معاون اول رئیس جمهور مصوبه اصلاحی دولت درخصوص شرح وظایف و برنامه های کارگروه ملی سازگاری با کم آبی را ابلاغ کرد.
هیئت وزیران در جلسه مورخ ۲۹ دی ۱۴۰۰، با توجه به لزوم بررسی و مدیریت پدیده فرونشست زمین به عنوان یکی از پیچیده ترین چالش ها در حوزه مدیریت مخاطرات طبیعی و ضرورت پیشگیری از خطرات آتی این پدیده و اقدام عاجل در رابطه با تعادل بخشی آبخوان ها در دشت های ممنوعه و بحرانی کشور، مدیریت الگوی کشت و جلوگیری از کشت نابجای محصولات کشاورزی، با اصلاح شرح وظایف و برنامه های «کارگروه ملی سازگاری با کم آبی» موافقت کرد.
بر این اساس، پایداری سرزمین و اتخاذ تصمیمات مناسب در این زمینه از طریق پیگیری امور مربوط در چارچوب قوانین و اسناد آمایش سرزمین، به شرح وظایف «کارگروه ملی سازگاری با کم آبی» اضافه می شود.
همچنین به موجب اصلاحیه یاد شده، رؤسای سازمان های زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور (بدون حق رأی) به ترکیب اعضای کارگروه یاد شده اضافه می شوند.
همچنین به موجب اصلاحیه فوق، موارد زیر به فهرست شرح وظایف کارگروه ملی سازگاری با کم آبی اضافه می شوند:
تعيين چگونگي توزيع كمبود آب بين مصارف مختلف (شامل شرب و بهداشت، صنعت، كشاورزي، فضاي سبز و محیط زیست) از طريق بررسي و تعيين اولويت مصارف در قالب منابع آب در دسترس در سال آبي در چهارچوب منابع آب تخصيص يافته توسط وزارت نيرو در هر حوضه/ استان با تأکید بر تأمین نیاز آبی تالاب ها
پیگیری و هماهنگي هاي لازم براي رفع موانع اجراي برنامه هاي سازگاري با کم آبي استان ها
برنامه ریزی، یکپارچه سازی و بروزرسانی بانک هاي اطلاعاتي مرتبط با برنامه هاي سازگاري با کم آبي در بخش هاي مختلف کشور و برنامه ريزي براي تسهيل دسترسي به آنها براي تدوين و پايش عملکرد برنامه هاي سازگاري با کمآبي و حسابداري آب
برنامه ریزی استفاده از ظرفیت های اعتباری و تسهیلاتی در اختیار دستگاه های اجرایی و استان ها برای تنوع بخشی معیشتی بهره برداران مجازی که در اجرای برنامه های سازگاری با کم آبی دچار مشکل معیشتی می شوند.
بررسی علل و راهکارهای مواجهه با پدیده فرونشست زمین و پیگیری و هماهنگی اقدامات مرتبط
هماهنگی و هم افزایی برای ارتقاء بهره وری آب در تمامی بخش های مصرف
هماهنگی تهیه و اجرای پیوست های اجتماعی- فرهنگی، ترویجی و آموزشی برنامه های سازگاری با کم آبی
هماهنگی و پیگیری برنامه ریزی تأمین کنتورهای هوشمند حجمی مورد نیاز متناسب با برنامه سازگاری با کم آبی استان ها
بررسی و تصویب شاخص های ارزیابی اثربخشی برنامه های سازگاری با کم آبی در ارتقاء پایداری منابع آب و ارایه گزارشات سالانه عملکرد برنامه ها در سطوح استاني و ملي به هيئت وزيران
همچنین رییس کارگروه استانی می تواند حسب دستور جلسه، از دستگاه های اجرایی ذیربط بدون حق رأی در جلسات دعوت به عمل آورد.
اجرای سیاست های واپایی (کنترل) سطح زیرکشت و اعمال محدودیت یا ممنوعیت کشت برنج (خارج از استان های گیلان و مازندران) با توجه به محدودیت های منابع آبی در استان های مختلف در کارگروه ملی سازگاری با کمآبی استان ها هماهنگ می شود.
** اصلاح مصوبه دولت درخصوص تعیین تکلیف حریم راه های روستایی
هیئت وزیران با هدف جلوگیری از تضییع حقوق کشاورزان و صیانت از اراضی کشاورزی، با اصلاح مصوبه مربوط به تعیین تکلیف حریم راه های روستایی موافقت کرد.
به موجب اصلاح مصوبه فوق، حريم كليه راه هاي روستایي (راه های فرعي درجه ۳) عبارت است از اراضي بين حد نهایي بدنه راه تا فاصله (۱۲/۵) متر از محور راه در هر طرف، به قسمي كه مجموع عرض بدنه راه و حريم طرفين آن (۲۵) متر شود.
در مواردي كه راه روستايي (راه فرعي درجه ۳) اجباراً از داخل روستا عبور نمايد، وفق طرح هادی روستایی مصوب، حريم آن عبارت است از اراضي واقع بين حد نهایي بدنه راه تا فاصله (۵/۷) متر از محور راه در هر طرف، به قسمي كه مجموع عرض بدنه راه و حريم طرفين آن (۱۵) متر شود.
همچنین با توجه به اینکه وزارت جهاد کشاورزی به عنوان دستگاه متولی صیانت از اراضی کشاورزی بوده و نیز نقش سازمان حفاظت محیط زیست به دلیل امکان عبور راه های روستایی از مناطق حفاظت شده، وزارتخانه های مذکور به ترکیب نمایندگان کمیسیون مندرج در این مصوبه که به منظور تعیین و افزایش درجه حریم راه های روستایی تشکیل شده، اضافه می شوند.
كشاورزي در حريم راه هاي روستایي درصورتي كه به تشخيص وزارتخانه های راه و شهرسازي (سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي) و جهاد کشاورزی بر جسم راه آسيب نزند، با رعایت قوانین و مقررات مربوط مجاز است.