در گفتگوي وزير آموزش وپرورش با روزنامه ايران، محسن حاجي ميرزايي به سوالاتي در موضوعهاي؛ كنكور، كرونا، ثبتنام دانش آموزان، سال تحصيلي جديد، آموزشهاي مجازي و شبكه شاد، آموزش دانش آموزان اتباع در شرايط جديد پاسخ داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، در آستانه 17 مرداد ماه، روز خبرنگار محسن حاجی میرزایی با حضور در موسسه فرهنگی و مطبوعاتی ایران، ضمن بازدید از بخشهای مختلف این موسسه، این روز را به خبرنگاران تبریک گفت.
در حاشیه این بازدید وزیر آموزش و پرورش در گفتگو با خبرنگار ایران به سوالات مطرح شده در خصوص مسائل مختلف آموزش و پرورش از جمله بازگشایی مدارس، شبکه شاد، آموزشهای مجازی، شهریه مدارس، اتباع و ... نیز پاسخ داد. متن اين مصاحبه را در زير مطالعه نماييد:
وزير آموزش و پرورش روزهاي سخت و دشواري را سپري ميكند. محسن حاجي ميرزايي در شرايطي بايد كمتر از يك ماه ديگر متفاوتترين زنگ سال تحصيلي جديد مدارس را به صدا در آورد كه خانوادهها سؤالهاي بسياري از مسئولان آموزش و پرورش دارند. آنها از يكسو به خاطر شيوع بيماري كرونا نگران سلامت فرزندانشان در مدارس هستند و از سوي ديگر دغدغه درس و مشق دانشآموزانشان را دارند. در كنار همه اينها بررسي و تدوين سناريوهاي آموزشي مدارس در سال تحصيلي جديد هم حالا ديگر دغدغه اصلي مسئولان آموزشي كشور شده است. البته همه اين موضوعات در گفتوگوي خبرنگار «ايران» با وزير آموزش و پرورش مورد بحث قرار گرفت.
محسن حاجي ميرزايي هفته گذشته در آستانه روز خبرنگار ميهمان روزنامه ايران بود. در فرصتي كه براي گفتوگو با او داشتيم تلاش كرديم تا بخشي از سؤالات و دغدغههاي خانوادهها را با وزير آموزش و پرورش در ميان بگذاريم. اينكه زمان بازگشايي مدارس چه روزي است؟ آيا آموزشها مجازي است يا حضوري؟ آيا از مشكلات خانواده براي ثبتنام در مدارس دولتي آگاه است؟ همين طور از دغدغه دانشآموزان پشت كنكوري پرسيديم. از او درباره برنامه وزارت آموزش و پرورش براي دانشآموزان مناطق محروم سؤال كرديم و اينكه چه برنامهاي براي ساماندهي مدارس غيردولتي دارد كه پولهاي كلاني از خانوادهها ميگيرند و... در زير گفتوگو را ميخوانيد:
اين روزها يكي از مهمترين دغدغه خانوادهها و دانشآموزان پشت كنكوري برگزاري آزمون سراسري دانشگاهها است. همانطور كه ميدانيد بسياري از داوطلبان نگران سلامتشان در هنگام برگزاري اين آزمون مهم علمي هستند و البته چند باري هم به خاطر شرايط حساس كشور كنكور به تعويق افتاد آقاي وزير درخواست اصلي داوطلبان اين است كه آيا مسئولان برگزار كننده ميتوانند به نحوه شايسته پروتكلهاي بهداشتي را اجرايي كنند و اينكه آيا با رعايت اين پروتكلها ميتوان تضمين داد كه سلامت داوطلبان حفظ شود و نكته مهمتر اينكه ميتوانيم برگزاري كنكور را به تعويق بيندازيم؟
