یک کارشناس بازار سرمایه گفت: یکی از رسالتهای بورس، شناسایی، رهگیری و ردیابی خریداران واقعی و کوتاه کردن دست واسطههایی است که موجب اختلاف قیمت بین کارخانه و بازار آزاد میشوند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، فردین آقابزرگی در گفتوگو با شبکه اخبار اقتصاد و دارایی (شادا)، در مورد عرضه خودرو در بورس کالا بیان کرد: عرضه محصولات خودرو در بورس کالا یکی از راهکارهایی است که میتواند موجب شفافیت و اصلاح قیمت محصولات دو شرکت خودروسازی باشد.
وی ادامه داد: با ورود این محصولات به بورس کالا، یکی از رسالتهایی که بورس میتواند به نحو شایسته انجام دهد بحث شناسایی خریداران واقعی، رهگیری و ردیابی متقاضیان اصلی و مصرفکنندگان نهایی و در نهایت کوتاه کردن دست واسطههایی است که بهنوعی موجبات اختلاف قیمت در درب کارخانه و بازار آزاد را فراهم میکنند.
*مزایای ورود خودرو به بورس کالا برای تولیدکنندگان
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: مزایایی ورود خودرو به بورس کالا، سرعت بالای تأمین سرمایه در گردش، از طریق بازگشت مبالغ فروش به شرکتها است، هرچند در بازار آزاد نیز این کار صورت میگیرد، اما ثبتنام خودرو برای خرید معمولاً بهصورت اقساط و مرحلهای است و در زمان تحویل عاید شرکت خودروساز میشود، اما اگر این کار در بورس کالا صورت گیرد انتظار میرود که دوره زمان بازگشت سرمایه در گردش و درآمدهای حاصل از فروش تغییر شگرفی داشته باشد.
وی ادامه داد: تأثیر مستقیم این نوع قیمتگذاری، کوتاه کردن دست واسطهها و سوداگری است، بدین ترتیب که به عنوان مثال 110 هزار میلیارد تومانی که در سال 1400 مابهالتفاوت درب کارخانه و بازار آزاد بوده و چه بسا برای 1401 روند افزایشی داشته دارد، رو به کاهش بگذارد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: این روش عرضه محصولات با شفافسازی فرآیند از تولید تا فروش نهایی محصول به مصرفکننده نهایی، زمینه حذف رانتها و سوداگری در این خصوص را فراهم می کند.
وی افزود: این طرح موجب میشود که نقدینگی شرکتهای خودروساز تأمین و تجهیز شود و این شرکتها دیگر نیازی به استقراض و تأمین مالی و اخذ تسهیلات که بخش مهمی از سود این شرکتها را کاهش میدهد، نداشته باشند.
آقا بزرگی گفت: این کار قطعاً به سرانجام خواهد رسید، هرچند تجربهای در سطح بینالمللی در این خصوص وجود ندارد، اما اتفاقی که خواهد افتاد این است که ما به سمت شفافیت و به سمت شناسایی مصرفکنندگان نهایی حرکت خواهیم کرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر مصرفکننده واقعی، قیمت محصولات را به قیمت بازار آزاد دریافت میکند و به صورت مطلق این مابهالتفاوت قیمت از درب کارخانه تا بازار آزاد عاید سودا گران، سفتهبازان و سایر استفادهکنندگان از این رانت میشود و معاملات صورت گرفته توسط آنها بدون ثبت در دفاتر و بدون پرداخت مالیات انجام میشود.
این کارشناس بازار خاطر نشان کرد: بورس کالا بهترین سازوکار و روش برای هدایت قیمت محصولات نهایی به سمت پایین و همینطور شفافیت دسترسی مصرفکنندگان نهایی به این محصولات است و بهمرور زمان این فرآیند باعث تنزل قیمت و حمایت از مصرفکننده خواهد شد.