دهمین نشست شورای راهبری طرحهای نخبگانی با دو موضوع بررسی «طرح ساماندهی نظام حکمرانی لجستیک و زنجیره تأمین در کشور» و «طرح ملی دستیابی کشور به ساخت هواپیمای تجاری؛ ترابری و مسافربری» صبح روز چهارشنبه پنجم مرداد ماه در محل مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، در این جلسه که نمایندگانی از انجمن لجستیک ایران، کارشناسان حوزه صنعت حملونقل هوایی و جمعی از نخبگان اجرایی حوزههای مرتبط، مدیران و نمایندگان اندیشکدههای معتبر حضور داشتند، سید جواد سادات فریزنی، معاون هماهنگی و برنامهریزی مرکز بررسیهای استراتژیک به تشریح اهداف محوری از برگزاری این سلسله جلسات پرداخت.
وی با اشاره به وجود چالشهای لجستیکی در اغلب مشکلات مبتلابه صنایع مهم کشور، حل معضلات حوزه لجستیک را اقدامی اساسی در راستای بهبود وضعیت صنعت کشور دانست و با توجه به مفاد سند تحول دولت مردمی به حوزه لجستیک، بر نقش محوری گسترش و تکمیل شبکه ترانزیتی در به فعلیت رساندن فرصتها و ظرفیتهای پایدار و مزیتساز کشور در عرصه بینالملل تأکید کرد.
معاون هماهنگی و برنامهریزی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری همچنین با اشاره به «طرح ملی دستیابی کشور به ساخت هواپیمای تجاری، ترابری و مسافربری»، تشکیل یک اندیشکده تخصصی در حوزه صنایع هوایی کشور را گامی مهم در زمینه طرح اولویتهای سیاستی این حوزه در فضای اندیشگاهی و نخبگانی کشور عنوان کرد و آمادگی این مرکز برای تسهیل ارتباط فعالان این حوزه با جامعه نخبگان کشور را اعلام کرد.
در بخش اول این نشست، طرح «ساماندهی نظام حکمرانی لجستیک و زنجیره تأمین در کشور» از سوی نماینده انجمن لجستیک ایران، ارائه و مورد بررسی و نقد مدعوین و حاضرین در جلسه قرار گرفت.
وی با آسیبشناسی وضعیت فعلی صنعت لجستیک کشور، بیان کرد: متوسط هزینه لجستیک در اقتصاد کشورهای توسعهیافته نظیر کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD)، 9 درصد است که این رقم در ایران 20 تا 25 درصد است. همچنین سهم هزینه لجستیک در تولید ناخالص داخلی کشورهای توسعهیافته حدود 10 درصد است که این رقم در ایران حدود 15 درصد تخمین زده میشود.
نماینده انجمن لجستیک ایران با بیان اینکه هزینههای لجستیک در قیمت تمام شده کالاهای تولید داخل حدود 12 درصد است که 5 درصد از میانگین جهانی بالاتر است، تصریح کرد: ضعف کمی و کیفی کشور در حوزه لجستیک، توسعه نامتوازن زیرساختهای لجستیکی کشور و بروز تحولات فناورانه ناشی از انقلاب صنعتی چهارم در این حوزه، اهمیت و ضرورت تحول در حکمرانی صنعت لجستیک کشور را برجسته میکند.
لزوم ایجاد وحدت رویه و انسجام در حکمرانی حوزه لجستیک کشور، کاهش سهم هزینههای لجستیک در قیمت تمام شده کالاها، استفاده از ظرفیت پلتفرمهای فناورانه در این حوزه، سرمایهگذاری از طریق تشکیل کنسرسیومهای داخلی و بینالمللی و توسعه زنجیره تأمین و رقابتپذیری این بخش از جمله راهکارهایی بود که در طرح مذکور مورد توجه قرار گرفته است.
توجه به اسناد بالادستی و تجربیات سابق حکمرانی حوزه لجستیک از جمله سیاستهای کلی نظام در بخش حملونقل، ماده 30 قانون احکام دائمی برنامه ششم توسعه، سند آمایش لجستیک کشور، آییننامه ستاد مراکز لجستیکی کشور و مصوبات شورای عالی هماهنگی ترابری کشور نیز از دیگر موضوعاتی بود که توسط کارشناسان حاضر در این نشست، بر آن تأکید شد.
همچنین مدعوین این نشست به الزاماتی مانند تبیین آثار سوء عدم هماهنگی و بخشینگری در این حوزه، بررسی نقش نوسانات نرخ ارز و تحریمها در افزایش هزینه لجستیکی کشور، شناسایی زنجیرههای محدود کننده در صنعت لجستیک و نارساییهای تجربیات قبلی تأسیس شوراهای بالادستی در حل مشکلات مختلف کشور، در مسیر اجرای این طرح اشاره کردند.
در بخش دوم این نشست نیز «طرح ملی دستیابی کشور به ساخت هواپیمای تجاری، ترابری و مسافربری» توسط کارشناسان صنعت حملونقل هوایی، ارائه و مورد بررسی و نقد مدعوین و حاضرین قرار گرفت.
بررسی سوابق مطالعاتی موضوع ساخت هواپیمای داخلی، توجه به لزوم نوسازی ناوگان هوایی کشور، تأمین نیاز خطوط هوایی کشور و فعالسازی ظرفیتهای «موافقتنامه جامع همکاریهای 20 ساله بین ایران و روسیه» و سند «برنامه ۲۵ ساله همکاریهای مشترک ایران و چین» در این حوزه از موضوعاتی بود که توسط کارشناسان حاضر در این نشست بر آن تأکید شد.