البته من موافق برگزاري كنكور در زمان خودش بودم. علت اين موافقت اين است كه تعداد زيادي از دانشآموزان براي مدت طولاني خودشان را براي كنكور آماده كردهاند و هر چقدر اين زمان با تأخير مواجه شود ممكن است فشار بيشتري به داوطلبان به لحاظ روحي و رواني وارد شود. همچنين داوطلبان نميتوانند در يك مدت طولاني درس بخوانند. آنها نياز به استراحت و آرامش دارند. موضوع ديگر اين است كه ما پيشبيني نميكنيم در دو هفته بعد و يك ماه ديگر وضعيت از اين روزهايي كه در آن قرار داريم بهتر شده باشد. بنابراين بايد كنكور برگزار شود. موضوع مهمتر رقابت داوطلبان براي رشتههاي خوب دانشگاه است. درست است كه ٨٥ درصد از رشته محلهاي دانشگاهي ما بدون كنكور است اما براي آن تعداد دانشگاههايي كه رقابت براي شان وجود دارد نيازمند برگزاري كنكور هستيم كه بتوانيم با يك روشي اين رقابت را سازماندهي كنيم. ببينيد در اينجا بايد تأكيد كنم كه ما بايد زندگي كردن با كرونا را ياد بگيريم. من و شما در حال كار كردن هستيم و سعي ميكنيم پروتكلها را هم رعايت كنيم جامعه بايد ياد بگيرد كه از خودش مراقبت كند ما نميتوانيم فارغ از فعاليت، كار و تلاش به انتظار روزي بنشينيم كه همه چيز مرتب باشد. مصلحت اين است كه افراد پروتكلها را رعايت كنند قطعاً مسئولان وزارت علوم و سازمان سنجش حداكثر تلاششان را ميكنند كه پروتكلها رعايت شود. برگزاركنندگان هر كمكي كه از ما بخواهند قطعاً مشاركت و همكاري ميكنيم.
وزارت آموزش و پرورش در ماه گذشته امتحانات نهايي را به صورت حضوري برگزار كرد. خوشبختانه با رعايت پروتكلها اين امتحان برگزار شد و مشكلي هم نداشتيم. در كنار اين مسائل در اينجا ميخواهم بهطور خاص درباره كنكور صحبت كنم. اينكه اصولاً پديده كنكور چه نوع پديدهاي است و آثارش روي نظام آموزشي ما چيست؟ اعتقادم بر اين است كه كنكور تأثير مثبتي روي نظام آموزشي ما ندارد و به نوعي اهداف نظام آموزش و پرورش را متأثر و به گروگان ميگيرد. در پايان ١٢ سال تحصيل دانش آموزان يك نظام ارزشيابي گذاشتهايم كه تنها تواناييهاي محدودي را آزمايش ميكند يعني بخش مهمي از تواناييهاي دانش آموزان با تست سنجيده ميشود اين در حالي است كه ما در طي دوره تحصيل از اهداف ديگري صحبت ميكنيم كه اين اهداف ممكن است در كنكور جدي گرفته نشود. ما به دانشآموزان در پايان تحصيلاتشان ديپلم ميدهيم. ديپلم يك مدرك است و افرادي كه ديپلم ميگيرند بايد توانايي مشاركت در زندگي اجتماعي را داشته باشند نبايد مسيري را دربرابر دانشآموزان قرار دهيم كه براي بدست آوردن شغل و يك آينده روشن صرفا با شركت در كنكور و قبولي در دانشگاه باشد. نبايد نظام منزلت اجتماعي و اشتغال را بر پايه مدارك دانشگاهي استوار كنيم. جامعه به نيروي كار و نيروي ماهر نيازمند است. بنابراين بايد تلاش كنيم كه در دوره آموزشي ظرفيتهاي دانشآموزان را توسعه دهيم و در انتهاي ١٢ سال در كناركنكور بايد صنعت هم مورد درخواست دانشآموز باشد. در اين صورت است كه كنكور از اين جايگاهي كه امروز دارد تنزل ميكند.
