رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری با تاکید بر ضرورت الگوپردازی برای حضور مردم در بطن فعالیتها و تصمیمسازیهای کلان در کشور، زمینهسازی و مفهومپردازی در این زمینه را شرط مهم تحقق گفتمان دولت مردمی خواند و گفت: در این راستا، مرکز بررسیهای از ایدهها و پیشنهادات همه دغدغهمندان ایران و انقلاب استقبال میکند.
به گزارش روابط عمومی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری، در راستای تبیین گفتمان «عدالت و جمهوریت» دولت مردمی و بسترسازی برای تحقق این گفتمان در عرصههای مختلف حکمرانی، این مرکز پس از برگزاری جلسات متعدد در این زمینه، صبح امروز پنجشنبه پنجم اسفند ماه جاری، همایشی را با عنوان «سازوکارهای تحقق مردمیسازی عرصههای مختلف کشور» با حضور کارشناسان و صاحبنظران به صورت حضوری و مجازی برگزار کرد.
دکتر محمدصادق خیاطیان، رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری در این همایش، مردممحوری و عدالتمحوری را دو مفهوم محوری در منظومه گفتمانی دولت خواند و با اشاره به همزمانی برگزاری این همایش با سومین سالروز ابلاغ بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، گفت: «مردم» و «عدالت» جزء پر بسامدترین واژهها در بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری هستند؛ این دو از مفاهیم اصیل انقلاب اسلامی نیز بشمار میآیند که از ابتدا بر اساس مردممحوری شکل گرفت.
وی در ادامه به برخی مصادیق مشارکت مردم که منجر به حل مساله شده است پرداخت و گفت: جدیدترینِ این نوع نقشآفرینیها با مشارکت گسترده مردم در مدیریت کرونا رقم خورد که شاهد بودیم اقلام پیشگیری از کرونا و درمان این بیماری به همت مردم کشورمان از جمله جوانان فعال در حوزه دانشبنیان تامین و کشور از واردات در این زمینه بینیاز شد. این موارد همگی بیانگر ظرفیت عظیم مردمی است که در کشور ما وجود دارد.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک با تاکید بر ضرورت مفهومسازی و طراحی سازوکار برای مشارکت مردم، اذعان داشت: در «مردمیسازی» نیاز به یک الگو و برنامههایی داریم که انتظار میرود خروجی چنین نشستها و همایشهایی باشد. باید بتوانیم الگوی خوبی را برای حضور مردم در عرصههای مختلف پیدا و ابعاد مختلف آن را تبیین کنیم، الگویی که تا سالهای سال و بعد از این دولت نیز ماندگار بماند.
خیاطیان در ادامه سفرهای استانی رئیسجمهور را از مصادیق امیدوارکننده مردممحوری دانست و خاطرنشان کرد: بر اساس پیمایشهای انجام شده، این سفرها به افزایش سرمایه اجتماعی و ارتقای اعتماد عمومی منجر شده است. با این حال باید توجه داشت که علیرغم اهمیت نمادین بالای حضور رئیسجمهور در میان مردم اما نباید صرفا نگاه نمادین به موضوع داشت. این حضور باید به کمک راهبردها و سازوکارهای عالمانه توسط بدنه دستگاه اجرایی و حلقههای میانی نیز پیگیری شود تا امکان حل مسائل مزمن کشور به کمک ظرفیتهای مردمی فراهم شود. بر همین اساس بود که «عدالت و جمهوریت» به عنوان گفتمان اصلی دولت توسط رئیسجمهور تعیین شد.
وی در ادامه به ضرورت نظریهپردازی و ادبیاتسازی حول گفتمان «عدالت و جمهوریت» در مراکز علمی و دانشگاهی اشاره کرد و گفت: این گفتمان باید در اقتصاد، سیاست، فرهنگ، ورزش و اساساً تمامی شئون زندگی مردم دیده شود و این اتفاق جز با نقشآفرینی گسترده مراکز علمی و دانشگاهی اتفاق نخواهد افتاد. از جمله الزامات تحقق این گفتمان، اجرای «الگوی پیوست عدالت» است که باید در تمامی فرایندهای سیاستگذاری جاری و ساری شود.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری طراحی سازوکار مجزا برای جلب مشارکت گروههای مختلف از مردم را ضروری دانست و یادآور شد: وقتی کلمه «مردم» را به کار میبریم، این واژه شامل اقشار مختلف مردم مانند جوانان، زنان، نخبگان و ... است که نمیتوان نسخه واحدی برای حضور و نقشآفرینی همه این اقشار نوشت، چون ماهیت این گروهها و اقتضائاتشان با هم متفاوت است. این موضوع نیاز به برنامهریزی دقیق و مشخصی دارد.
