مديركل امور تربيتي، مشاوره و مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعي از پاسخ به 60 هزار تماس تلفنی مشاورهای دانش آموزان و خانوادههای آنان در ایام کرونایی خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از وزارت آموزشوپرورش، مسعود شكوهي نیاز واقعي مدارس به مشاور را حدود ۴۰ هزار مشاور اعلام و عنوان کرد: همه دانشآموزان از همان ابتداي سال يعني تا آبان و آذر، تحت پوشش آزمونهاي غربالگري و سلامت روان قرار میگیرند و تقريبا آنهایی که در معرض خطر يا پرخطر هستند شناسايي ميشوند.
شکوهی در خصوص ارجاع افراد پر خطر پس از شناسایی گفت: آنهایی که مشاور يا مربي منتخب ميتوانند دنبال کنند و در سطحي حاد نيست، در همان مدرسه پيگيري ميشود. آنهایی که شدت و حدتش بيشتر است به کميته نماد در منطقه ارجاع داده و آنجا در سطحي بالاتر پيگيريها انجام ميشود. برخي از اينها نياز به اقدامات معاضدتي، انتظامي و قضايي دارد و قاعدتاً آنها را ارجاع ميزنيم به دستگاههاي همکار. به خصوص مواردي مانند فرار از مدرسه يا منزل را از دستگاههاي ديگر کمک ميگيريم.
وی اضافه کرد: به عنوان دستگاه فرهنگي و آموزشي يک وظايفي بر عهدهمان است و تا يک حدودي اجازه دخالت و مداخله در اين موارد راداریم اما در بخشهای ديگر نياز به حمايتهاي قانوني و حقوقي داریم. البته در حال تدوين پروتکلهايش هستيم تا نحوه مداخله هر دستگاه تعيين شود و بر اساس آن عمل کنيم.
مديركل امور تربيتي، مشاوره و مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعي در خصوص کودکان کار افزود: بحث کودکان کار با بهزيستي و شهرداري است؛ جمعآوري وظيفه شهرداري و نگهداري آنها بر عهده بهزيستي است. آموزشوپرورش به عنوان دستگاهی با ماهيت فرهنگي و آموزشي، به ارائه آموزشها میپردازد و سعي ميکند دانشآموزان را توانمند کند تا آنها کمتر آسيب ببيند اما نقش مستقیم در این خصوص ندارد.
وی افزود: در خصوص مشکلات معیشتی برخی دانش آموزان، خدمات مددکاري و حمايتي بخشی از کار ما است که در آنهم با کميته امداد و هم بهزيستي همکاري میکنیم.
شکوهی، فقر، طلاق، اعتياد و بد سرپرستي را چهار عامل آسيبهای اجتماعی برشمرد و تصریح کرد: با توجه به شیوع کرونا، همه مراکز مشاورهاي ما ملزم شدند تا در این ايام حضورداشته باشند، شماره تلفن تماس را به همه مدارس اعلام کرديم و همه مشاوران را ملزم هستند پاسخگوی تلفنی همه دانشآموزان باشند، در این ایام نزديک به ۶۰ هزار دانشآموز با مشاوران ما تماس گرفتهاند و خدمات دریافت کردهاند.
وی ادامه داد: در ایام کرونایی بيشتر تماسهای مشاورهای از سوی دانش آموزان و خانوادههای آنان مربوط به موارد تحصيلي و یا مربوط به استرس و اضطراب و افسردگي بوده است؛ بنابراین، گاهی این آمار ميتواند براي تصميمگيري و کمک به حل مشکل باشد که در اين حوزه ما ابايي نداريم. يعني الان مراجع تصمیم گیر ما هيچ موضوع و نقطه مبهمي در اين حوزه ندارند لذا هر سال ما پس از آزمونهاي غربالگري، نتايج را ارائه ميکنيم.
مديركل امور تربيتي، مشاوره و مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعي خاطرنشان کرد: بعد از غربالگري، يک نيمرخي از دانشآموز که ميتواند اثربخش باشد را در اختيار خانواده دانشآموز هم قرار ميدهيم و در ادامه نقشه خطرپذيري مدرسه، منطقه و استان را تهيه ميکنيم لذا مدير مدرسه ميتواند اينها را در حد منطقه خودش از سامانه دريافت کند تا بتواند دادهها را در اختيار داشته باشد و بر اساس آن برنامهريزي کند. خود دانشآموزان و اولياي دانشآموزان هم بانام کاربري و رمز عبورخود ميتوانند از وضعيت خودشان مطلع شوند، رئيس آموزشوپرورش منطقه نیز اطلاعات مربوط به حوزهاش را دارد که مثلا چند نفر روان رنجوری دارند.
وی در خصوص نیروی انسانی حوزه مشاوره گفت: در حال حاضر به 40 هزار مشاور نیازمندیم، بر اساس شاخصهاي موجودی به ازاي هر ۱۵ نفر يک ساعت مشاور نیازمندیم، اين استانداردي که الان داريم نه درست است و نه منطقي، يعني به ازاي هر ۳۶۰ نفر دانشآموز يک مشاور داريم لذا تا با بچهها بخواهند با مشاور آشنا شوند، سال تحصيلي تمام شده است اما با همين استاندارد هم نيرو کم داريم. فقط در مقطع متوسطه اول ما پوشش مشاور نسبتا کامل است اما براي ساير مقاطع نيروي لازم را نداريم.
شکوهی در پايان با اشاره به نحوه تخصيص مشاور به مدارس شبانهروزی، هنرستانها و مدارس خاص خاطرنشان کرد: شاخص توزيع و تخصيص نيروي انساني مصوب ما ميگويد به ازاي هر ۱۵ نفر يک ساعت ميتوانيد اختصاص دهيد لذا اولويت متوسطه دوره اول است، اگر مازاد داشتيم بر اساس اولویتها نیرو تخصیص میدهیم مانند؛ مدارس شبانهروزي، هنرستانها، مدارس خاص مثل مدارس شاهد که در اولويت قرار ميگيرند.