البته در اين باره خيلي از كارشناسان تعليم و تربيت گفتند كه كرونا فرصتي است براي حذف كنكور. آيا شما هم با آنها هم نظريد و اينكه اعلام شد كنكور سراسري دانشگاهها در ورزشگاهها برگزار ميشود برخي از داوطلبان گفتند تكليف ما كه در استانهاي جنوبي هستيم چيست؟ آنها گفتند چطور ممكن است در آب و هواي شرجي و گرم ٤ ساعت روي صندلي بنشينيم و امتحان بدهيم تكليف اين داوطلبان چه ميشود؟
پديده كنكور راه حل سريع ندارد. ما بايد به تدريج و با افزايش ظرفيتهاي مشاغل ديگر و توسعه مهارتهاي دانشآموزان زمينه اشتغال آنها را جز از مسير دانشگاه فراهم كنيم تا متقاضيان كنكور كاهش پيدا كند. اما درباره پروتكلهاي كنكور مسئوليت برگزاري برعهده وزارت علوم و سازمان سنجش است. وزارت آموزش و پرورش مسئوليتي در برگزاري كنكور ندارد اگر جايي نياز به كمك باشد حتماً كمك خواهيم كرد. اين را بگويم كه ورزشگاهها تنها جاهايي نيستند كه براي آزمون در نظر گرفته شدهاند تعداد حوزههاي امتحاني افزايش پيدا كرده است تا بتوانيم فاصله اجتماعي را رعايت كنيم. روزهاي برگزاري آزمون بيشتر شده است به جاي اينكه صبح و بعدازظهر باشد فقط صبحها برگزار ميشود. اين اقدام باعث ميشود كه حوزههاي امتحاني ضدعفوني شوند. فقط ورزشگاهها نيستند در شهرهايي كه سالنهاي متعددي وجود دارد و همين طور مدارسي كه سالنهاي بزرگي دارند هم به پايگاههاي برگزاري كنكور تبديل ميشوند.
موضوع مهم ديگري كه اين روزها خانوادهها با آن مواجه هستند بحث ثبت نام دانشآموزان است. برخي از خانوادههايي كه فرزندانشان در مدارس غيردولتي تحصيل ميكردند پرونده دانشآموزانشان را از اين مدارس گرفتهاند و براي ثبتنام به مدارس دولتي بردند دليل اين خانوادهها هم اين بود كه به خاطر شرايط كرونا ممكن است آموزشها مجازي باشد با اين حال مدارس دولتي هم اعلام كرده اند ظرفيت لازم براي ثبتنامها را ندارند برنامه شما دراينباره چيست؟
كلاً سياست آموزش و پرورش اين است كه كلاسها را به صورت حضوري برگزار كند. در مدارس غيردولتي شايد به دليل تعداد دانشآموزان ما بتوانيم فاصله اجتماعي را در اين مدارس رعايت كنيم. بنابراين هرجايي كه امكان رعايت فاصله وجود داشته باشد ما به صورت حضوري برگزار ميكنيم. به مؤسسان مدارس غيردولتي گفتم اگر شرايط تغيير كند بايد گزينههاي پيشنهادي مدارس غيردولتي هم تغيير كند. با اين حال اگر كلاسها حضوري بود بايد كيفيت بهگونهاي عالي باشد اگر هم مجازي بايد كيفيت به گونهاي باشد كه خانوادهها با آرامش بتوانند در مدارس ثبتنام كنند. به خانوادههاي عزيز هم ميگويم ما در برگزاري سال تحصيلي جدي هستيم. ما نميتوانيم منتظر روزهايي باشيم كه قابل پيشبيني نيست و نميدانيم شرايط چگونه ميشود. به خانوادهها اطمينان ميدهيم كه مراقب سلامت بچههايشان هستيم و تصميماتي نخواهيم گرفت كه اين تصميمات سلامت دانشآموزان را به خطر بيندازد. قطعاً با هماهنگي ستاد ملي مبارزه با كرونا تصميمگيري خواهد شد. ما براي اين سال تحصيلي وضعيتهاي متفاوت را پيشبيني كرديم البته اين برنامه در صورت اجازه ستاد اجرايي خواهد شد و ستاد بايد اجازه دهد كه ما كلاسها را حضوري يا غيرحضوري برگزار كنيم و اگر اجازه دهد كه با تعداد كمتري برگزار كنيم حتماً اين كار را خواهيم كرد. يكي از برنامهها اين است كه دانش آموزان را در دو نوبت زوج و فرد به مدرسه بياوريم و در جاهايي كه اصلاً امكان حضور وجود ندارد از برنامه تلويزيوني و بستههاي خودآموز استفاده ميكنيم. ما خودمان را متعهد ميدانيم كه آموزش را براي تك تك دانشآموزان كه ثبت نام ميكنند ارائه دهيم البته رعايت سلامت آنها براي ما مهم است و اجازه نميدهيم كه سال تحصيلي دانشآموز ما تباه شود ما آموزش را تعطيل نميكنيم.
