اجرای ۲۵ پروژه راهبردی و كلیدی هوشمند سازی اقتصاد در حوزه های ستاد وزراتخانه ، مالیات، بورس ، گمرك و بیمه كشور
وزارت اقتصاد با انتشار گزارشی دستآوردهای اجرایی در حوزه فناوری اطلاعات در یکسال گذشته را منتشر کرد که نشان می دهد تا پایان سالجاری ۲۵ پروژه راهبردی و کلیدی هوشمند سازی اقتصاد در بخش های مختلف از جمله ستاد وزراتخانه، سازمان امور مالیاتی، بورس ، گمرک و بیمه کشور به سرانجام رسیده است.
در ستاد وزراتخانه، "سند نقشه راه گذار به اقتصاد هوشمند" تهیه و در فرایند عملیاتی قرار گرفته است. کارگروه مدیریت یکپارچه محیط های آزمون شکل گرفته و مجوز حضور طرح "سفته مبتنی بر بلاک چین " در محیط آزمون تنظیم گری صادر شده است. خزانه داری الکترونیک تکمیل شده که از دستاوردهای این پروژه این است که حسابهای بانکهای دولتی کاملا به بانک مرکزی منتقل شد. با این کار ۲۲۰ هزار فقره حساب دولتی کاهش یافت. استقرار کامل درخواست وجه الکترونیکی در سطح دستگاه های اجرایی در کل ستاد و در سطح استانها عملیاتی شد. امروز می توانیم ادعا کنیم که حقق و دستمزد حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر کارکنان دولت به صورت آنی پرداخت می شود.
سفته الکترونیکی در فرایند اعطای تسهیلات کرونایی به کار گرفته شده است و بیش از ۶۵هزار قرارداد اعطای تسهیلات مبتنی بر سفته الکترونیکی در تسهیلات کرونایی با استفاده از موبایل بانک انجام شده است.
در راستای الکترونیکی کردن فرآیندهای کاری ستاد وزارتخانه، سامانه های مختلفی منجمله سامانه جدید مدیریت بدهی ها، سامانه جامع امور مجلس و سامانه یکپارچه حقوقی عملیاتی شده اند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از شبکه اقتصادی و دارایی ایران (شادا)، در این گزارش در خصوصی اقدامات سازمان امور مالیاتی در حوزه فناوری اطلاعات آمده است : از ابتدای سال جاری تا کنون، بالغ بر ۴۰۰ هزار رکورد اطلاعاتی از دستگاه های اجرایی، جهت نیل به هوشمند سازی و داده مبنایی نظام مالیاتی جمع آوری شده و تعداد یک میلیون و ۲۰۰ هزار گواهی ماده ۱۸۷ قانون مالیات های مستقیم مربوط به نقل و انتقال املاک، بدون نیاز به مراجعه حضوری مردم به سازمان امور مالیاتی در دفاتر اسناد رسمی و به صورت الکترونیکی صادر شده است.
این گزارش می افزاید، تا کنون بالغ بر ۷۰ درصد مودیان مالیاتی، ابلاغ اوراق به صورت الکترونیکی را تایید و درخواست نموده اند و بالغ بر ۳۵۰ هزار اوراق تشخیص و قطعی پرونده های مالیاتی به صورت الکترونیک ابلاغ شده است.
گزارش وزارت اقتصاد در ادامه از افزایش ۵۰ درصدی رضایت کاربران سامانه های نرم افزاری سازمان امور مالیاتی که از سلسه اقدامات انجام شده در حوزه back office فناوری این سازمان است، خبر میدهد.
در ادامه، این گزارش با اشاره به اقدامات سازمان بورس و اوراق بهادار در سال 1399 در حوزه فناوری اطلاعات می افزاید : مرکز تماس بازار سرمایه در خرداد ماه امسال کلید خورد و تاکنون بیش از هشت میلیون تماس با این مرکز گرفته شده که بیش از 70 درصد آنها از طریق هوش مصنوعی پاسخ داده شده است.
این گزارش با بیان اینکه از مهمترین اتفاقات حوزه فناوری اطلاعات بازار سرمایه طی سال جاری، پروژه ملی آزادسازی سهام عدالت بوده اظهار می دارد: این مهم از بهار سال ۹۹ آغاز شد و از این طریق حدود ۴۵ میلیون سهامدار در بورس کشور پذیرفته شدند.
فعالیت ها در راستای بومیسازی سامانههای معاملاتی در سال جاری با سرعت بیشتری به پیش رفت؛ به طوریکه ماژولهای بسیاری از آن به اتمام رسیده و بومی سازی در حوزه معاملات و پس از معاملات انجام شده است.
این گزارش با اشاره به افتتاح سامانه توزیع سود الکترونیکی در آذر ماه امسال با حضور مقام محترم رئیس جمهور می افزاید : تاکنون در زمینه سامانه توزیع سود الکترونیک ۱۱۴ شرکت به صورت الکترونیکی توزیع سود انجام داده اند و تا به امروز در حدود ۷/۵ میلیون نفر سود خود را از طریق سامانه سجام دریافت کرده اند.