خیاطیان ادامه داد: در این مسیر نخبگان و گروههای نخبگانی را هم نباید فراموش کرد. اگر این گروهها در صحنه باشند و از حس مسئولیت آنها حداکثر بهره را ببریم، سایر بخشها هم به تاسی از آنها بیشتر برای حضور مردم در عرصهها تلاش خواهند کرد.
وی با تاکید بر اینکه امروز دشمنان انقلاب اسلامی دست روی سرمایه اجتماعی نظام گذاشتهاند و در تلاش هستند تا با خالی کردن دل مردم، نظام حکمرانی کشور را ناکارآمد نشان دهند، گفت: این موضوع مسئولیت ما برای امیدآفرینی و اعتمادآفرینی را دوچندان میکند. دولت مردمی، دولت پرتلاش و باانگیزهای است و در همین مدتی که از آغاز به کار آن میگذرد نشان داده در عرصههای مختلف بیشتر از گذشته فعالیت داشته است؛ اما در عین حال این را هم نمیتوانیم بگوییم که هیچ نقصی در این میان وجود ندارد. حضور و مشارکت مردم کلید اصلی علم پیدا کردن به نواقص و غلبه بر آنها است.
نقش حلقههای میانی در تحقق نقشآفرینی مردم در عرصههای مختلف کشور
در ادامه این همایش نیز آیتالله عباس کعبی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری که به صورت وبیناری در این همایش حضور داشت، در سخنانی، نقش حلقههای میانی در نظام حکمرانی ولایی را تشریح کرد و آن را در راستای تحقق وظایف دولت اسلامی برشمرد.
وی با بیان اینکه منظور از حلقههای میانی، فعالسازی مردم در عرصههای مختلف است، گفت: این فعالیت جدای از فعالیت قوای سهگانه و نهادهای عمومی دولتی است و یک فعالیت کاملا مردمی با محوریت انسانهای مومن و انقلابی به شمار میآید.
آیتالله کعبی همچنین با بیان اینکه نظام اسلامی بر پایه حضور مردم، نصرت ولیامر و کمک به دولت اسلامی شکل گرفته است، تصریح کرد: باید کاری کنیم مردم بیشتر در عرصههای مختلف نقشآفرینی کنند لذا یکی از وظایف حلقههای میانی تحقق همین امر مهم است.
تشریح جزئیات همایش «سازوکارهای تحقق مردمیسازی عرصههای مختلف کشور»
در ادامه این همایش، دکتر حسین ظفری، دبیرهمایش «سازوکارهای تحقق مردمیسازی عرصههای مختلف کشور» به تشریح جزئیات این همایش و برنامههایی که در دستور کار کارگروههای همایش وجود دارد پرداخت و گفت: این نشستها و همایشها در حقیقت شروع مسیری است که به موجب آن تلاش خواهیم کرد فضا را به سمت حرکتهای مردمی سوق دهیم و از این طریق به گفتمانسازی این موضوع بپردازیم. فلسفه برگزاری همایش «سازوکارهای تحقق مردمیسازی عرصههای مختلف کشور» این است که زمینه بهرهگیری از ظرفیتهای موجود کشور را از یکسو آغاز کند و از سوی دیگر با توجه به آمادگی دولت در پذیرش افکار، ایدهها و دیدگاههای مختلف، گفتمان «دولت مردمی» تحقق یابد و فضا برای حضور مجموعههای مردمی از جمله حلقههای میانی مهیا شود.
در پایان این همایش هم مدعوین و صاحبنظران حاضر و وبیناری جلسه به ایراد نقطه نظرات خود پرداختند.