مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات، ارتقا سلامت اداری را با مشارکت همه ذینفعان امکانپذیر دانست.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از روابط عمومی وزارت آموزشوپرورش، سید مجتبی هاشمی در نشست روسا، کارشناسان مسئول و کارشناسان ادارات ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات قطب ۳ کشوری، شامل استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان اظهار داشت: سلامت اداری یکی از برنامههای دولت سیزدهم است که مانند ارزش هایی نظیر فساد ستیزی، مردمداری و عدالت برای اجرا نیازمند شناخت، تحلیل و برنامهریزی است.
مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات افزود: در سیاستهای کلی نظام اداری، ۲۶ راهبرد وجود دارد که برخی به سلامت اداری مرتبط است. باید آنها را بشناسیم و به سیاستهای اجرایی در آموزشوپرورش تبدیل کنیم.
وي بابیان انتظارات مردم از آموزش و پرورش اظهار كرد: وظیفه آموزشوپرورش، تعلیم و تربیت نسل آينده است و برای فرهنگ سازی در حوزه سلامت اداری میتواند نقش محوری داشته باشد.
هاشمی گفت: حوزه سلامت اداری با یک برنامهریزی صحیح، علمی و منطقی به سمت یک هدف مشخص میرود، لذا ۶ راهبرد و سیاست شامل؛ راهبردهای ارزشی، ساختاری، حکمرانی، رفتاری و مدیریتی، فرهنگی و قضایی تعریفشده است.
وي افزود: مفهوم سلامت اداری شامل مجموعه اقداماتی از قبیل پیشگیری، برنامهریزی، کنترل و پاسخگویی اداری است که با توجه به ابعاد گوناگون حوزه سلامت اداری، باید نگاه علمی برای حل مسائل و مشکلات آن تعریف گردد و با برنامهریزی و طراحی یک ساختار مناسب، به سمت مشخص حرکت کنیم.
مدیرکل ارزیابی عملکردوپاسخگویی به شکایات در ادامه گفت: سلامت اداری با توجه به ابعاد گوناگون در اجرای آن، با نگاه مشارکتی میسر است و با یک نگاه، یک جریان و یک دستگاه امکانپذیر نيست. برنامههای اجرایی حوزه سلامت اداری باید از حوزه کارشناسی استانها شروع شود و ایده پردازی و طراحی ساختار باید از سمت کارشناسان استانها اقدام گردد و از طريق تمرکز در مرکز میسر نمیباشد.
هاشمی در پایان افزود: ایجاد هیئتهای اندیشهورز در اداره کل ارزیابی و عملكرد پایهریزی شده و توسعه گفتمان آن آغاز شده است.