یازدهمین نشست شورای راهبری طرحهای نخبگانی با دو موضوع طرح «شناسایی توانمندی ایرانیان خارج از کشور و چارچوب استفاده از آن» و «شناسایی نظام توزیع یارانه و انواع اقلام یارانهای در کشور» صبح امروز چهارشنبه دوم شهریور ماه با حضور کارشناسان حوزه دادهکاوی و جمعی از نخبگان اجرایی حوزههای مرتبط، مدیران و نمایندگان اندیشکدههای معتبر در محل مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، در این جلسه سیدجواد سادات فریزنی، معاون هماهنگی و برنامهریزی این مرکز به تشریح اهداف محوری برگزاری این سلسله جلسات پرداخت.
وی در ادامه، با اشاره به اهمیت شناسایی و حل مسائل راهبردی مربوط به نخبگان، ارتقاء سیاستگذاری توسعه دیپلماسی علمی کشور را از جمله اولویتهای مرکز بررسیهای استراتژیک عنوان کرد.
معاون هماهنگی و برنامهریزی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در ادامه در رابطه با طرح شناسایی نظام توزیع یارانه و انواع اقلام یارانهای در کشور با تأکید بر اهمیت ایجاد یک داشبورد اطلاعاتی و رصد برخط یارانههای اعطایی دولت، تمرکز بر روی حل مسئله کسری بودجه از طریق مدیریت بهینه یارانه انرژی صنایع سودآور را راهکار جایگزینی برای حذف یارانههای مرتبط با مردم که موجب بروز مسائل اجتماعی و امنیتی میشوند، عنوان کرد.
در بخش اول این جلسه، طرح «شناسایی توانمندی ایرانیان خارج از کشور و چارچوب استفاده از آن»، ارائه و مورد بررسی و نقد مدعوین و حاضرین قرار گرفت.
ارائه دهنده با ارائه آسیبشناسی از وضعیت فعلی حکمرانی سنتی در خصوص جمعیت غیرمقیم کشور، بیان کرد: اتخاذ استراتژی هدایت غیرمتمرکز شبکههای جذب و سازماندهی نخبگان غیرمقیم، استراتژی مؤثری در این زمینه است و در این راستا، اقداماتی نظیر «ارتقای شیوه حکمرانی در این موضوع به مدل حکمرانی دادهمحور و هوشمند»، «پایش و ایجاد شاخصهای مدیریتی مرکزی بر عملکرد نهادهای متولی»، «هدایت و یکپارچگی نتایج تصمیم و اقدامات در مدیران لایه میانی نهادهای متولی»، «ایجاد زیرساخت دسترسی حداکثری کشور به ظرفیتها و توانمندیهای جمعیت غیرمقیم» و «چندبعدی شدن ماهیت ارتباط حاکمیت با نخبگان غیرمقیم» ضروری است.
اصلاح و بازنگری در آییننامه حمایت و تشویق از سرمایهگذاری خارجی و توسعه سامانه «شناسایی ایرانیان توانمند خارج از کشور» در تطابق کامل با اطلاعات سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران در کشورها، از جمله راهکارهایی بود که در طرح مذکور مورد توجه قرار گرفته است.
لزوم توجه به موضوع دیپلماسی علمی و بازگشت نخبگان در این طرح، تعریف کارکردهای حاکمیتی چندبعدی برای این سامانه، تطبیق معماری سامانه با نیازمندیهای دستگاههای متولی امر نخبگان در کشور، ایجاد ادبیات مشترک بین دستگاههای اجرایی جهت تجمیع دادههای حوزه نخبگان و ترسیم کاربردهای این سامانه در فرآیندهای جذب سرمایه و انتقال فناوری به داخل نیز از دیگر موضوعاتی بود که توسط کارشناسان حاضر در این نشست بر آن تأکید شد.
در بخش دوم این جلسه، طرح «شناسایی نظام توزیع یارانه و انواع اقلام یارانهای در کشور»، ارائه و مورد بررسی و نقد مدعوین و حاضرین قرار گرفت.
ارائه دهنده با تبیین خلأ موجود در زمینه آمارهای قابل اتکا در حوزه یارانه و نبود ابزار مناسب برای رصد برخط یارانههای اعطایی دولت، بیان کرد: هدف طرح مذکور، مشخص شدن هزینه تصمیمگیریها در حذف یا تخصیص یارانه برای بخشهای مختلف اعطاشونده و ایجاد یک سازوکار خود کنترلی برای توزیع بهینه یارانه در ساختار دولت، از طریق ایجاد «داشبورد اطلاعاتی و سامانه جامع رصد یارانه در کشور» است.
بروزرسانی ماهانه تولید، فروش و مصرف کالاهای یارانهای (غیریارانهای اساسی) به تفکیک نوع کالا و مصرفکننده، شفاف بودن بهای تمامشده کالا و قیمت فروش و قیمت جهانی، تعیین استانداردهای مصرف برای بخشهای مختلف مصرف، ایجاد الگوهای خودکنترلی برای کاهش مصرف و رعایت الگوی استاندارد، از جمله راهکارهایی بودند که در طرح مذکور مورد توجه قرار گرفته است.
لزوم شفاف شدن ردیفهای درآمدی و هزینهای تبصره 14 بودجه، تعیین استراتژی تصمیمگیری و سیاست صنعتی بر اساس دادههای واقعی یارانهای و هدایت و توزیع بهینه یارانه در راستای اهداف تعیین شده، شناسایی انحرافات مصرف (قاچاق و مصارف خارج از الگو) و جلوگیری از اتلاف سرمایه ملی، نیاز به همکاری بین بخشی برای یکپارچهسازی نظام توزیع یارانه و وجود استانداردهای متفاوت بخشهای مصرف و نیاز به تعریف الگوی بهینه مصرف برای این بخشها از جمله چالشهای پیشروی اجرای این طرح بود که توسط خبرگان و کارشناسان حاضر در این نشست عنوان شد.