رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری یکی از راههای برونرفت از تمرکزگرایی در نظام تعلیم و تربیت را مردمی کردن آموزش و پرورش و استفاده از ظرفیتهای مردمی و گروههای جهادی در ارتقای تعلیم و تربیت فرزندان ایران اسلامی عنوان کرد و از آمادگی این مرکز برای همفکری با نخبگان این حوزه برای دستیابی به یک نقشه راه برای حل مشکلات نظام آموزش و پرورش خبر داد.
به گزارش روابط عمومی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، دکتر محمدصادق خیاطیان طی سخنانی در سیوششمین اجلاس سراسری رؤسای آموزش و پرورش کشور که با شعار «آموزش و پرورش دانش بنیان و تحول آفرین؛ پیشران ایران قوی» در محل اجلاس سران برگزار شد، به دستاوردهای نظام آموزش و پرورش در چهار دهه گذشته اشاره کرد و گفت: با نگاهی واقعبینانه باید گفت اگرچه کشور دستاوردهای پرافتخاری را در حوزه آموزش و پرورش در مقایسه با قبل از انقلاب و بسیاری از کشورها به دست آورده است، اما با نقطه مطلوب همچنان فاصله دارد و باید برای رسیدن به اهداف تلاش کرد.
چند نظام مسائل مهم آموزش و پرورش از منظر تعلیم و تربیت
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در ادامه به چند نظام مسئله مهم در آموزش و پرورش کشور از منظر تعلیم و تربیت اشاره کرد و گفت: مسائلی نظیر نظام حکمرانی تعلیم و تربیت، عدالت آموزشی، کیفیت آموزش و اقتصاد آموزش و پرورش را میتوان از جمله نظام مسائلی عنوان کرد که نظام تعلیم و تربیت کشور با آن دست و پنجه نرم میکند.
وی در ادامه با طرح این سوال که در نظام حکمرانی تعلیم و تربیت، آیا آموزش و پرورش به عنوان یکی از کلیدیترین دستگاهها نقش فعالی ایفا میکند؟ یادآور شد: امروز ما با یک خلأ جدی در نظام حکمرانی تعلیم و تربیت روبرو هستیم و جا دارد که کار علمی و تحقیقاتی ویژهای در این خصوص انجام شود، نظامی که از دو جزء اصلی تمرکزگرایی و بخشینگری تشکیل شده است و باید برای برونرفت از آن برنامهریزی و چارهاندیشی کرد.
ضرورت تحقق عدالت آموزشی در کشور
خیاطیان با تاکید بر ضرورت تحقق عدالت آموزشی در کشور، گفت: این مسئله از دغدغههای همه مسئولان کشور است و باید محقق شود. این برازنده نظام اسلامی نیست که بعد از 43 سال همچنان روستاهایی داشته باشیم که دسترسی لازم را به نظام آموزشی ندارند. در حوزه کیفیت آموزش نیز مقام معظم رهبری در دیدار خود با جمعی از معلمان، بر ضرورت ارتقای کیفیت سیستم آموزشی تاکید کردند.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری همچنین با اشاره به آغاز اجرای قانون رتبهبندی معلمان در دولت سیزدهم، گفت: این قانون بالاخره در دولت مردمی به سرانجام رسیده و اجرای آن آغاز شده است. لزوماً هم نباید به این قانون تنها از منظر تامین معیشت معلمان نگاه کرد. این قانون با هدف ارتقای کیفیت تدریس معلمان طراحی شده است.
ضرورت توجه به اقتصاد آموزش و پرورش
وی اقتصاد آموزش و پرورش را نیز از دیگر مسائل مهم در نظام تعلیم و تربیت عنوان کرد و گفت: منظور از اقتصاد آموزش پرورش و مردمی کردن آن، خصوصیسازی و افزایش تعداد مدارس غیر انتفاعی نیست، بلکه منظور این است که باید در رویکردها و نگاهمان به بخش دولتی آموزش و پرورش تجدید نظر کنیم. دولت و وزارت آموزش و پرورش باید به تنوع منابع مالی، فکر و روی آن برنامهریزی کند.
خیاطیان در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع «عدالت و جمهوریت» به عنوان گفتمان دولت مردمی اشاره کرد و گفت: آنچه در این گفتمان به دنبال آن هستیم این است که شئون عدالت و جمهوریت نظام را در ساحتهای مختلف بررسی کنیم و بگوییم که مردمیسازی در هر ساحتی به چه معناست و به چه شکل قابل تحقق است.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در پایان، یکی از راههای برونرفت از تمرکزگرایی در نظام تعلیم و تربیت را مردمی کردن آموزش و پرورش و استفاده از ظرفیتهای مردمی و گروههای جهادی در ارتقای تعلیم و تربیت فرزندان ایران اسلامی عنوان کرد و گفت: باید راهی اندیشید تا زمینه برای حضور مردم در این امر فراهم شود. ما هم در مرکز بررسیهای استراتژیک به واسطه اینکه نقش اتاق فکر دولت را ایفا میکنیم، این آمادگی را داریم تا از کلیه نظرات صاحبنظران و کارشناسان بخش آموزش و پرورش بهره گرفته و پیشنهادات و نظرات آنها را بشنویم و بتوانیم با همکاری تمامی نخبگان این حوزه به راهکارهای لازم برای حل کلیه مسائل و مشکلات نظام آموزش و پرورش کشور برسیم و آن را در قالب یک گزارش راهبردی به رئیس جمهور محترم ارائه کنیم.