رییس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: افزایش بهرهوری در اقتصاد بخش کشاورزی و بهبود راندمان آبیاری از طریق اجرای الگوی کشت میسر است
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از وزارت جهاد کشاورزی شاهپور علاییمقدم در آیین شکرگزاری برداشت محصولات کشاورزی و آغاز سال زراعی جدید در قزوین، با اشاره بر لزوم اجرای طرح الگوی کشت، افزود: الگوی کشت الزاماتی دارد و باید جذابیت، قابلیت و ایجاد انگیزه در بین کشاورزان داشته باشد همچنین کشاورزی قراردادی نیز در کنار الگوی کشت باید مد نظر قرار گیرد.
وی، با تاکید بر حمایت از کشاورزان به صورت تسهیلات بانکی، اعطای سم، بذر، کود و... و همچنین تصمیمات شورای قیمتگذاری در بخش کشاورزی در سال جاری گفت: در سال گذشته میزان خرید تضمینی گندم از کشاورزان ۴ میلیون تن و میزان سنزدگی غلات ۳۸ هزار تن بود که امسال حدود ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تن گندم به صورت تضمینی توسط دولت از کشاورزان خریداری شد که میزان سنزدگی ۷ هزار تن بود که این میزان خرید اهتمام کشاورزان را میرساند.
مصرف بهینه آب در تولید محصولات کشاورزی فرهنگسازی شود
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان این که مصرف بهینه آب در تولید محصولات کشاورزی باید فرهنگسازی شود، تصریح کرد: در بخش کشاورزی باید بین تولید کنندگان، مروجان، کشاورزان، عشایر و... فرهنگسازی کنیم که برای تولید بهترین محصولات کشاورزی چه میزان آب مصرف شود، زیرا در شرایطی هستیم که کشور از نظر منابع آبی با مشکلاتی روبروست.
وی افزود: امسال با شرایط کمآبی و اقلیم کشور ۱۲۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی توسط ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بهرهبردار در کشور تولید شده است.
علاییمقدم، بخش کشاورزی را برخلاف صنعت، بخشی پرریسک در مواجهه با مخاطرات غیرمترقبه و حوادث طبیعی دانست و خاطرنشان کرد: در ایران بارش کمتر از ۵۰۰ میلیمتر است و سرزمینی که پهنههای تولیدی آن کمتر از ۵۰۰ میلیمتر باشد سرزمین خشک محسوب میشود که خطر ریسک در آن بالاست و باید با آخرین انتقال یافتههای تحقیقاتی کشاورزی کرد.
وی ادامه داد: طی ۵۰ سال گذشته اقلیم ما دستخوش تغییرات مختلفی شده است، بنابراین بهرهبرداران، تولید کنندگان، محققان و کارشناسان باید برای کشت برنامهریزی مناسبی داشته باشند.
این مقام مسوول با بیان این که برای رسیدن به استاندارد جهانی در تولید محصولات کشاورزی باید از یک سری الگوها پیروی کنیم، اظهار داشت: ریشه تولید حبوبات، غلات و گندم از گذشتگان دور تاکنون در ایران بوده و باید الگوها را رعایت کنیم تا بتوانیم به استانداردهای جهانی نزدیک شویم.
باید بهرهوری از عوامل تولید به نفع کشاورز باشد
وی با بیان این که باید بهرهوری از عوامل تولید به نفع کشاورز باشد، اظهار داشت: کشاورزی وقتی میتواند به پایداری تولید منجر شود که سود اقتصادی داشته باشد و کشاورز وقتی منفعتی اقتصادی نداشته باشد، از عوامل تولید به خوبی استفاده نمیکند بنابراین این امر منجر به مهاجرت میشود.
طرح استمرار کشت از ویژگیهای کشور در تولید محصولات کشاورزی است
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان این که یکی از ویژگیها در کشور طرح استمرار کشت است، گفت: اقلیم ایران به گونهای است که یک محصول کشاورزی برداشت و در نقطهای دیگر از کشور همان محصول تولید میشود بنابراین باید از این پتانسیل به خوبی بهره برد.
علائیمقدم گفت: استان قزوین با پتانسیل، مستعد و با اقلیم مناسب برای انتقال کشتهای سبزی و صیفی به گلخانهها است و در حال حاضر ۸۰ هکتار گلخانه در استان فعال است، که باید افزایش سطح زیرکشت گلخانهها در این استان برنامهریزی شود.
به گفته وی، فعالیت صنایع تبدیلی، فرآوری، بستهبندی و صادرات در بخش صنایع تبدیلی در استان قزوین باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد تا در زمینه صادرات محصولات کشاورزی بتوان تحول خوبی در استان ایجاد کرد.