همچنین در این گزارش می خوانیم : تا پایان سال گذشته، ۱۱ میلیون کد بورسی صادر شده اما امسال معادل ۲۷ میلیون کد بورسی صادر شده است که این رقم رشد ۱۵۰ درصدی تعداد کدهای بورسی صادر شده ظرف امسال در قیاس با تعداد کل کدهای بورسی ابتدای سال را نشان می دهد.
گفتنی است، تا کنون ۳۷ میلیون نفر در سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) ثبت نام نموده اند که از این میزان تا کنون ۳۰ میلیون نفر احراز هویت شدهاند.
گزارش منتشر شده از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی، در ادامه از بکارگیری پلمب الکترونیکی و پرنده های هوشمند بدون سرنشین در گمرک کشور در راستای تسهیل تشریفات و فرآیندهای گمرکی در سال جاری خبر داده و می افزاید: گمرک ایران با تولید پلمبهای الکترونیکی، به کارگیری تگهای هوشمند حاوی اطلاعات محمولات و جایگزین کردن آن با پلمبهای مکانیکی قبلی، نسبت به رهگیری هوشمند محمولات تجاری ترانزیتی اقدام نموده که این امر تحولی مهم برای جلوگیری و مقابله با قاچاق کالا در رویههای رسمی در کشور است.
بر این اساس بیش از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار عدد پلمب الکترونیکی پیشرفته در جهت رعایت سطوح امنیتی در کشور تولید شده و بیش از ۱میلیون و ۵۰۰ هزار عدد به تمام گمرکات کشور تحویل داده شده است.
در ادامه این گزارش آمده است : با توجه به پیاده سازی سامانه رهگیری پلمب الکترونیک و در جهت حصول اطمینان از صحت انجام فرآیند ، برقراری ارتباط سامانه جامع امور گمرکی و سامانه رهگیری پلمب در تمام گمرکات اجرایی کشور از جمله گمرکات شهید رجایی، شهید باهنر، تبریز، انزلی، آستارا، بیله سوار، بازرگان و… انجام شده است.
این گزارش افزوده است : تاکنون بیش از ۳۸ هزار تگ پلمب تنها در گمرک شهید رجایی مورد پردازش قرار گرفته و اطلاعات آن به سامانه ارسال شده است .
علاوه بر این با بکارگیری پلمب الکترونیک برروی حامل ها و درج اطلاعات آن در سامانه جامع گمرکی ضمن انجام صحت سنجی اطلاعات با سامانه رصد پلمب، ردیابی پلمب های مذکور از طریق تجهیزات آنتن RFID نصب شده در گمرکات، جاده ها و ایست های بازرسی نیروی انتظامی، امکان پذیر است.
همچنین فاز اول رصد محموله های ترانزیتی در مسیر جاده ای بندرعباس – تهران راه اندازی گردیده و دراین راستا نسبت به نصب تجهیزات آنتن های شناسایی فرکانس رادیویی (RFID) در ایست های بازرسی نیروی انتظامی (شهید میرزایی بندرعباس، مهریز یزد، نائین و شهرضا) از جانب گمرک ایران اقدام شده است .
اقدام مهم دیگری که در گزارش وزارت اقتصاد در جهت اعمال کنترل غیرمزاحم و نامحسوس بیان شده، ساخت و تولید انواع پرنده های بدون سرنشین به صورت کاملاً بومی جهت امور شناسایی و نظارت بر محمولهها و بهکارگیری آزمایشی ۵ دستگاه از این کواد کوپترها در گمرک است.
از ویژگیها و مشخصات منحصر به فرد این پهبادها می توان به قابلیت اسکن محیط و نقشهبرداری، وسعت دید پرنده با توجه به ارتفاع پروازی بال، قابلیت دسترسی ونظارت بر نقاط غیرقابل دسترس وصعبالعبور، قابلیت تعقیب اجسام، امکان پرواز شبکهای چند پرنده به صورت گروهی و همزمان، هوشمندی، خودکار بودن و مداومت پروازی قابل قبول اشاره کرد.
این گزارش از حذف الزام چاپ بیمه نامه کاغذی در راستای تسهیل امور بیمه گری آنلاین برای شرکتهای بیمه و کارگزاران آنلاین خبر داده و افزوده است: از تاریخ این الزام تاکنون بیش از ۲۰ میلیون بیمهنامه صادر شده که در مصرف بیش از ۵۰ میلیون برگ کاغذ صرفه جویی شده است.
همچنین در راستای کارگزاری آنلاین تا کنون حدود ۴۵ درخواست برای دریافت مجوز کارگزاری آنلاین وصول شده که تقریبا ۵ شرکت موفق به دریافت این مجوز شدهاند و سایر درخواست کنندگان درحال طی مراحل و تکمیل مدارک و الزامات هستند.