رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری اعتماد مردم به گفتمان و برنامههای دولت سیزدهم در انتخابات سال 1400 را بازگشت به شعارهای اصیل انقلاب اسلامی دانست و گفت: مردمی بودن و عدالتمحوری البته صرفا منحصر به گفتار و شعارهای این دولت نیست و اهتمام و اراده جدی برای ساری و جاری شدن این گفتمان در عرصه عمل نیز در این دولت وجود دارد.
به گزارش روابط عمومی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، در همایش «حکمرانی مردمی در گفتمان عدالت و جمهوریت» که صبح دوشنبه به همت این مرکز و به مناسبت سالگرد انتخابات ریاست جمهوری سال 1400، در دانشگاه تهران برگزار شد، رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، وزیر کشور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پنل دوم همایش به سخنرانی درباره الزامات و اقتضائات تبیین گفتمان دولت در حوزه عمومی پرداختند.
رای مردم به دولت دکتر رئیسی، بازگشت به شعارهای اصیل انقلاب اسلامی بود
دکتر خیاطیان در این پنل با قدردانی از حضور وزرا، نخبگان، اساتید و صاحبنظران در این نشست و با بیان اینکه دولت سیزدهم با شعار «مردمی بودن» شکل گرفت، گفت: مفهوم مردم، دال مرکزی گفتمان انقلاب اسلامی است، بنابراین رای مردم به دولت دکتر رئیسی، بازگشت به شعارهای اصیل انقلاب اسلامی به شمار میآید.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری ضمن اشاره به اهداف این مرکز از برگزاری همایش حکمرانی مردمی اظهار داشت: گفتمان دولت اساسا نیاز به تبیین و تئوریپردازی دارد و این موضوع یکی از کارویژههایی است که مرکز بررسیهای استراتژیک در منظومه عملکردی خود دنبال میکند. گفتمان «عدالت و جمهوریت» که به عنوان گفتمان دولت مردمی انتخاب شده است، برای ساری و جاری شدن در سطح جامعه و تعیّن یافتن در ساختار دستگاههای اجرایی، نیازمند توجه به جنبه نظری و تولید محتوای اثربخش است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مراد از جمهوریت، نوعی مردمی بودن در همه عرصههاست، ادامه داد: زمانی که از جمهوریت سخن میگوییم، برخی در جناحهای مختلف سیاسی آن را صرفا به منزله حضور مردم در انتخابات تلقی میکنند، اما ما معتقدیم جمهوریت یعنی مردم در همه عرصهها حضور داشته باشند و حضور آنان کاملا محسوس و نمایان باشد.
وی افزود: این موضوع نیاز به تئوریپردازی و ادبیاتسازی دارد که مسئولیت دانشگاه و افرادی است که در حوزههای علوم اجتماعی، علوم سیاسی، حوزههای حکمرانی و سیاستگذاری کار فکری میکنند. ما در مرکز بررسیهای استراتژیک در صدد هستیم که به کمک نخبگان و دانشگاهیان، یک تعریف دقیق، صحیح و مبتنی بر آرمانهای انقلاب اسلامی و بیانات امام راحل و مقام معظم رهبری درباره حضور مردم در صحنه ارائه کنیم.
همچنان عقبماندگیهایی در حوزه عدالت داریم
خیاطیان با بیان اینکه آرمانهای انقلاب اسلامی و سیره و بیانات امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری، الگوی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری برای تبیین دقیق مردمی بودن و عدالت است، گفت: دولتهای مختلف سعی کردند به موضوع عدالت بپردازند اما به تعبیر مقام معظم رهبری ما همچنان عقبماندگیهایی در حوزه عدالت داریم و این مفهوم آنچنانکه شایسته نظام مقدس جمههوری اسلامی، در عملکرد نظام حکمرانی ما ظهور و بروز نیافته است. بنابراین در جنبه تئوری عدالت نیز نیازمند تبیین بیشتر هستیم.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری گام بعدی پس از تئوریپردازی و ادبیاتسازی حول گفتمان دولت را تبیین امتداد اجتماعی این گفتمان خواند و گفت: وقتی میگوییم دولت مردمی و عدالتمحور است، باید بتوانیم ترجمه این گفتمان در حوزههای مختلف کشور از قبیل اقتصاد، آموزش، سلامت، سیاست داخلی و خارجی را به خوبی تبیین و سپس در هر یک از این زمینهها الگوسازی کنیم. این کاری است که در مرکز بررسیهای استراتژیک دنبال میشود و لازم است بخشهای مختلف اجرایی کشور نسبت به اجرای این الگوها اهتمام داشته باشند.
