شايسته مديريت كردن، بسيار اهميت دارد. اگر تنظيمگري را بهعنوان يك كاركرد بسيار مهم در حكمراني امروز بدانيم نقطه عزيمتش شوراي عالي آموزشوپرورش است.
عضو كابينه تدبير و اميد با اشاره به مهمترين كاركرد شوراي عالي آموزشوپرورش گفت: آنجايي كه بايد اين ادبيات قوي شود و اين قابليت بايد فربه شود و ظرفيت شكل بگيرد، شوراي عالي آموزشوپرورش است، لذا مهمترين كاركرد شوراي عالي آموزشوپرورش، كاركرد تنظيمگري با رعايت اصول و ارزشهاي جامع است.
وي افزود: بستري كه شورا را تغذيه ميكند و توان شورا را بالا ميبرد دبيرخانه شورا است كه تمهيدات لازم و مطالعات را انجام ميدهد تا ايفاي نقش مؤثر كند.
حاجي ميرزايي با اشاره به مطالعه مجموعههاي تنظيمگر، اظهار كرد: اينكه نقطه عزيمت اين كاركرد كجا است و شوراي عالي بايد از كجا نقشآفريني كند اين سؤال كليدي است نقطه عزيمت، شناسايي مسئله است چه در نگاه چشمانداز محور كه مسئله درباره فاصلهاي است كه بين ما و آن نقطه مطلوب وجود دارد و چه درزماني كه با يك مسئلهاي روبهرو هستيم و ميخواهيم آن را حل كنيم.
وي اظهار كرد: براي حل يك مسئله، صورتبندي مسئله، مهم است اگر مشكلي در قالب مسئله صورتبندي نشود،، قطعا حل نخواهد شد لذا هنر تبيين مسئله گام نخست است، بايد انديشيد كه قرار است چه مسئلهاي را حل كنيم.
شورا، فهم، شناسايي و صورتبندي مسائل آموزشوپرورش را انجام دهد
وزير آموزشوپرورش با اشاره به فرايند تصميمگيري در شوراي عالي آموزشوپرورش گفت: ظرفيتي كه بايد در شوراي عالي شكل بگيرد، فهم، شناسايي و صورتبندي مسائل است و بعد از شناسايي معلومات و مجهولات بايد آسيبشناسي انجام شود و راهحلها همراه با آثارشان را ارائه كنيم و پس از انجام فرايند سنجيده و دقيق گزينه نهايي روي ميز قرار گيرد و آن موقع زمان براي تصميمگيري فرارسيده است.
حاجي ميرزايي خاطرنشان كرد: شورا بايد بررسي كند چه موضوعي صلاحيت دارد كه در دستور قرار گيرد و چه كسي صلاحيت ارسال موضوع را دارد و موضوع بايد داراي چه استانداري باشد و چه فرايندي را بايد طي كند و ... اينها كارهاي مهمي است كه براي حمايت از شوراي عالي موردنياز است.
عضو كابينه تدبير و اميد اذعان كرد: پيشبيني كميسيونها براي بررسي دقيقتر و تخصصيتر موضوعات است. در منطق تنظيمگري از ارزيابي پيشين و ارزيابي پسين نام ميبرند قبل از تصميم بايد تصويري داشته باشيم كه اين تصميم در مجموعه منظومههاي پيرامونياش چه آثاري برجا ميگذارد و چه تعادلهايي را برهم ميزند و اين نكاتي است كه قبل از تصميمگيري بايد بدانيم.
وي بابيان اينكه هرچه دبيرخانه تكنيكيتر و فنيتر باشد تصميمگيران درك روشنتري از تصميمهاي خود خواهند داشت، اظهار كرد: پس از هر تصميم و حتي قبل از آن نيازمند ارزيابي هستيم و لذا بايد تحقق اهداف را پيگيري كنيم.
حاجي ميرزايي در پايان ركن اساسي كار را ارزيابي صحيح برشمرد و افزود: پايه اصلي خيمه شوراي عالي، ارزيابي است و اين موضوع در همه مراحل حتي شناخت مسئله بايد انجام شود؛ بنابراين يكي از جايگاههايي كه ميتواند مسئله به ما معرفي كند نتايج حاصله از ارزيابي است.
وزير آموزش و پرورش با بيان اينكه اجراي سند تحول بنيادين از برنامههاي جدي آموزش و پرورش در دولت دوازدهم است، تصريح كرد: تلاش خواهم كرد با بازخواني برنامههاي سند، متناسب با امكانات، شرايط جامعه و نيازهاي آموزش و پرورش، برنامه هاي اولويتدار سند را اجرا كنم. برنامههايي كه ميتواند در مخاطبين و ذينفعان آموزش و پرورش شوق تحول خواهي را تقويت كند .
وي ادامه داد : در برنامههاي كوتاه مدت آموزش و پرورش تلاش ميكنم با درك شرايط و منابع موجود به ويژه در حوزه مدرسه بتوانم تحولات خوبي را براي دانش آموزان، اولياء و معلمان رقم بزنم، به طوريكه ذينفعان بتوانند شيريني تحول را احساس كنند .
حاجي ميرزايي خاطر نشان كرد: قطعا اجراي سند تحول بنيادين در مسير تحقق بيانيهي گام دوم انقلاب، ابلاغي مقام معظم رهبري است و ميتواند زمينه تربيت انساني در تراز حيات طيبه و آرمانهاي انقلاب