برنامه شما براي آن دسته از خانوادههايي كه ميخواهند فرزندانشان در مدارس دولتي حاضر شوند و مدرسه ظرفيت ندارد چيست؟
ما كه نميتوانيم افراد را مجبور كنيم در مدارس دولتي يا در مدارس غيردولتي ثبت نام كنند. اين انتخاب خانوادهها است و ما هم موظف هستيم كه متناسب با مراجعه دانشآموزان از آنها استقبال كنيم اين كار انجام ميشود اگر در برخي از مناطق با تراكم دانش آموز روبهرو شويم بايد تدابير ديگري بينديشيم.
از صحبتهاي شما اين چنين برداشت مي شود كه سال تحصيلي از ١٥ شهريور ماه شروع ميشود؟
بدون شك سال تحصيلي از ١٥ شهريور ماه آغاز ميشود. اما كيفيت تحصيل متناسب با شرايطي است كه ستاد ملي مقابله با كرونا اعلام ميكند ما وضعيتهاي مختلف را پيشبيني كرده ايم و متناسب با آن وضعيتها تدبير انديشيدهايم.
آقاي حاجي ميرزايي امسال با توجه به وضعيت كرونا و آموزشهاي مجازي مدارس غيردولتي افزايش ١٥ درصدي شهريهها را داشتهاند خيلي از خانوادهها اين افزايش را عادلانه نميدانند.
ببينيد مدارس غيردولتي يك شورا دارند كه در آنجا براي قيمتها تصميمگيري ميشود در اين شورا هم يك رشدي را متناسب با رشدي كه در ساير بخشها اتفاق ميافتد در نظر ميگيرند. عمده هزينههاي مدارس غيردولتي هزينههاي مربوط به معلم است و اين مدارس ترجيحشان اين است كه آموزشها را با كيفيت لازم ارائه دهند.
يكي از مسائل جدي غيرانتفاعيها بحث نظارت بر عملكرد آنها است. بايد قبول كنيم نظارت جدي بر عملكرد آنها نمي شود بسياري از مدارس غيرانتفاعي پولهاي كلاني را از خانوادهها ميگيرند و در همين بحث نظارت گفته ميشود چون مديران بالايي و مياني آموزش و پرورش مدرسه غيرانتفاعي دارند نظارتها جدي نيست.
درباره اين موضوع دو كار انجام شده است.گروهي را مأمور كرديم تا مصاديق تعارض منافع در آموزش و پرورش را شناسايي كنند اين كار انجام شد و بر اساس اين دستور كساني كه در حوزهاي تصميمگير هستند خودشان نبايد ذينفع باشند و هيچ مشاركتي در اين حوزه نبايد داشته باشند براي اين اقدام دو ماه زمان تعيين كرديم كه اين دو ماه در چند روز آينده تمام ميشود. بنده قطعاً مراقبت ميكنم كه هيچ جايگاهي داراي تعارض منافع نباشد. درباره بررسي مدارس غيرانتفاعي و پولهايي كه گرفته ميشود شورايي در مدارس غيردولتي با عنوان شوراي نظارت كه بر عملكرد مدارس وجود دارد كه اين شورا نظارت بر مدارس غيردولتي دارد. ما در همين سال ٧ مدرسه متخلف را شناسايي كرديم و اجازه فعاليت به اين مدارس را نداديم. ما حتي مدارسي را داريم كه لغو امتياز شدند مدارسي كه يك، دو و سه سال خدماتشان را تعديل كرديم كاملاً بر نظارت مدارس غيردولتي جدي هستيم.
