در نشست علمي تخصصي مركز پژوهشهاي توسعه و آيندهنگري، بر لزوم استفاده از تمام ظرفيتها، از جمله ظرفيتهاي بيش از ۷۰ كنوانسيون بينالمللي حوزه محيط زيست براي حل مسائل محيط زيستي داخل كشور از قبيل پديده گرد و غبار، تأكيد شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرساني دولت به نقل از روابط عمومي و امور بينالملل سازمان برنامه و بودجه كشور، نود و ششمين نشست علمي تخصصي مركز پژوهشهاي توسعه و آيندهنگري با موضوع «گرد و غبار و بحران آلودگي هوا: چالشها و توصيههاي سياستي» برگزار شد.
در ابتداي اين نشست، دكتر «فرخ مسجدي»، رئيس امور آب، كشاورزي و محيط زيست سازمان برنامه و بودجه كشور، ضمن تفكيك موضوع آلودگي هوا و موضوع گرد و غبار در اين نشست، گفت: موضوع آلودگي هوا غالباً در كلانشهرها مطرح است و عواملي نظير فعاليتهاي صنعتي و گرمايشي، باعث تشديد اين پديده در فصلهاي سرد سال ميشود.
وي افزود: تصويب قانون هواي پاك تلاشي در راستاي حل اين مشكل بوده است كه ميتوان گفت هرچند تصويب و اجراي اين قانون اثرات مثبتي داشته است، اما به نظر ميرسد بايد تجديد نظري در برخي از بندهاي اجراي اين قانون صورت گيرد.
رئيس امور آب، كشاورزي و محيط زيست سازمان برنامه و بودجه كشور سپس به تبيين پديده گرد و غبار پرداخت و درباره دلايل شكلگيري اين پديده در كشور گفت: كاهش كيفيت هوا و همچنين اختلال در پروازها، نمونهاي از پيامدهاي اين پديده است كه منجر به بروز نگرانيهاي اقتصادي و اجتماعي متعددي شده است.
در بخش ديگري از اين نشست، دكتر «فرزام پوراصغر»، رئيس گروه توسعه پايدار امور برنامهريزي، نظارت و آمايش سازمان برنامه و بودجه كشور، سخنراني كرد. وي گفت: محيط زيست يك موضوع بههم پيوسته است و بايد توجه شود كه همچون تجربه كرونا، اقدامات ديرهنگام در سطوح محلي و منطقهاي، مشكلات كوچك را تبديل به مسائل بينالمللي نكند.
پوراصغر در ادامه بيان كرد: بيش از ۷۰ كنوانسيون بينالمللي در حوزه محيط زيست وجود دارد كه بايد از اين ظرفيتها براي حل مسائل محيط زيستي داخل كشور استفاده كرد. براي مثال ميتوان به «مركز سازمان ملل متحد براي توسعه مديريت اطلاعات بلايا در آسيا و اقيانوسيه» (اپديم APDIM) كه اتفاقاً دفتر آن در كشور ما مستقر است و در زمينه ريزگردها هم فعاليت داشته، اشاره كرد.
اين پژوهشگر در ادامه از گسترش مشاركتهاي مردمي در مواجهه با پديده گرد و غبار، افزايش تابآوري و ارتقاي ديپلماسي محيط زيستي به عنوان برخي از راهكارهاي موجود در اين حوزه اشاره كرد و گفت: هر يك دلار هزينه براي كاهش بلاياي طبيعي، هفت دلار بازگشت سرمايه خواهد داشت و اين سرمايهگذاري براي ايران عزيزمان لازم است.