مهندس امير اميني در دومين نشست از سلسله نشستهاي ارائه گزارش عملكرد ۸ ساله سازمان برنامه و بودجه كشور گفت: بومي ترين و مشاركتيترين سند توسعهاي طي ۴۰ سال گذشته تحت عنوان سند آمايش سرزمين تدوين شده است.
به گزارش پایگاه اطلاعرساني دولت به نقل از سازمان برنامه و بودجه كشور، نسرين وزيري رئيس اين مركز در دومين نشست خبري-تحليلي ارائه گزارش عملكرد ۸ ساله سازمان برنامه در طول دولتهاي يازدهم و دوازدهم كه به موضوع آمايش سرزمين اختصاص داشت، گفت: سند ملي آمايش در اسفندماه سال ۹۹ به تصويب شوراي عالي آمايش سرزمين به عنوان عاليترين مرجع نظام راهبري توسعه كشور رسيد و يك ميراث ماندگار از دولت تدبير و اميد براي آيندگان است. مطالعات آمايش سرزمين پس از نيم قرن بالاخره در قالب يك سند ملي در حالي به تصويب رسيد كه از دهه ۵۰ با محورهاي توسعه غرب و شرق در دستور كار قرار گرفته بود و اكنون با مشاركت بيش از ۲۵۰ صاحب نظر، ۷۴ هزار نفر ساعت در بيش از ۲۰۰ جلسه كارشناسي به تصويب رسيده تا ايران را در افق ۱۴۲۵ به عنوان كشوري بالنده با اقتصادي متنوع و توام با رفاه و عدالت اجتماعي و امنيت به تصوير بكشد.
وي با بيان اينكه اين سند تا كنون در جلسات دولت، كميسيونهاي تخصصي مجلس و شوراي عالي انقلاب فرهنگي تشريح شده است، گفت: هفته گذشته نيز اين سند در قالب نامهاي از سوي دكتر نوبخت رئيس سازمان برنامه و بودجه كشور به مقام معظم رهبري ارائه شده است.
رئيس مركز اطلاعرساني و روابط عمومي سازمان برنامه و بودجه كشور با اشاره به اينكه سند ملي آمايش، الگو و نقشه راهي براي آينده كشور در تمامي زمينه هاست، ادامه داد: نه تنها برنامه هفتم و ديگر برنامههاي پنج ساله توسعه و بودجههاي سنواتي بلكه تمامي برنامهريزي هاي ملي و منطقهاي نيز بايد به پشتوانه و در چارچوب آن اجرايي شود.
به گفته وي، اكنون كه در آستانه انتخابات رياست جمهوري سيزدهم قرار داريم شايسته است نامزدهاي اين انتخابات اعلام كنند كه برنامههايشان چه نسبت و انطباقي با اين سند دارد و چشم تيزبين نهادهاي نظارتي و افكارعمومي نيز برنامههاي آنان را با اين سند تطبيق دهد تا فارغ از شعارزدگيهاي تبليغاتي اعم از پرداخت فلان قدر يارانه و وام و .... چگونه به اداره كشور خواهند پرداخت و در راستاي تحقق تصوير ايران در افق ۱۴۲۵ گام برخواهند داشت.
فرادستترين سند توسعه كشور است كه بر اساس منويات مقام معظم رهبري
در ادامه جلسه مهندس امير اميني رئيس امور برنامه ريزي، نظارت و آمايش سرزمين سازمان برنامه و بودجه كشور با بيان اينكه سند آمايش سرزمين بعد از ۴ دهه مطالعه در اسفندماه سال ۱۳۹۹ به تصويب شوراي عالي آمايش سرزمين رسيد، افزود: دو نكته بسيار اساسي در تدوين اين سند مطرح بود؛ يكي اينكه بيش از ۲۴ دستگاه اجرايي در تهيه اين سند مشاركت جدي داشتند و تصويب اين سند در شوراي عالي امايش سرزمين و كميسيون تخصصي با وفاق كامل و بدون ذرهاي معارضت انجام شد.
نكته دوم اينكه اين سند بوميترين و مشاركتيترين سندي است كه در ارتباط با توسعه كشور از بعد از انقلاب تا كنون به تصويب رسيده است و تمام اركان اجرايي سازمان برنامه و بودجه كشور، دستگاههاي اجرايي، بخش خصوصي ،دانشگاهها و مشاورين در تهيه و تدوين آن مشاركت داشتند و عصاره برنامههاي توسعهاي كشور به عنوان سند آمايش سرزمين مشتمل بر سند ملي آمايش سرزمين و اسناد آمايش استاني تدوين و تصويب شده است.
