وزير آموزشوپرورش در آيين افتتاح طرح كنترل وزن و چاقي دانش آموزان با اشاره به اينكه مشكل چاقي محصول سبك نادرست زندگي، هم در الگوي زندگي و هم در تغذيه است، گفت: مطابق سند تحول بنيادين، آموزشوپرورش در كنار آموزش دانش آموزان موظف بهسلامت جسمي و روحي دانش آموزان هم هستيم.
به گزارش پایگاه اطلاعرساني دولت به نقل از وزارت آموزشوپرورش، پيش ازظهر امروز محسن حاجي ميرزايي در آيين افتتاح طرح كنترل وزن و چاقي دانش آموزان (كوچ) و افتتاح نمايشگاه آنكه در سالن اجتماعات ساختمان شهيدرجايي و با حضور معاون تربيتبدني و سلامت و همچنين ارتباط زنده با مديران كل استانها از طريق ويدئوكنفرانس و سامانه شاد برگزار شد، اظهار كرد: بر اساس آمارهاي موجود 2 تا 9 درصد هزينههاي دولتها در طرحهاي مربوط بهسلامت و 0.5 تا 1.7 درصد از هزينه درآمد خالص كشورها صرف درمان بيماري چاقي ميشود.
حاجي ميرزايي افزود: مطالعات انجامشده در مورد بيماري چاقي نشاندهنده ميدهد افراد چاق دو برابر بيشتر از ديگران دارو مصرف ميكنند و بيشتر از ديگران به بيماريهاي مختلف دچار شده و در بيمارستان و مراكز درماني بستري ميشوند و اميد به زندگي آنها 4 تا 10 سال كمتر از افراد عادي است. اين مطالعات و خبرهايي نظير آن نشاندهنده اين موضوع است كه با پديدهاي بزرگ و خطرناك روبرو هستيم كه بايد در مورد آن با جديت فكر و عمل كنيم.
در كنار آموزش دانش، موظف به تأمين سلامت جسمي و روحي دانش آموزان هم هستيم
وزير آموزشوپرورش سند تحول بنيادين را بهعنوان سند راه نظام تعليم و تربيت دانست و تصريح كرد: مطابق با سند تحول بنيادين؛ آموزشوپرورش در كنار آموزش دانش، آموزش و تربيت دانش آموزان، موظف به تأمين سلامت جسمي و روحي دانش آموزان شده است. موظفيم همانطور كه بر آموزش و تربيت دانش آموزان حساس هستيم بر سلامت آنها نيز حساسيت داشته و براي آن برنامهريزي كنيم. تربيت متوازن و هماهنگ تربيتي است كه در كنار توجه به آموزش، سلامت فرزندانمان را نيز در نظر داشته باشد.
عضو كابينه دولت تدبير و اميد ادامه داد: مشكل چاقي محصول سبك زندگي است، سبك نادرست زندگي امروز در الگوي زندگي و هم در تغذيه موجب تشديد اين بيماري در جامعه شده است و البته در شرايط حاضر دنيا شيوع بيماري كرونا هم با حضور بيشتر افراد در خانواده و خانه و كمتحركي دانش آموزان به شيوع بيماري چاقي كمك كرده كه براي آن بايد اقدام كنيم.
وي گفت: طرح كوچ بهعنوان طرحي براي كنترل وزن و چاقي دانش آموزان، گام بزرگي براي تصحيح الگوي زندگي و افزايش تحرك دانش آموزان است. اجراي اين طرح در درجه اول به ميزان غربالي صحيح شاخص توده بدني دانش آموزان وابسته است كه همه ساله در آغاز سال تحصيلي انجام ميشود.
حاجي ميرزايي با تقدير از زحمات دبير ورزش شهرستان رفسنجان گفت: من به معلم رفسنجاني افتخار ميكنم كه توانسته با تنظيم و اجراي طرح كنترل وزن در مدارس شهرستان رفسنجان، بسياري از دانش آموزان را از اين بيماري نجات دهد و منشأ خيروبركتي براي دانش آموزان و خانوادههاي آن منطقه شود.