آقاي وزير در روزهايي كه مدارس به خاطر كرونا تعطيل شدند شما اپليكيشن شاد را براي آموزش مجازي به دانشآموزان معرفي كرديد در همان روزها انتقادهايي به شبكه شاد شد كه اين شبكه در مناطق محروم كارايي ندارد حالا بعد از گذشت ٥ ماه شما اعلام كرديد كه سه ميليون دانشآموز عضو شبكه شاد نيستند. در سال تحصيلي جديد براي اين دانشآموزان چه برنامهاي داريد تا از چرخه آموزش خارج نشوند؟
ما با وضعيتي مواجه شديم كه يكباره مدارس تعطيل شدند و دانشآموزان امكان حضور در مدرسه را نداشتند در آن شرايط چه بايد ميكرديم؟ هيچ راه حل جامعي وجود نداشت كه بتوانيم همه دانشآموزان را بدون مشكل تحت آموزش قرار دهيم. اگر دانشآموزان ميتوانستند به مدرسه بروند شاد مطرح نميشد. وقتي نميتوانند در كلاس حاضر باشند بايد با روشهاي ديگر آموزش را ادامه ميداديم. در فاصله يك ماه شبكه شاد طراحي شد و بيش از ١٤ ميليون نفر عضو شبكه شدند اين شبكه براي ادامه آموزش يك راه حل بود و البته ٦٥ تا ٧٠ درصد مسأله ما را حل ميكرد. در اينجا لازم است بگويم كه نه در ايران، بلكه در هيچ كشور ديگري راهحل يكساني براي آموزش همگاني مجازي وجود ندارد كه كل دانشآموزان را با آن بتوانيم پوشش دهيم. ايران هم كه يك جغرافياي پهناوري دارد. بيش از ١١٠ هزار مدرسه داريم كه در سراسر ايران پراكنده هستند و هركدام از اين مدارس هم شرايط خاص خودشان را دارند ما از طريق شاد اين امكان را فراهم كرديم كه ارتباط بين معلمان با دانشآموزانشان برقرار شود. براي آن دسته از دانشآموزاني كه دسترسي ندارند دو اقدام را انجام داديم اول اينكه تعدادشان را كاهش دهيم. به چه طريق اين تعداد كاهش پيدا ميكند؟ از اين طريق كه ما در مناطق كمجمعيت كلاسها را به صورت حضوري برگزار ميكنيم. ٣٥ درصد از مدارس ما زير ٥٠ دانشآموز دارند. بنابراين تعداد دانشآموزاني كه در يك كلاس هستند را ميتوان با رعايت پروتكلها كنار هم قرار داد بنابراين در سال تحصيلي جديد كلاسهاي كم جمعيت را تشكيل ميدهيم . وقتي كلاسها حضوري باشد عملاً دانشآموزان از شبكه شاد بينياز مي شوند. از سوي ديگر با نهادهاي حمايتي صحبت كرديم كه براي دانشآموزان تبلت و يا گوشي تهيه كنند. در برخي از مناطقي كه امكان برگزاري حضوري كلاسها وجود ندارد تبلت و گوشي ارائه ميكنيم. علاوه بر اين در مناطقي كه اينترنت نباشد ما از طريق توليد بستههاي آموزشي به صورت خودآموز آموزش را انجام ميدهيم. از آموزش تلويزيوني كمك ميگيريم از ١٥ شهريور همه دورههاي تحصيلي از طريق تلويزيون پخش خواهد شد. به طريق مختلف تلاش ميكنيم حتي يك دانشآموز از آموزش عقب نماند.
عليرغم تلاشهايي كه آموزش و پرورش براي تحصيل دانشآموزان كرده اما زيرساختهاي آموزش مجازي در سال تحصيلي گذشته فراهم نبود. امسال آيا مشكل زيرساختها حل شده است؟
مسأله، زيرساختهاي فني شبكه شاد بود كه مسئوليتش برعهده ما است و سعي كرديم مشكلات را برطرف كنيم. خب در سال تحصيلي قبل ٤ خدمت روي شبكه شاد انجام ميشد كه براي سال تحصيلي جديد به ١١ خدمت رسيده است تا شروع سال تحصيلي اين خدمات متنوع عرضه خواهد شد. مثلاً امكان حضور و غياب، امكان تكليف دادن و تكليف گرفتن، امكان آزمون گرفتن، امكان ارتباط زنده دانشآموز با معلم و برعكس همه اين خدمات برقرار خواهد شد. از نظر فني شبكه شاد روز به روز و هفته به هفته كاملتر و كارآمدتر خواهد شد اما بخشي از آن مربوط ميشود به بستر اينترنت كشور كه وزارت ارتباطات تلاش بسياري كرده است. تا الان طبق اعلام وزارت ارتباطات ٩٠ درصد مناطق روستايي ما دسترسي به شبكه ملي ارتباطات را دارند و براي بقيه هم اقدام خواهيم كرد البته خواستيم كه سرعت اينترنت مورد نياز و پهناي باند هم بيشتر شود.