وی با بیان اینکه برگزاری این قبیل نشستها با هدف اخذ نظرات نخبگانی در حوزه اجراییسازی و امتداد اجتماعی گفتمان دولت است، ادامه داد: اینگونه نشستها این علامت را به جامعه نخبگانی کشور میدهد که دولت به دنبال یک رابطه تنگاتنگ با دانشگاه است. این تعامل نه شعار بلکه سیاست قطعی رئیس جمهور است و پیگیری تحقق آن از سوی آیتالله رئیسی، به مرکز بررسیهای استراتژیک محول شده است.
خیاطیان با تاکید بر اینکه رئیس جمهور به دنبال ارتباط نهادینه دولت و دانشگاه است، خاطرنشان کرد: ایشان این موضوع را بارها به وزرا نیز بیان کردهاند؛ این اهتمام رئیس جمهور نشان دهنده اهمیت و جایگاه نهاد علم در نظام سیاستگذاری و تصمیمسازی در دولت سیزدهم است؛ لذا مرکز بررسیهای استراتژیک با جدیت این مسئله را پیگیری میکند.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک دیگر هدف این نشستها را تبیین عملکرد، نقد سیاستهای دولت و گام برداشتن در جهت بهبود سیاستها دانست و با تاکید بر اینکه این مهم جز با ارتباط دانشگاه و دولت اتفاق نمیافتد، خاطرنشان کرد: هر جا توانستیم نخبگان را پای کار بیاوریم و ارتباط نظاممند بین دانشگاه و دولت را برقرار کنیم و از نظرات آنها استفاده کنیم، سیاستها به خوبی پیش خواهد رفت.
وی افزود: وقتی اساتید دانشگاه و نخبگان کشور مغز و به تعبیر عقل منفصل دستگاه سیاستگذاری در کشور باشند، طبعا خودشان در حوزه عمومی نیز به تبیین سیاستها میپردازند و به این ترتیب جامعه به آرامش میرسد و میداند که بسیاری از این سیاستها مبتنی بر عقلانیت جمعی و سیاست نخبگانی است.
دکتر خیاطیان همچنین با اشاره به راهاندازی سامانه «سرآمدان» که به منظور ارتباط مدیران دستگاههای اجرایی با اندیشمندان و نخبگان از سوی این مرکز طراحی شده است، گفت: این سامانه بستری را فراهم کرده که بتوانیم سیاستهای دولت را در آن به اشتراک بگذاریم تا صاحبنظران و نخبگان بتوانند نقدهای خود را درباره آن بیان کنند و پیشنهادات خود را برای بهتر کردن عملکردها و رویهها ارائه دهند. ما این نظرات و پیشنهادات را جمعآوری و در اختیار وزارتخانهها و دستگاههای مربوطه قرار میدهیم.
دکتر خیاطیان در پایان تاکید کرد: ما در این مسیر دست یاری به سوی جامعه نخبگانی دراز میکنیم و در استفاده از نظرات آنان در تولید محتوا، ادبیاتسازی و پشتوانه تئوریک برای گفتمان دولت مردمی عزم جدی داریم. در این راستا ابزارهای خوبی نیز از جمله ماهنامه تخصصی برداشت اول و برگزاری چنین همایشهای تخصصی طراحی شده است.