سازمان اداری و استخدامی کشور برای بالا بردن بهرهوری نیروی انسانی و جلوگیری از افزایش اندازه دولت، 30 مهرماه دستورالعمل اجرایی مربوط به مدیریت نقل و انتقال بیندستگاهی، دروناستانی و بیناستانی کارکنان را جهت تأمین نیروی انسانی سایر دستگاههای اجرایی، ابلاغ کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از سازمان اداری و استخدامی کشور، میثم لطیفی، 23 مهرماه در شبکه خبر؛ برنامه صف اول، گفته بود که برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز دستگاههای اجرایی، به زودی دستورالعملی مبنی بر تامین نیروی مورد نیاز از منابع نیروهای افزون بر نیاز دیگر دستگاهها از سوی این سازمان ابلاغ میشود.
این دستورالعمل، یک هفته پس از اعلام خبر ابلاغ آن از سوی رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور، طی بخشنامه شماره 54621 به دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری ابلاغ شد.
این بخشنامه در اجرای بند (ج) تبصره 20 قانون بودجه 1401 که به منظور بالابردن بهرهوری نیروی انسانی و جلوگیری از افزایش اندازه دولت به سازمان اداری و استخدامی کشور اجازه داده تا با رعایت قوانین و مقررات و قراردادهای معتبر و تعهدات نیروهای رسمی، ثابت و پیمانی افزون بر نیاز دستگاههای اجرایی را به صورت بیندستگاهی، دروناستانی و بیناستانی جایابی و منتقل کند، تهیه و ابلاغ شده است.
دستگاههای اجرایی مشمول ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری بر اساس همین بند از تبصره 20 قانون بودجه 1401 موظف هستند فهرست اسامی نیروهای افزون بر نیاز خود را در سامانه «بهینیاب» ثبت کنند. این سامانه از ابتدای سال 1401 در دسترس دستگاههای اجرایی کشور قرار گرفته است.
بر اساس ماده 2 بخشنامه جدید سازمان اداری و استخدامی کشور، «تشخیص کارکنان مازاد رسمی، ثابت، پیمانی و قرارداد کارمعین و عناوین مشابه در هر دستگاه توسط شورای راهبری توسعه مدیریت (یا عناوین مشابه) انجام میگیرد و در صورت فقدان این شورا (یا عناوین مشابه) به تشخیص بالاترین مقام دستگاه اجرایی، کمیتهای متشکل از مدیران مرتبط با این حوزه قابل تشکیل است.»
مطابق با تبصره 2 همین ماده، «کارکنان آمادهبهخدمت موضوع ماده (19) قانون نحوه رسیدگی به تخلفات اداری و سایر مقررات مشابه و همچنین کارکنان موضوع تبصره ماده (15) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت (مستخدمین دارای حداقل سه فرزند و مادران باردار و دارای فرزند شیرخوار) از این ماده مستثنی هستند.»
با ابلاغ این بخشنامه، از این پس هرگونه درخواست دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری برای جذب و بهکارگیری نیروی جدید منوط به تأیید سازمان اداری و استخدامی كشور مبنی بر عدم وجود نیروی متناسب در سامانه بهینیاب است.
دستگاه اجرایی نیازمند نیرو که به عنوان مقصد نیروی ثبت شده در سامانه بهینیاب شناخته میشود، مطابق ماده 4 این بخشنامه موظف است پس از اعلام جانمایی سامانه، حکم کارگزینی فرد را با رعایت قوانین و مقررات مربوط صادر کند. همچنین فرد جانمایی شده نیز موظف است از تاریخ صدور حکم کارگزینی در دستگاه مقصد حضور یابد. در صورت عدم حضور، برابر قوانین و مقررات مربوط اقدام خواهد شد. البته در همین ماده تاکید شده که هرگونه جانمایی افراد خارج از شهرستان محل سکونت، مستلزم اخذ رضایت فرد است.
معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور، پیش از این در تعریف نیروهای افزون بر نیاز دستگاهها، گفته بود: «گاهی اوقات در برخی دستگاههای یک استان، نیروی افزون بر نیاز و در برخی دستگاهها کمبود نیرو داریم. امسال در قانون بودجهبندی در نظر گرفتیم که برای نیروهای افزون بر نیاز دستگاه که به یک معنا در یک دستگاه مازاد به حساب میآیند؛ اما به طور کلی برای دولت ناکارآمد نیستند و در دستگاه اجرایی دیگری میتوانند کمککنندهتر باشند، تعیین تکلیف شود و به این ترتیب استفاده از نیروی انسانی بهینهسازی میشود.»