در بحث دانشآموزي موضوع بسيار مهم افزايش آسيبهاي اجتماعي در مدارس است. در طول سال تحصيلي خبرهاي تلخي از دانشآموزان ميشنويم؛ اينكه نااميدي بين دانشآموزان هم افزايش پيدا كرده. آقاي وزير منتقدان ميگويند پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي در مدارس رها شده است وكسي هم جرأت ورود به اين بحث را ندارد. بفرماييد مديران شما در اين بخش چه كارهايي انجام ميدهند؟
به نكته بسيار مهمي اشاره كرديد واقعيت آسيبهاي اجتماعي واقعيت تلخي است كه بايد حتماً بررسي شود. آموزش و پرورش با كمك تعدادي از دستگاهها يك طرحي را به عنوان نظام مراقبت اجتماعي طراحي كرده است كه در اين طرح دانشآموزان را تحت غربالگري قرار ميدهد. دانشآموزاني كه در معرض آسيبها هستند شناسايي ميشوند و به نهادهاي امدادي معرفي ميشوند اگر دانشآموزي در معرض اعتياد باشد از طريق مجموعههاي مسئول پيگيري ميشود اگر نياز به حمايتهاي اجتماعي داشته باشد از طريق بهزيستي و كميته امداد كارش پيگيري ميشود. برنامه جدي ما در آموزش و پرورش اجراي نظام مراقبتهاي اجتماعي است. البته اين كار آغاز شده و به تدريج به همه مدارس ميرسد. اصولاً اميد به آينده مهمترين سرمايه جامعه است كه براي تحرك و پويايي، جامعه به آن نياز دارد و ما هم مسئوليت داريم كه اميد را در ذهن و فكر دانشآموزان تقويت كنيم و قطعاً برنامههاي آموزشي و پرورشي و فرهنگي ما چنين مسئوليتي را دنبال ميكند.
در رابطه با رتبهبندي، دولت اقداماتي را انجام داد اما همچنان معلمان انتظار دارند كه اين لايحه به مجلس برود آيا شما اين لايحه را آماده كرديد؟
ما لايحه رتبهبندي را براي معلمان اجرا كرديم و در قانون هم تأكيد شده كه دولت مكلف است نظام رتبهبندي را اجرا كند كه اين اقدام انجام شد بايد بگويم كه افزايش حقوق فرهنگيان شايد در 10 سال اخير بيسابقه بوده است البته نميخواهم بگويم كه اين افزايشها خيلي زياد بوده است چون شرايط تورمي است اما در مقايسه با گذشته اتفاقهاي خوبي در ارتباط با حقوق فرهنگيان افتاده است و دولت كمكهاي خيلي خوبي را به فرهنگيان كرده است البته برخي از نمايندگان مجلس هم متقاضي تدوين لايحهاي جداگانه براي رتبهبندي هستند كه پيگيري ميشود اگر ما الزام قانوني داشته باشيم حتماً اين كار را ميكنيم.
در ارتباط با بحث فرهنگيان مسأله بيمه تسهيلاتي كه شما ارائه ميدهيد بسيار مهم است. همانطور كه ميدانيد معلمان مشكلات معيشتي بسياري دارند درست است كه افزايش حقوق داشتهاند اما با توجه به شرايط اقتصادي اين افزايش چندان به چشم نميآيد شما تاكنون براي پرداخت تسهيلات به معلمان چه كرديد؟
درباره بيمه تكميلي درمان فرهنگيان يك اقدام مهم و چند تغيير جدي داشتيم مثلاً قبلاً زماني كه افراد هزينهاي را ميپرداختند براي گرفتن هزينهها زمان طولاني سپري ميشد و ما اين زمان را به كمتر از يك هفته كاهش داديم و فكر ميكنم هماكنون هزينهها را افراد به روز دريافت ميكنند. نكته دوم اين است كه خدمات پزشكي را افزايش داديم. تعداد مراكز ارائه خدمات را هم افزايش داديم. براي تسهيلات مسكن هم گفتيم اگر هر فرهنگي خانه ندارد و قبلاً از تسهيلات مسكن استفاده نكرده ميتواند متقاضي مسكن باشد. تاكنون ٣٢٠ هزار نفر ثبتنام كردند كه از اين تعداد ٧٥ هزار نفر توسط وزارت راه و شهرسازي تأييد شدند كه از خدمات مسكن استفاده نكردند. درباره ساخت مسكن بگويم در مناطقي كه زمين داريم خودمان زمين ميدهيم و درجايي كه زمين نداشته باشيم وزارت راه و شهرسازي زمين در اختيار ما ميگذارد و سعي ميكنيم زمين فرهنگيان رايگان باشد تا بتوانند خانههاي ارزانتري را بسازند زمين حدود ٢٠ هزار نفر از متقاضان معلوم شده است و اميداوريم تا اسفند ماه به اين افراد خانه بدهيم.
