معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم گفت: ضرورت توجه همزمان به جنبههای بینشی عقیدتی و نیز جنبههای گرایشی و ذوقی را از مهمترین مباحثی ذکر کرد که در کمیسیون فرهنگی اجتماعی اجلاس روسای دانشگاهها در تبریز مورد تاکید قرار گرفت.
به گزارش ادارهکل روابط عمومی وزارت علوم، نشست کمیسیون فرهنگی و اجتماعی با حضور دکتر عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری، دکتر ذوالفقار زاده مدیرکل سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی اجتماعی و برخی روسا و معاونان فرهنگی دانشگاههای کشور در تالار شهید باکری دانشگاه تبریز برگزار شد.
در ابتدای این جلسه ضمن اعلام دستور جلسات از سوی دکتر کلانتری در خصوص بررسی پیشنهاد پایهی تشویقی، فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی، عفاف و حجاب و الگوهای پوششی در دانشگاه، فعالیتهای فرهنگی کانونهای فرهنگی، و انجمنهای علمی، حاضرین در جلسه به بیان پیشنهادات و راهکارهای اجرایی شدن این موضوعات پرداختند.
همچنین در این کمیسیون موضوعات همکاری مؤثر با انجمنهای علمی - دانشجویی، همکاری موثر با کانونهای فرهنگی - هنری، همکاری با نشریات و تشکلهای دانشجویی و همچنین حضور فعال فرهنگی - اجتماعی در فضای خوابگاههای دانشجویی و مراکز مشاورهی دانشجویی و جزئیات فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی مؤثر خارج از دانشگاه در محیط جامعه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم ضمن اشاره به اینکه برنامه ریزی و فعالیت در عرصه فرهنگی، پیچیدگی بالا و خاص خود را دارد، اظهار کرد: البته به همین اندازه که پیچیدگی هایی دارد، باید وقت و انرژی بیشتری برای آن بگذاریم نه اینکه به خاطر پیچیدگی عقب نشینی کنیم. از سوی دیگر شرایط فعلی که شاهد هجمه ها، دشمنی ها و وارونه نمایی ها و حق رو جای باطل نشان دادن ها هستیم، بر پیچیدگی ها افزوده است.
کلانتری با بیان اینکه در شرایط کرونا و انتقال دانشگاه به فضای مجازی، آموزش با چنگ و دندان حفظ شد و پژوهش ادامه داشت، خاطرنشان کرد: اما آنچه به معنای واقعی متوقف شد، موضوع فرهنگ در صف و در ستاد بود و لذا شرایط پس از کرونا به لحاظ فرهنگی شوکه کننده بود.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در ادامه تاکید کرد که نیاز به یک احیای جدی و جهادی در حوزه فرهنگ دانشگاهی داشته و داریم.
وی با اشاره به اینکه بخشی دیگر از این پیچیدگیها یا به اصطلاح سهل ووممتنع بودن فرهنگ به برخی موارد دیگر بر میگردد، در این رابطه توضیح داد و گفت: توجه همزمان به بینش در کنار کنش و یا نگرش در کنار گرایش یکی از این موراد به شمار می رود و باید هم جنبه های بینشی و عقیدتی و هم جنبه گرایشی و ذائقه ای و ذوقی را همزمان لحاظ کرد.
کلانتری در ادامه به تعریف علامه جعفری درباره فرهنگ پیرو و فرهنگ پیشرو اشاره کرد و افزود: ایشان تاکید دارند که باید هم جنبه های معرفتی و اندیشه ای را تقویت کرد و هم همزمان به جنبه های رفتاری و گرایشی پرداخت؛ پرداختن به یکی مانع از پرداختن به دیگری نیست و هر دو را باید در جایگاه خودش دنبال کرد. برای انجام کار فرهنگی اصیل باید هم جنبه های حبی و همدلانه و هم جنبه های قانونی و نظم و انضباط را در نظر گرفت و از سوی دیگر عمل و کنش گری فعال و همچنین توسل و توکل را مد نظر داشت.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تصریح کرد: یکی از اصلی ترین محورهای هجمه ها و دشمنی هایی که پیشتر به آن اشاره شد، به سمت خانواده است. در ایران قصد دارند خانواده را سست بنیان کنند و چیزی شبیه به مفهومی که در غرب وجود دارد را در اینجا جا بیندازند که لازم است به این حوزه توجه جدی داشت.
