رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی به مناسبت 24 مهرماه روز جهانی عصای سفید، به تشریح فعالیتهای سازمان آموزش و پرورش استثنایی در خصوص دانشآموزان با آسیب بینایی پرداخت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از وزارت آموزشوپرورش، سید جواد حسینی در این نشست که بهصورت ویدئوکنفرانس و با حضور روسای ادارات آموزشوپرورش استثنایی استانها، همکاران نابینا و نمایندگان انجمنهای مردمنهاد فعال در حوزه نابینایان برگزار شد؛ ضمن گرامیداشت 24 مهرماه روز جهانی عصای سفید، اظهار کرد: نابینایان بخشی از منابع انسانی هستند. جامعه دوست دار انسان؛ جامعهای است که دوست دار کتاب، کودک و معلولین است و جامعه دوست دار معلولین زمانی محقق میشود که جامعه فراگیر و بدون محدودیت رقم بخورد.
وی افزود: باید تلاش کنیم با فراهمسازی جامعهای فراگیر و بدون محدودیت در راستای جامعه دوستدار انسان که جامعهای مناسبسازی شده برای همه انسانها بهویژه معلولین است، حرکت کنیم.
وی تصریح کرد: قانون حمایت از معلولین نیز بر ایجاد فرصتهای برابر آموزشی و شغلی و دسترسپذیری فضاها و امکانات آموزشی برای معلولین تأکید کرده است تا جامعه دوست دار معلول محقق شود
معاون وزیر بابیان اینکه آموزشوپرورش یکی از وجوه مهم دسترسیپذیری و عادلانه شدن جامعه است، اظهار کرد: یکی از اهداف نظام تعلیم و تربیت عادلانه سازی آموزش برای تمامی دانش آموزان و بهویژه دانش آموزان با نیازهای ویژه است.
تاریخچه آموزش نابینایان
رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی در ادامه به بیان تاریخچه آموزش نابینایان در کشور پرداخت و اظهار کرد: نخستین تلاشها درزمینه آموزش نابینایان صدسال قبل در سال 1299 در شهر تبریز آغاز شد و 26 سال بعدازآن در سال 1325 آموزشگاهی ویژه دختران نابینا در شهر اصفهان تأسیس شد.
وی افزود: در سال 1329 نخستین کلاس درس نابینایان در تهران راهاندازی شد و این روند ادامه یافت تا پس از انقلاب و در سال 1370 با تأسیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی، گروه آموزشی نابینایان و کمبینایان در کنار 6 گروه دیگر شروع به فعالیت نمود.
23 مدرسه ویژه نابینایان در کشور خدمات آموزشی به نابینایان ارائه میکنند
رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی بابیان اینکه دانش آموزان با آسيب بینایی در 23 مدرسه ویژه نابینایان در حال تحصیل هستند، اظهار کرد: 3 هزار و 380 دانشآموز نابینا و کمبینا در این 23 مدرسه و در 30 رشته تحصیلی در حال تحصیل هستند و 4 هزار و 985 دانشآموز نابینا و کمبینا نیز در 913 مدرسه تلفیقی فراگیر و در کنار دانش آموزان عادی در 77 رشته تحصیلی مشغول به تحصیل هستند.
وی افزود: درمجموع 8 هزار و 373 دانشآموز نابینا و کمبینا در 107 رشته و در 913 مدرسه به تحصیل مشغول هستند.
وی گفت: 1200 معلم کار آموزش دانش آموزان با آسیب بینایی را بر عهدهدارند که 350 نفر از این همکاران خود دارای آسیب بینایی هستند.
وی تصریح کرد: در سال جاری 149 نفر از نابینایان در کنکور سراسری شرکت کردهاند که از این تعداد 109 نفر مجاز به انتخاب رشته شدهاند و 7 نفر نیز رتبههای زیر 1000 را کسب کردهاند.
