نشست تخصصی «ضرورت پیوست فرهنگی برای سند 25 ساله توافق ایران و چین» با حضور اساتید و کارشناسان فرهنگی به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در حوزه ریاست این سازمان، برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ابوالحسن خلجمنفرد، رییس مرکز مطالعات راهبردی روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سخنانی، با اشاره به سند 25 ساله توافق ایران و چین گفت: امروز، اهمیت چین در جهان بر کسی پوشیده نیست. روابط ایران و چین روابطی بسیار مهم است؛ اخیراً مباحث زیادی، هم از سوی افکار عمومی در سطح جامعه و فضای مجازی و هم در سطح رسانهها به ویژه حواشی فراوانی از جانب رسانههای غربی پیرامون سند جامع همکاریهای راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین مطرح شده است و هر روز هم بر دامنه این حواشی افزوده میشود که این مهم نشان از روابط استراتژیک و حساس دو کشور دارد.
وی اظهار کرد: دو کشور صاحب تمدن دیرینه ایران و چین از قدرتهایی هستند که روابط و مراودات دوجانبه آنان حافظه تاریخی منفی در اذهان مردم دوکشور و خصوصاً در نخبگان به جای نگذاشتهاند.
خلجمنفرد افزود: سابقه تاریخی و ارتباطات فرهنگی دو کشور ایران و چین از گذشتههای دور وجود داشته و اراده دو کشور بر این بوده که این میزان ارتباطات را تا امروز حفظ کنند.
وی با اشاره به اهمیت موضوع فرهنگ در ایران و چین، انقلاب اسلامی ایران را یک انقلاب فرهنگی ذکر کرد و گفت: بنابر اهمیت موضوع فرهنگ بین دو کشور، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی درصدد آن است تا در روابط ایران و چین جایگاه ویژهای را به موضوع فرهنگ و روابط فرهنگی اختصاص دهد.
رییس مرکز مطالعات راهبردی روابط فرهنگی، ایجاد بسته یا پیوست فرهنگی در ذیل سند ۲۵ ساله ایران و چین را ضروری دانست.
تمجید از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برای آثار منتشره در حوزه چین
جواد منصوری، سفیر پیشین ایران در چین در این نشست تخصصی، با اشاره به سوابق تاریخی و مشترکات فرهنگی بین ایران و چین بیان کرد: ایران و چین با توجه سوابق تاریخی و مشترکاتی که داشته و امروز نیز دارند، به عنوان دو دولت تأثیرگذار محسوب شده و طبیعتا زمینههای زیادی برای همکاری و تبادل مناسبات دارند.
وی ادامه داد: زمانیکه تاریخ چین را مطالعه میکنیم، در مییابیم که نسبت به امور مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور نگرشی بسیار واقع بینانه و منطقی دارند و با ایران زمینههای زیادی برای همکاری در سطح بینالمللی داشته است.
این پژوهشگر اظهار کرد: در طول تاریخ، ایران و چین نگاه ویژهای به یکدیگر داشتهاند و هر دو کشور دارای مکتب فکری بوده اند که دارای نکات مشابهای هستند. به گونهای که دانشمندان و نخبگان چینی به مطالعات اسلام و مذهب تشیع میپردازند.
وی در ادامه سخنانش، مطرح کرد: ما باید نسبت به تحولات سایر کشورها مخصوصا چین به روز باشیم و به این نکته توجه کنیم که شناختهای ناقص در مباحث فرهنگی، تهدید کننده و زیان آور است؛ از این رو مراکز چین شناسی در ایران، باید در این زمینه دقت نظر داشته باشند.
منصوری تأکید کرد: چین درباره کشورهای مختلف دنیا به خصوص ایران، پژوهش میکند که در آینده، چین نقش بسیار پررنگی خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: امروزه آموزش زبان چینی در بسیاری از دانشگاههای دنیا متداول شده، چرا که همه کشورها میدانند در آینده با توجه به روابط با چین نیاز به فراگیری زبان چینی وجود دارد. بنابراین ایران نیز به مانند دیگر کشورها برای همکاری بلند مدت با چین، باید به دنبال یک چارچوب و سند باشد.
این پژوهشگر اضافه کرد: امیدوارم به زودی مراکزی برای آموزش تخصصی زبان چینی و چین شناسی در ایران تأسیس شود، چراکه اجرای برنامههای گسترش زبان، فرهنگ، هنر و تاریخ باعث گسترش ارتباطات و نفوذ فکری بین دو کشور میشود.
سفیر پیشین ایران در چین در پایان سخنانش، از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برای آثار منتشره در خصوص روابط فرهنگی ایران و چین و چین شناسی، تمجید کرد.
تأکید بر آموزش زبان چینی به عنوان زبان دوم در مدارس و دانشگاهها
سید جواد میری، استاد و عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی سخنان خود را در این نشست تخصصی، با طرح این سؤال که چگونه باید چین را بشناسیم، آغاز کرد.
وی افزود: افراد اندکی به مسائل جهانی و تغییر و تحولات نظام بینالملل، با نگاهی نقادانه و مبتنی بر اطلاعات دست اول توجه میکنند. به نظر نمیرسد که ما فهم دقیقی از مناسبات چین داشته باشیم. به عقیده من آن قسمتی که میتواند دو کشور ایران و چین را از لحاظ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، هنری و گردشگری به هم نزدیک کند، بحث جامعه شناسی و مردم شناسی است.
میری ادامه داد: به نظر میرسد، زبان چینی به عنوان زبانی مهم در آینده نزدیک در جهان مطرح خواهد شد بنابراین در ایران نیز باید جایگاه مهمی برای این زبان ترسیم شود، براین اساس باید نسبت به تدریس زبان چینی در مدارس و دانشگاههای کشور توجه ویژه شود.
وی همچنین، تأکید کرد: چین در 10 الی 15 سال آینده، همسایه بسیار جدی ما خواهد بود، اما ما در حال حاضر زیر ساختهای لازم برای توسعه این روابط را نداریم مگر قوه عاقله ای پیدا شود تا نگاه دقیقی به چین پیدا کنیم.
ضرورت همگرایی ایران و چین
عادل خانی، معاون پیشین رایزن فرهنگی ایران در چین در این نشست تخصصی، بیان کرد: ایران و چین دو کشوری صاحب تمدن و قدیمی در آسیا به شمار میروند که در طول تاریخ، مناسبات بسیار نزدیکی با هم داشتهاند.
وی اظهار کرد: در مقطعی از تاریخ، روند روابط تأثیرات شگرفی بر حوزههای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی دو کشور داشته است و همواره، ظرفیتهای لازم در جهت همگرایی و نزدیک شدن هر چه بیشتر ایران و چین به یکدیگر فراهم است.
خانی افزود: روابط راهبردی ایران با چین داری اهمیت زیادی است. چیزی که امروز در سند ۲۵ ساله ایران و چین میبینیم، بحث روابط فرهنگی است و باید نسبت بدان، توجه ویژه شود.
محمود زهیری، استاد دانشگاه در این نشست به بیان شرایط و تحولات ایران و چین پرداخت و بر لزوم شناخت چین و آموزش زبان چینی در کشورمان تأکید کرد.