وی ضمن تاکید بر توجه به جذب اساتید باسواد، علمی و متخصص و در عین حال انقلابی در دانشگاهها، افزود: تصور اینکه با یک بند ماده آییننامه ارتقا و کارهای صوری و ظاهری ذیل آن، می توان تحول جدی ایجاد کرد، تصور ناقصی است و باید کارهای محتوایی تر و عالمانه تری در این خصوص انجام داد و آن را به صورت یک زنجیره به هم پیوسته دید.
کلانتری با اشاره به اینکه نباید از فعالیت های فرهنگی دانشجویان بین الملل غافل شد، گفت: بسیاری از این دانشجویان خارجی به خاطر علاقه به ایران و انقلاب به دانشگاه های ما می آیند و نباید رهایشان کنیم و لازم است این علاقه را درون آنها تقویت کرد نه تضعیف.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در ادامه بر توجه جدی به هنر و فعالیتهای درست هنری در امور فرهنگی برای ماندگاری ارزشهای انقلاب و دستاوردهای دانشگاهی، تاکید کرد و گفت: دانشگاه حرمت و حریم، نظم و دیسیپلین و ارزشها و هنجارهای خاص خودش را دارد و البته این هنجارها را باید جامع و همه جانبه دید، هم در بعد آموزش هم در بعد پژوهش و فناوری و هم در بعد فرهنگ. استاد و دانشجو و مدیران و یاوران علمی همه باید پایبند به اخلاق و کدهای رفتاری مناسب در همه این حوزه ها باشند، حقوق و تکالیف خود را بدانند و به آن مقید باشند. در حوزه عفاف و حجاب هم باید با این رویکرد جامع وارد شد نه یک رویکرد نقطه ای و محدود.
وی از پیشنهاد و طرح جدی معاونت فرهنگی وزارت علوم برای برپایی نمایشگاههای پوشش و ملزومات و لوازم جانبی دانشگاهی خبر داد و گفت: این نمایشگاه با نشانها و نمادهای خاص هر دانشگاه برپا خواهد شد و از ظرفیت هم برندهای فاخر و همچنین ظرفیتهای دانشجویی فعال و خلاق استفاده خواهد شد. در این راستا می توان از ظرفیت شورای فرهنگی در دانشگاه و اساتید دغدغه مند در این خصوص استفاده حداکثری داشت.
کلانتری بیان کرد: باید مقوله فرهنگ را به اندازه خود رهبر معظم انقلاب اسلامی جدی بگیریم و برای شناسایی اساتید پرجاذبه، فرهیخته و متخصص و دعوت ایشان برای تعامل بیشتر با دانشجویان کوشا باشیم.
معاون وزیر علوم در پایان بر تقویت نظام معرفتی و نظام حبی به صورت توأمان تاکید کرد و گفت: ما دستمان در این خصوص پر است و می توانیم دانشجو را متمایل کنیم و به توحیدباوری و اهل بیت ع عاشق کنیم، اما کم کاری کرده ایم.
در این کمیسیون طرح معاونت فرهنگی در خصوص برپایی نمایشگاه های پوشش با استقبال روسای حاضر در کمیسیون مواجه شد.
در پایان جلسه نیز پیشنویس پیشنهادی معاونت فرهنگی و اجتماعی در خصوص نحوهی اختصاص امتیازهای پایهی تشویقی جهت تصویب نهایی در اجلاس رؤسای دانشگاهها ارائه شد.