فعالیتهای سازمان آموزشوپرورش استثنایی برای نابینایان در سه حوزه آموزشی، حمایتی و برونسازمانی
حسینی ایجاد عدالت آموزشی برای تمامی گروههای تحت پوشش و بهویژه نابینایان را از برنامههای اصلی سازمان آموزشوپرورش استثنایی دانست و افزود: یکی از وجوه عدالت آموزشی مناسبسازی در تمامی ابعاد بهویژه محتوا و فضای آموزشی است.
وی بابیان اینکه فعالیتهای سازمان آموزشوپرورش استثنایی برای نابینایان در سه حوزه آموزشی، حمایتی و برونسازمانی در حال انجام است، اظهار کرد: مناسبسازی کتب درسی، تهیه راهنمای معلم، گسترش رشتههای تحصیلی، برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی، تهیه و تولید رسانهها و ابزارهای آموزشی، تولید محتوای مجازی و مناسبسازی فضای آموزشی ازجمله فعالیتهای آموزشی این سازمان ویژه نابینایان هست.
وی افزود: پرداخت هزینههای عصا، عینک، تبلت و ذرهبین جزو خدمات حمایتی سازمان است و ارتباط با سازمان سنجش و سمپاد جهت مناسبسازی آزمونها و المپیادها، ارتباط با وزارت بهداشت جهت تألیف کتاب پیشگیری از تولد دانش آموزان با آسیب بینایی، ارتباط با فرهنگستان زبان و ادب فارسی جهت واژهگزینی صحیح و همکاری با شرکتهای دانشبنیان جهت تولید بومی ابزارهای موردنیاز نابینایان ازجمله فعالیتهای برونسازمانی در حوزه نابینایان است.
فعالیتهای آموزشی ویژه نابینایان در 7 حوزه
رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی با تشریح فعالیتهای آموزشی سازمان در 7 حوزه ویژه نابینایان اظهار کرد: در حوزه مناسبسازی محتوای آموزشی در حال حاضر سالانه 120 کتاب درسی بهصورت بریل، صوتی و درشت خط مناسبسازی و در اختیار نابینایان قرار میگیرد و در سال جاری نیز برای اولین بار کتابهای ویژه نوآموزان نابینا و صوتی و بریل رشته موسیقی نیز تألیف و چاپ شده است.
وی افزود: با توجه به زیستبوم کرونا بیش از 1100 محتوای آموزشی ویژه دانش آموزان با نیازهای ویژه جهت بارگذاری در شبکه شاد انتخاب شده است که از این میان 137 محتوای ویژه نابینایان است.
حسینی در ادامه گفت: برای استفاده 1200 معلم ویژه نابینایان تاکنون 27 راهنمای معلم و دستورالعمل ویژه معلمان مدارس خاص و پذیرا نیز تدوین و چاپ شده است و 10 عنوان بسته همراه معلم نیز تولید شده است.
رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی بابیان اینکه تلاش میکنیم دانش آموزان با آسیب بینایی متناسب بااستعداد، علاقه و نیاز جامعه در رشتههای مختلف تحصیل کنند، افزود: گسترش رشتههای تحصیلی برای این دانش آموزان از برنامههای سازمان آموزشوپرورش استثنایی است و تاکنون رشتههای مدیریت خانواده، کامپیوتر، موسیقی و علوم انسانی در مدارس خاص برای این دانش آموزان ایجاد شده است و این دانشآموزان در مدارس عادی نیز میتوانند در تمامی رشتههای مورد علاقه خود تحصیل کنند.
حسینی بابیان اینکه جامعه باید با خط بریل بهعنوان بستر ارتباطی با نابینایان آشنایی پیدا کند، اظهار کرد: در قالب نهضت توانافزایی و در سال جاری بیش از هزار نفر از معلمان آموزش خط بریل را خواهند دید.
وی با اشاره به برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی گفت: در سال گذشته 3 کارگاه آموزشی جهتیابی برای همکاران اداری و خدماتی برگزار شده است و 162 مدرس کشوری نیز آموزشهای خط بریل را دیدهاند.
رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی بابیان اینکه نهضت توانافزایی در آموزشوپرورش استثنایی کلید خورده است افزود: شناسایی حس کم داشته و نداشته دانش آموزان و جایگزینی تکنولوژی بهجای این حس از اهداف نهضت توانافزایی است و در قالب این طرح ۱۰۵ نوع وسیله توانبخشی، ورزشی، پرورشی و کمکآموزشی برای ۸۰ هزار نفر از دانش آموزان با نیازهای ویژه در قالب نهضت توانافزایی باید تأمین شود.
وی گفت: 33 نوع از این وسایل مرتبط با نابینایان و کمبینایان است که 2 هزار و 539 قلم از این وسایل تهیه شده است و در حال استفاده توسط نابینایان است اما هنوز 17 هزار 345 قلم تجهیزات برای این دانش آموزان نیاز است که تهیه آنها اعتباری بیش از 120 میلیارد تومان را طلب میکند.
رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی تصریح کرد: خیرین مدرسه یار، ردیف مسئولیتهای اجتماعی بانکها، شرکتهای دولتی و خصوصی و مشارکت اصناف، اشخاص حقیقی و حقوقی در این زمینه میتوانند به کمک آموزشوپرورش استثنایی بیایند.
حسینی در ادامه گفت: 1200 لوح راهنمای خط بریل فارسی برای اولین بار تهیه و بهصورت رایگان توزیع شده است همچنین تهیه 1200 لوح راهنمای حساب افزار، 100 کیت تقویت لامسه، 80 کیت ریاضی و خرید 20 ماشین پرکینز از دیگر فعالیتهای آموزشوپرورش استثنایی در حوزه آموزش نابینایان است.
رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی با اشاره به تهیه و تولید محتواهای آموزشی ویژه نابینایان اظهار کرد: تولید فیلم مستند آموزش خط بریل، تولید 3 هزار پوستر آموزشی همراه با نابینایان، تولید اپلیکیشن آشنایی با آسیبهای بینایی و اختصاص یک شماره از مجله تعلیم و تربیت استثنایی به نابینایان از فعالیتهای انجام شده در این حوزه است.
حسینی بابیان اینکه در کشور یک پارک جهتیابی و دو اتاق حسی ویژه دانش آموزان نابینا وجود دارد گفت: تمامی مدارس نابینایان به اتاق بازی مجهز هستند و در سال جاری 5 پارک جهتیابی و 22 اتاق چند حسی در مدارس راهاندازی خواهد شد.
فعالیت حمایتی سازمان آموزشوپرورش استثنایی برای نابینایان
رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی بابیان اینکه پرداخت هزینههای عصا، عینک، تبلت و ذرهبین جزو خدمات حمایتی سازمان ویژه نابینایان است، اظهار کرد: کمکهزینههای پرداختی سال جاری برای عصا 200 هزار تومان، عینک 400 هزار تومان، تبلت 800 هزار تومان و ذرهبین 200 هزار تومان است.
وی افزود: تاکنون کمکهزینه 9 هزار قلم از این تجهیزات به دانش آموزان داده شده است و در سال جاری تاکنون 1710 کمکهزینه خرید عصا، عینک، تبلت و ذرهبین پرداخت شده است.
فعالیت برونسازمانی سازمان آموزشوپرورش استثنایی برای نابینایان
رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی در پايان به تشریح فعالیتهای برونسازمانی در حوزه نابینایان پرداخت و اظهار کرد: ارتباط با سازمان سنجش و سمپاد جهت مناسبسازی آزمونها و المپیادها، ارتباط با وزارت بهداشت جهت تألیف کتاب پیشگیری از تولد دانش آموزان با آسیب بینایی، ارتباط با فرهنگستان زبان و ادب فارسی جهت واژه گزینی صحیح، همکاری با شرکتهای دانشبنیان جهت تولید بومی ابزارهای موردنیاز نابینایان و همکاری با انجمنهای فعال در حوزه نابینایان ازجمله فعالیتهای برونسازمانی در حوزه نابینایان است.