وزير آموزشوپرورش وجود كرونا را نوعي خطر براي آسيب بهسلامت همگاني در سال جاري دانست و تصريح كرد: مسئوليت اجتماعي ما ايجاب ميكند كه بهطور كامل در ميدان حضورداشته باشيم و براي رفع مشكل به دانش آموزان كمك كنيم تا بتوانيم از اين مشكلات سربلند بيرون بيايم و دانشآموزاني سالمتر داشته باشيم. بايد قادر باشيم به دانش آموزان كمك كنيم و اين كار از طريق رويههاي متعارف و عادي امكانپذير نيست بلكه بايد در اين مسير از نيروهاي توانمند، خلاق، صبور، باپشتكار و جدي كه با دانش آموزان ارتباط بسيار مستمر و خوبي دارند، استفاده كنيم.
وي افزود: سستي در تصميم، اراده و انتخاب شرايطي را به وجود ميآورد كه فرصتهاي زندگي را از دست بدهيم و بنابراين به كمك طرح كوچ و اجراي صحيح آن ميتوانيم به انتخاب درست در سبك زندگي برسيم و با آموزش آن به افراد به انتخاب سبك درست زندگي به آنها كمك كنيم.
حاجي ميرزايي با اشاره به اينكه ميخواهيم در انتخاب افراد تأثيرگذار باشيم تا سلامت آنها را تأمين كنيم، گفت: با اجراي اين طرح و كمك گرفتن از خانوادهها در اجراي آن ميتوانيم الگوي سلامت تغذيه، تحرك و سلامت زندگي را به خانوادهها ارائه دهيم. خانواده بيتحرك فرزنداني بيتحرك پرورش ميدهد. بايد از ظرفيت خانوادهها، انجمن اوليا و مربيان و تمام همكاران و رسانههاي استاني استفاده كنيم تا شوقآفريني را در انجام طرح كوچ در دانش آموزان ايجاد كنيم و بتوانيم رقابت سالم را در بين دانش آموزان شكل بدهيم.
دقت كنيم كه هدف تعطيل نشود و مقصد را فراموش نكنيم
وزير آموزشوپرورش با تأكيد بر اينكه نبايد عدم حضور دانش آموزان در مدارس در دوران كرونا سبب به تعويق افتادن يا تعلل در اجراي طرح كوچ شود، اظهار كرد: در سالهاي قبل مسيري را ميرفتيم كه امسال در آن به مشكل برخورديم و مسدود شده و مجبور به كوچ در زيستبوم ديگري، بسيار متفاوتتر از زيستبوم پيشين شدهايم و ضروري است دقت كنيم كه هدف تعطيل نشود و مقصد را فراموش نكنيم. ارزيابيمان در پايان سال اين است كه آيا توانستيم در مسير جديد به نتايج موردنظر برسيم كه در اين صورت ميتوانيم تشخيص دهيم تا چه ميزان به هدفمان رسيدهايم؟
عضو كابينه دولت تدبير و اميد گفت: زماني ميتوانيم در اجراي سند تحول بنيادين به خود بباليم كه به سطح مدارس رفته و با اجراي صحيح طرح كوچ از مشكل چاقي دانش آموزان رها شويم و با رساندن دانش آموزان به نقطه موردنظر در سلامت، به جامعه بفهمانيم كه قادر به احياي عزتنفس، اراده و قدرت تصميمگيري قاطعانه و صحيح در دانش آموزان بودهايم كه در اين مسير به افراد خلاق، با اراده، با اشتياق، مستقل و دلسوز نياز داريم.
وي در پايان با تشكر از همكاران مجري طرح كوچ در سراسر كشور گفت: اميدوارم در پايان اجراي طرح كوچ، شاهد آثار پايدار آن در دانش آموزان باشيم. اگر بتوانيم دانش آموزان را با الگويي مناسب آشنا كنيم و به آن متعهدشان كنيم ميتواند آن الگو تا انتهاي زندگي با دانش آموزان باشد.