سال تحصيلي گذشته موضوع حذف مشاهير و نويسندگان در كتاب ادبيات واكنش معلمان را به همراه داشته است و البته كتاب تاريخ هم با تغييرات بسياري مواجه شد. شما وعده داديد به اين موضوع رسيدگي كنيد. بفرماييد در سال تحصيلي بعد آيا حذفيات وارد كتابهاي درسي ميشود؟
من بهطور كامل اين موضوع را تكذيب ميكنم چون هيچ حذفياتي در كتابها انجام نشده است و عبارت حذف مشاهير از كتابهاي درسي واقعيت ندارد. ببينيد ما قبلاً يك نظام جديد آموزشي داشتيم كه الان اين نظام تغيير كرده است و كتابها در اين نظام تغيير پيدا كردهاند. در نظامي كه دانشآموزان آموزش ميبينند تدوين كتابها از اهداف مصوب تبعيت ميكند و در اهداف مصوب مهم اين است كه محتوايي كه تناسب دارد با آن هدف انتخاب شود اين چنين نيست كه يك نويسندهاي يا يك شاعري يا يك قهرماني از تاريخ و ادبيات حذف شود ممكن است از اين درس حذف شود و در درس ديگر باشد. از اين شعر حذف شود و در شعر ديگر باشد. اينها هيچ جهتگيري سياسي ندارد البته اين را هم بگويم اين اتفاق در زمان من نيفتاده است بهطور كلي كتابهاي درسي در طول اين سالها تغيير كرده است.
آقاي وزير با توجه به اينكه امسال آموزش مجازي داريم شرايط ثبت نام اتباع در مدارس به چه صورت است؟ آماري داريد كه چه تعداد از اتباع در سال تحصيلي جديد در مدارس ثبتنام كردهاند؟
هماكنون بيش از ٥٠٠ هزار نفر از اتباع كشورهاي ديگر در مدارس كشور تحصيل ميكنند و تمايز مهمش در اين است كه اين دانشآموزان در كنار بچههاي ايراني تحصيل ميكنند ما دانشآموزان اتباع را جدا نكرديم در برخي مدارس جنوبي تهران تعداد اتباع مدرسه بيشتر از دانشآموزان ايراني بوده است. حتي يكي از مدارسي كه خودم سر زدم مدير مدرسه كارهاي مهمي براي تغذيه رايگان آنها و كمكهاي معيشتي به خانواده آنها ميكرد. يعني حضور در مدرسه تنها بستري براي آموزش نيست بلكه دانشآموزان اتباع كمكهايي هم دريافت ميكنند. مديران مدارس براي اين دانشآموزان كفش و لباس تهيه ميكنند و هر روز هم تغذيه ميدهند.
ما بدون هيچ محدوديتي امسال هم آموزش را در اختيار اتباع كشورهاي ديگري كه در ايران زندگي ميكنند قرار ميدهيم. شايد يكي از گلايههاي ما اين است كه كميسارياي بينالمللي بايد از اين دانشآموزان حمايت كند برخي از كشورها تعداد كمي از اين دانشآموزان را تحت پوشش قرار ميدهند اما خدمات بهتري هم دريافت ميكنند ما درخواستمان اين است كه حالا كه وارد فضاي مجازي شده ايم و آموزشها را مجازي ارائه ميدهيم كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل بيايد و براي همه اين دانشآموزاني كه مربوط به همه كشورها هستند تبلت مناسب تهيه كند ما حتي براي واردات اينها هم دچار مشكل هستيم متأسفانه نه تنها تحريم مسائل اقتصادي را در برگرفته بلكه بهداشت، سلامت و آموزش ما را هم تحت تأثير قرار داده است. بنابراين ما اين آموزش را به اتباع ميدهيم و در هر شرايطي هم اين آموزش ادامه دارد. اما وقتي كه آموزش به سمت آموزشهاي غيرحضوري ميرود و موضوع دسترسي به تبلت مطرح ميشود محرومترينها بيشتر آسيب ميبينند و اينكه احتمالاً تركتحصيل در اين اقشار بيشتر است براي محافظت از تحصيل اين دانشآموزان درخواست ميكنم مجموعه سازمانهاي بينالمللي كمك كنند.