دکتر محمدرضا درگاهی، معاون نظارت بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران، صبح امروز با حضور در برنامه صبح بخیر ایران پاسخگوی سئوالات مجری این برنامه در ارتباط با بحث خودرو بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از استاندارد، متن این گفت و گو به شرح زیر است:
خودرویی که سوار میشویم بطور مثال اتوبوسی که سوار میشویم چه استانداردی دارد و نظارت بر اجرای استانداردهای آن چگونه است؟ از آخرین استانداردی که برای خودرو نوشته شده است تا الان چقدر میگذرد؟
از ابتدای دولت سیزدهم و در دوران تحولی سازمان ملی استاندارد اقدامات خوبی در زمینه استانداردسازی خودرو رخ داده است بطوریکه دکتر اسلام پناه، رییس سازمان ملی استاندارد ایران، برنامه تحولی در حوزه استاندارد در کشور را خدمت رییس جمهور تقدیم کردند.
در این برنامه تحولی به صورت بسیار ویژه به حوزه خودرو پرداخته شده است، چرا که خودرو به عنوان یک صنعت مادر در کشور ما و در ارکان زندگی مردم نقش مهمی دارد و به عنوان تولیدی با گردش مالی بالا، علاقمندان خاص خودش را دارد و لازم است که در این حوزه به صورت جدی وارد شویم.
با آغاز دوره تحولی در سازمان ملی استاندارد ایران دو تا اتفاق بسیار محرک در حوزه استاندارد بخصوص در حوزه خودرو اتفاق افتاد.
در فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار با فعالان حوزه اقتصادی و تولید کنندگان در بهمن ماه فرمودند « مردم از کیفیت خودرو راضی نیستند درست میگویند و در این حوزه دوستان یک اقدام جدی بکنند».
سپس با ابلاغ فرمان هشت مادهای از سوی رییس دولت مردمی، نکات بسیار مهمی در حوزه کیفیت و افزایش تولید در بحث توسعه ناوگان عمومی مطرح شد موضوع خودرو قوت گرفت.
شورای عالی استاندارد در بهمن 1400 بعد از 20 سال به ریاست رییس جمهور برگزار شد نخستین دستوری که در آن جلسه به تصویب رسید ابقای ۹ استاندارد تعلیق شده از استانداردهای 85 گانه خودرویی بود که در دولت گذشته تعلیق شده بود و از همان زمان ساز و کار اجرایی آن را پیاده کرده و در حال پیگیری هستیم.
استانداردهای ملی در خودرو در چه سطحی قرار دارد؟ برخی خودروسازان مدعی هستند که استانداردهایمان فراتر از دنیاست.
سازمان ملی استاندارد ایران 15 شرط را برای خودروسازان اعلام کرد و خودروسازان نسبت به اجرای این ۱۵ ماده با بازه زمانی مشخص متعهد شدند .
در کشورهای دیگر انحصار در خودرو مانند کشور ما وجود ندارد که یکی از همان نکاتی که ریاست محترم جمهور در آن فرمان هشت مادهای دادند حذف مدیریت دولتی در صنعت خودرو است.
صنعت خودروی ما با بیش از ۵۰ سال قدمت دارد و امروزه از رقبای خود عقب مانده است.
در سال جاری خط تولید 5 خودرو از جمله تیبا ، تیبا دو، ساینا ، پژو جی ال ایکس و سمند متوقف شد در حالی که در گذشته خیلی مقاومت در همین حوزه وجود داشت و این عزم سازمان ملی استاندارد ایران و با توجه به تاکید رییس دولت و دستور رهبر انقلاب بود که به عنوان سندی بالادستی برای ارتقای کیفیت خودرو مورد توجه جدی این سازمان قرار گرفت .
موضوعی که امروزه جدی ورود پیدا کردیم خدمات بعد از فروش خودرو است که تا پیش از این اجباری نبوده و در دوره تحولی سازمان ملی استاندارد ایران، اجباری شد و بطوریکه هم اکنون در حال نهایی شدن مراحل استاندارد نویسی آن هستیم تا بتوانیم ظرف ماههای آتی استانداردش را اجباری کنیم.
در این راستا خودروهایی که به صورت سی کی دی وارد میشوند باید حتما خدمات پس از فروش داشته باشند خودروسازهای داخلی ما عموما این خدمات را دارند میدهند، اما آن چه وظیفهای بین تولید کننده و مصرف کننده وجود دارد، و سازمان ملی استاندارد ایران به عنوان مدعی العموم، مدافع حقوق مصرف کنندگان است.
ما سطح استانداردها را ارتقا داده ایم و برای اجرای آن با هیچ خودروسازی تعارف نداریم چراکه کیفیت و امنیت مطالبه مردم از این سازمان است و ما باید این مطالبه را بعنوان نمایندگان مردم از بخش خودرو و بخشهای دیگر و حوزههای مختلف داشته باشیم.
دو نفر یک خودروی یکسان از یک کارخانهای تحویل میگیرند و با هم هم تحویل میگیرند، یکی از آنها خیلی خوب کار میکند و ۴-۵ سال فقط روغن و لوازم مصرفی استفاده میکند و آن یکی از روز اول دارای ایراد است و تبدیل به یک بخت آزمایی شده که من خودرو را گرفتم آیا خودروی خوب به من میافتد یا نه یک خودرویی به من میافتد که ... این یعنی این که استاندارد شاید در کل رعایت شود، اما نظارتی بر اجرای استاندارد به صورت کلی و تک تک وجود ندارد؟
تا زمانیکه سازمان ملی استاندارد ایران تاییدیه ندهد شماره گذاری خودرو اتفاق نمیافتد همکاران خوب ما در پلیس راهور با تایید ما این شماره گذاری را به خودرو میدهند. قبلا این سی او پی و یا تاییدیههایی که ما میدادیم یک ساله یا دو ساله بود الان این را یک ماهه کردیم یعنی ماه به ماه چک میکنیم خیلی برای خود ما هم سخت است، چون هر ماه باید شرکتهای بازرسی که در خودروسازها مستقر هستند گزارشاتشان را باید به ما بدهند و همکاران ما به صورت جدی موضوع را پیگیری کنند و اگر نقصی وجود دارد شماره گذاری را متوقف کنند .
نکته بعدی بحث خدمات پس از فروش است اگر فردی مراجعه میکند با این برخورد مواجه میشود یا دنبال بخت آزمایی هست علتش این است که ما در حوزه خدمات پس از فروش استاندارد اجباری نداشتیم و استاندارد بوده و تشویقی بوده الان استاندارد اجباری شده است خودروساز متعهد هست در چارچوب آن استانداردی که داریم روزهای آتی ابلاغش میکنیم باید پایبند باشد و رعایت کند و حقوق مصرف کننده کاملا در آنجا دیده شده است و نکته مهم این است که در حوزه کیفیت ما به عنوان ناظر هستیم وظیفه کیفیت خودرو به عهده وزارت صمت است و باید در حوزه خودرو، برروی کیفیت و ایمنی دقت لازم را داشته باشند هر چند این موضوعات رعایت می شود اما سازمان ملی استاندارد ایران به عنوان نماینده مردم نظارت عالیه دارد و هم با هیچ خودروساز و فردی تعارف ندارد.
برای مشاهده فیلم گفتگو کلیک کنید.