مهندس اميني با بيان اينكه در نشست امروز تلاش ميكنيم ابعاد ، مفاهيم و الزامات اين سند تشريح كنيم ادامه داد: اساسيترين ركن پيادهسازي و اجرايي شدن اين سند گفتمانسازي در ارتباط با مباني، اجزا، نحوه استقرار و پيادهسازي سند است. مطالبه امروز ما از اصحاب رسانه اين است كه بطور تخصصي به مباحث آمايش ورود كنند و زمينه مطالبهگري را در اجراي سند ايجاد كنند و مديران در بخش توسعه به چالش هاي جدي و اساسي در زمينههاي برنامههاي توسعهاي بكشد.
رييس امور برنامهريزي، نظارت و آمايش سرزمين افزود: سند آمايش سرزمين فرادستترين سند توسعه كشور است كه بر اساس منويات مقام معظم رهبري و سياستهاي كلي ابلاغيه ايشان در سال ۱۳۹۰تهيه و تدوين شد و اميدواريم به عنوان دريچهايي به سوي برنامهريزي و مديريت يكژارچه سرزمين باشد و سبب توسعه موزون و هماهنگ در كشور باشد.
مهندس اميني در ادامه به سير تطور و تكوين آمايش سرزمين در ايران كه دوره نخست آن (دهه ۱۳۵۰) با هدف تمركززدايي از تهران و توجه به محور غرب به عنوان پيشران توسعه كشور بوده است؛ اشاره كرد و گفت: در دوره دوم (دهه ۱۳۶۰) آمايش سرزمين با توجه به محور شرق در مقابل محور غرب و ايده تشكيل مناطق آزاد، توسعه مكران و ضرورت تأسيس قطب دوم انرژي دنبال شد. دوره سوم( دهه ۱۳۷۰ و ۱۳۸۰) با تأكيد بر توسعه درون زا و برون نگر، توسعه مكران و استفاده كشور از موقعيت منطقهاي و مزيتهاي كشور ادامه يافت كه منجر به تصويب ضوابط ملي آمايش در سال ۱۳۸۳ شد. در دوره چهارم (دهه ۱۳۹۰) با تشكيل دائمي شوراي عالي آمايش سرزميني در سازمان برنامه و بودجه كشور، جهت گيريهاي ملي آمايش تصويب و سند ملي آن نيز به تصويب رسيد.
رييس امور برنامه ريزي، نظارت و آمايش سرزميني سازمان برنامه و بودجه كشور با تأكيد بر اين كه آمايش ملي، برنامهاي بلند مدت و راهبردي، برنامه توسعه سرزميني و رهيافت برنامه هاست؛ افزود: پس از حدود ۳۴ عنوان مطالعه و گزارش در ۵۰ مجلد، ۱۸ گروه مطالعاتي موضوعي و فرابخشي، مشاكت بيش از ۲۵۰ نفر از صاحب نظران و ۲۰۰ جلسه و ۷۴۰۰۰ نفر ساعت، متن سند آمايش سرزميني تدوين و تصويب شد. همچنين پس از حدود حدود ۱۱۰۰ جلد مطالعه و گزارش، ۱۳ دانشگاه و پژوهشگاه و ۱۰ مهندسين مشاور، دريافت ۸۶ نامه حاوي درخواست ۶۵۰ نظر اصلاحي و مشاركتيترين برنامه مطالعاتي و ۵۴۲۰۰۰ نفر- ساعت سند آمايش استان ها نيز تدوين گرديد.
اميني با اشاره به اينكه سند ملي آمايش، يك سند ۲۵ ساله است؛ افزود: بر اساس چشم انداز اين سند در سال ۱۴۲۴، ايران سرزميني است كه با تكيه بر جامعه بالنده، تمدن ديرين، فرهنگ اسلامي-ايراني فاخر، انسجام ملي، همنوايي خردهفرهنگها، استعدادهاي انساني و سرزميني خدادادي، جوششهاي نوآوري فناورانه، نمودهاي بارز تحقق الگوي اسلامي-ايراني پيشرفت را به جهان عرضه ميكند.
به گفته وي، مشخصههاي چشم انداز سند آمايش سرزميني عبارتند از: اقتصاد متنوع و موقعيت مفصلي، عدالت اجتماعي، رفاه و كيفيت زندگي، همبست امنيت غذا، آب و انرژي، نظام اسكان و فعاليتِ شبكهاي، متعادل، منسجم و هم پيوند، تكيه بر گردشگري اجتماعمحور، فرهنگمبنا و حفاظت از ميراث فرهنگي و طبيعي، امنيت بالندة مردم محور و نظام حكمروايي سرزميني توسعه گرا، عدالت محور و مردم گرا.
رييس امور برنامه ريزي، نظارت و آمايش سرزميني در ادامه جلسه با پخش تصاويري از سازمان فضايي مطلوب در افق ۱۴۲۴ به تشريح وضعيت موجود و مطلوب ارتباطات منطقه اي و بين المللي، نظام سكونتگاهي شهري، فعاليتهاي صنعتي، معدني، گردشگري و حمل و نقل كشور پرداخت.